W skrócie:
Kurczak z kurkami – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
300 g filetu z piersi kurczaka,
200 g świeżych kurek,
150 ml śmietanki 30 procent,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
1 garść świeżych liści szpinaku,
20 g masła,
1 łyżka oleju rzepakowego,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
kilka gałązek świeżego tymianku.
Jak zrobić kurczaka z kurkami?
Sposób przygotowania:
Na początku oczyść kurki. Delikatnie usuń piasek za pomocą pędzelka lub opłukać w wodzie z solą.
Następnie pokrój kurczaka w paski, oprósz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor – zajmie to ok. 5-6 minut. Odłóż na talerz.
Na tej samej patelni rozpuść masło. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
Wrzuć kurki, dorzuć szpinak, dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez 5 minut.
Wlej śmietankę, dodaj kurczaka, sok z cytryny i opcjonalnie gałązki tymianku. Gotuj sos na małym ogniu 5-7 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Tuż przed podaniem kurczaka z kurkami dopraw solą i pieprzem.
Ten kurczak z kurkami to dowód na to, że smak i zapach lasu możesz zamknąć w aksamitnym sosie. Obłędnie pachnący, kremowy, pełen umami – idealny na obiad z charakterem. Wybieraj świeże kurki, dobrej jakości śmietankę i nie bój się eksperymentować z ziołami. Szczególnie polecam klasyczne podejście, czyli posypanie go posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
Jeśli masz pod ręką świeży makaron lub kopytka, to użyj ich do dopełnienia sycącego posiłku. Zachęcam cię też do podawania go z ugotowanym brązowym ryżem, kaszą gryczaną lub kromkami świeżego pieczywa. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
