Spis treści
Jajka w diecie
Jajka są bardzo istotne w naszej codziennej diecie. Głównie dlatego, że zawiera wiele składników odżywczych i ma szerokie zastosowanie w kuchni. W jednym jajku znajdziemy między innymi:
- witaminę A,
- witaminy B2, B5 oraz B12,
- fosfor,
- kwas foliowy,
- selen,
- wapń,
- cynk.
Z jajek możemy przygotować wiele ciekawych posiłków. Są często składnikiem ciast, deserów, ale również wykorzystywane są np. do panierowania kotletów. Możemy:
- ugotować je na miękko lub twardo
- przygotować z nich omlet
- zrobić jajecznicę
- czy przyrządzić jajko sadzone.
Jajko w koszulce, czyli jajko poche
Tytułowe jajko w koszulce, zwane jest również jako jajko poche. To nic innego jak jajko, które jest pozbawione skorupki i ugotowane w wodzie. Takie jajko wyróżnia się ściętym białkiem, a płynnym żółtkiem w środku. Jedno jajko w koszulce ma około 88 kcal.
Najczęstsze błędy podczas przyrządzania jajek w koszulce
Choć samo przyrządzanie jajek w koszulce nie jest sprawą skomplikowaną, zdarza nam się jednak popełniać drobne błędy:
- za zimna woda – wówczas jajko może nam się rozlać
- wrząca woda sprawi, że zanim białko zdąży się ściąć to się pieni
- wbijanie jajka bezpośrednio do wody
- gotowanie większej liczby jajek (maksymalnie powinniśmy gotować 4 jajka na raz)
- nie dodanie octu do gotującej się wody
- nie używanie świeżych jaj
Jajko w koszulce - przepis
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- dowolna ilość świeżych jajek (sprawdź, czy twoje jajko jest świeże),
- 1 litr wody,
- 2 łyżki octu
Jak zrobić jajko w koszulce?
- Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
- Wbij jajko do miseczki.
- W garnku zagotuj 1 litr wody.
- Dodaj 2 łyżki octu.
- Zmniejsz moc palnika, aby woda delikatnie bulgotała.
- Zamieszaj gotującą się wodę w taki sposób, aby w garnku powstał wir.
- Cały czas mieszając wlewaj jajko do gotującej się wody.
- Przestajemy mieszać.
- Gotujemy jajko około 3 minuty, aby uzyskać płynne żółtko i ścięte białko jajka.
- Ostrożnie i delikatnie wyciągamy jajko łyżką.
Zobacz także: Jajka po wiedeńsku na śniadanie. Przepis na jajko po wiedeńsku w szklance. Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami
Ile gotować jajko w koszulce?
Jajko w koszulce możesz gotować 2, 3 lub 4 minuty. Wszystko zależy od twoich preferencji.
- Jeśli będziesz gotował je 2 minuty, otrzymasz płynne żółtko i półpłynne białko.
- Jeśli będziesz gotował je 3 minuty, otrzymasz płynne żółtko i ścięte białko.
- Jeśli będziesz gotował je 4 minuty, otrzymasz częściowo płynne żółtko i ścięte białko.
Z czym podawać jajko poche?
Jajko poche doskonale smakuje podawane po prostu z solą i pieprzem. Jednak aby wzbogacić jego smak można również dołączyć świeży szczypiorek czy chrupiące plastry boczku. To także znany i często wybierany dodatek do dań mięsnych czy sałatek. Jajko w koszulce możesz również podać w nowoczesnej wersji żurku. Popularnym sposobem ich podania są tak zwane jajka po benedyktyńsku, czyli jajko w koszulce, które ułożone jest na grzance chleba i polane sosem holenderskim. Ponadto jajka w koszulce świetnie smakują podawane w daniach ze szparagami.

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?