Niezawodna sałatka ziemniaczana na grilla z boczkiem i kiszonym ogórkiem. Przepis na idealny dodatek do karkówki i kiełbasy

Katarzyna Puczyńska
Planujesz grilla? Oprócz mięs przygotuj niezawodną sałatkę ziemniaczaną. To coś więcej niż zwykły dodatek do kiełbasy czy karczku – to smak, do którego chętnie się wraca. W tej wersji znajdziesz boczek, czerwoną cebulę i ogórki kiszone, a wszystko łączy delikatny sos jogurtowo-koperkowy. Ten przepis zawsze się sprawdza – wypróbuj i przekonaj się, jak szybko zniknie ze stołu!

W skrócie:

Najlepsza sałatka ziemniaczana - sprawdzony przepis

Jeśli masz ochotę na pyszną i wyrazistą przekąskę do dań z grilla, to wypróbuj koniecznie mój przepis na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem i jogurtowo-koperkowym sosem. Jest nie tylko szybka i prosta do przygotowania, ale i bardzo smaczna. Słony, chrupiący boczek idealnie komponuje się z ziemniakami, ostrą cebulką i nieco kwaśnym ogórkiem kiszonym. Proponowany przeze mnie sos dodaje sałatce wiosennego smaku i aromatu. Przekonaj się, jak pysznie smakuje. Gorąco polecam.

Zobacz w galerii, jak zrobić najlepszą sałatkę ziemniaczaną do dań z grilla:

Przepis na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem i sosem jogurtowo-koperkowym

Czas przygotowania: 15 minut + gotowanie ziemniaków.
Liczba porcji: dla 5 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków obranych i ugotowanych (sałatkowych lub młodych),
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 2 duże ogórki kiszone,
  • 1 cebula czerwona,
  • pęczek koperku,
  • 300 g jogurtu naturalnego gęstego,
  • 2 małe ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z boczkiem?

  1. Wystudzone ziemniaki pokrój w plasterki i przełóż do miski.
  2. Cebulę pokrój w piórka lub kostkę, posól i odstaw na kilka minut.
  3. Boczek pokrój w małą kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Przełóż do ziemniaków razem z wytopionym tłuszczem - jeśli chcesz, by sałatka była mniej tucząca to zdejmij boczek z patelni na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie dodaj do sałatki.
  4. Ogórki pokrój w kostkę i dodaj do sałatki.
  5. Cebulę wytrzyj ręcznikiem papierowym z soku i soli, dodaj do sałatki.
  6. W miseczce połącz jogurt naturalny, posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj sól i pieprz i wymieszaj.
  7. Polej sałatkę sosem jogurtowo-koperkowym i wymieszaj. Gotowe.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niezawodna sałatka ziemniaczana na grilla z boczkiem i kiszo...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni