Chrupiące i rumiane placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Podaj je z wyśmienitym sosem koperkowym. Oto przepis na szybki obiad

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków to świetny pomysł na letni obiad
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków to świetny pomysł na letni obiad 123rf/oksix/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące i złociste placki ziemniaczane z młodych ziemniaków smakują wybornie na lekki obiad. Dzięki naszym wskazówkom wyjdą perfekcyjnie. Zrób do nich wyśmienity sos koperkowy, a zyskasz apetyczny posiłek. Wyjaśniamy, jak zrobić apetyczne placki z młodych ziemniaków.

W skrócie:

Wiele osób uważa, że z młodych ziemniaków nie da się zrobić ani placków ziemniaczanych, ani ruskich pierogów. Sekret tkwi w tym, że stare ziemniaki zawierają więcej skrobi, a mniej wody. Dzięki temu „ciasto” łatwej się klei i jest bardziej zwarte. O ile w przypadku pierogów rzeczywiście lepiej nie ryzykować, to z powodzeniem można się pokusić o wyśmienite placki z młodych ziemniaków. Będą bardzo smaczne i delikatne. Nie rozpadną się, jeśli dobrze odciśniemy wodę i dodamy nieco więcej mąki. Dodatkowo młodych ziemniaków nie trzeba obierać, ponieważ ich skórka jest delikatna. Dzięki niej podczas smażenia placki nabierają niezwykłej chrupkości. Do placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków polecam pyszny i prosty do zrobienia sos koperkowy. Całość jest bardzo łatwa do przygotowania i stanowi wspaniałą propozycję na letni obiad.

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków – najlepszy przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków,

  • 3 łyżki mąki pszennej,

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 1 jajko,

  • szczypta soli,

  • szczypta pieprzu,

  • olej do smażenia.

Na sos koperkowy do placków:

  • 200 ml jogurtu naturalnego,

  • pęczek koperku,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?

  1. Ziemniaki dokładnie wyszorowałam za pomocą szczotki. Nie obierałam ich.

  2. Pokroiłam ziemniaki na mniejsze kawałki i wrzuciłam do naczynia blendera. Posiekałam je drobno za pomocą końcówki do szatkowania. Możesz także tradycyjnie zetrzeć ziemniaki na małych oczkach tarki.

  3. Masę ziemniaczaną dokładnie odcisnęłam dłońmi, żeby wyciekła woda.

  4. Następnie dodałam do ziemniaków oba rodzaje mąki, jajko i przyprawy.

  5. Na patelni rozgrzałam olej.

  6. Za pomocą łyżki kładłam placki na rozgrzanym oleju. Smażyłam na złoto.

  7. Przygotowałam szybki sos z jogurtu, posiekanego koperku, soli i pieprzu. Składniki wymieszałam.

  8. Placki z młodych ziemniaków podawałam z sosem koperkowym.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni