Jajka po wiedeńsku – klasyczne śniadanie z jajkiem w szklance. Prosto, efektownie i pysznie! Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami

Anna Daniluk
W podstawowej wersji jajko po wiedeńsku robi się z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny masła.
W podstawowej wersji jajko po wiedeńsku robi się z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny masła. Anna Daniluk
Jajka po wiedeńsku to proste, efektowne śniadanie, które zachwyca smakiem i prostotą. Gotowane w szklance, z idealnie ściętym białkiem i płynnym żółtkiem, najlepiej smakują z chrupiącymi grzankami. Zanurz je w jajku i rozkoszuj się tą elegancką wersją porannego posiłku! Sprawdź przepis na smakowite jajka po wiedeńsku.

W skrócie

Nazwa jajek po wiedeńsku najprawdopodobniej nie przywędrowała ze stolicy Austrii. Najprawdopodobniej restauracje i kawiarnie w dwudziestoleciu międzywojennym zaczęły stosować tę nazwę dla podkreślenia eleganckiego charakteru lokalu oraz tym samym podkreślano umiejętności kucharza. W tamtym czasie jajko po wiedeńsku serwowano z filiżanką czarnej kawy i kromkami chleba lub bagietki. Warto wiedzieć, że jajko po wiedeńsku jest łatwiejsze do zrobienia niż jajko w koszulce lub jajka po turecku. Poradzą sobie z nim nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni. Zobacz, jak zrobić jajka po wiedeńsku.

Jajka po wiedeńsku – przepis podstawowy

Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 15 minut.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 5 g masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • opcjonalnie: 5 g fety,
  • 2 kromki chleba,
  • 10 ml oleju.

Jak zrobić jajka po wiedeńsku?

Przygotowanie:

  1. Jajko wbij do grubej szklanki, tak aby żółtko pozostało w całości.
  2. Jajko należy doprawić solą i pieprzem oraz zimnym masłem.
  3. W głębokim rondelku należy zagotować wodę.
  4. Do garnka gotującego się na małym ogniu trzeba wstawić szklankę z jajkiem.
  5. Jajka po wiedeńsku należy gotować około 7-10 minut. Białko ma być ścięte, a żółtko pozostać płynne.
  6. W tym czasie dwie kromki chleba trzeba przekroić skośnie i położyć na rozgrzanej patelni z łyżką oleju.
  7. Gotowe jajka po wiedeńsku należy wyjąć z wody i posypać pokruszoną fetę.
  8. Jajka po wiedeńsku należy podawać z grzankami.

Dodatki do jajka po wiedeńsku

Domowe jajka po wiedeńsku to prawdziwy rarytas. Pesto z jarmużu lub liście świeżej bazylii będą znakomitym akcentem smakowym i kolorystycznym. Do jajek po wiedeńsku można dodać także odrobinę pasty z papryki albo sos czosnkowy. Znakomicie sprawdzają się także kawałki suszonych pomidorów lub pasta ajwar.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni