Jak zrobić jajko w koszulce? Poznaj sprawdzone porady i przydatne wskazówki na kreatywne śniadanie

Patrycja Zawalska
Patrycja Zawalska
Dowiedz się, jak przyrządzić jajko w koszulce.
Dowiedz się, jak przyrządzić jajko w koszulce. Pink-Orange-Photography / gettyimages.com
Jajko w koszulce to kreatywny sposób serwowania popularnych w naszej diecie jajek. Wiele osób zna je jedynie z nazwy i mało kto przyrządza je w ten sposób na co dzień. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników ciekawym śniadaniem, zobacz jak zrobić jajko w koszulce. Sprawdzone porady i przydatne wskazówki pozwolą ci na przygotowanie pysznego posiłku.

Spis treści

Jajka w diecie

Jajka są bardzo istotne w naszej codziennej diecie. Głównie dlatego, że zawiera wiele składników odżywczych i ma szerokie zastosowanie w kuchni. W jednym jajku znajdziemy między innymi:

  • witaminę A,
  • witaminy B2, B5 oraz B12,
  • fosfor,
  • kwas foliowy,
  • selen,
  • wapń,
  • cynk.

Z jajek możemy przygotować wiele ciekawych posiłków. Są często składnikiem ciast, deserów, ale również wykorzystywane są np. do panierowania kotletów. Możemy:

Jajko w koszulce, czyli jajko poche

Tytułowe jajko w koszulce, zwane jest również jako jajko poche. To nic innego jak jajko, które jest pozbawione skorupki i ugotowane w wodzie. Takie jajko wyróżnia się ściętym białkiem, a płynnym żółtkiem w środku. Jedno jajko w koszulce ma około 88 kcal.

Najczęstsze błędy podczas przyrządzania jajek w koszulce

Choć samo przyrządzanie jajek w koszulce nie jest sprawą skomplikowaną, zdarza nam się jednak popełniać drobne błędy:

  • za zimna woda – wówczas jajko może nam się rozlać
  • wrząca woda sprawi, że zanim białko zdąży się ściąć to się pieni
  • wbijanie jajka bezpośrednio do wody
  • gotowanie większej liczby jajek (maksymalnie powinniśmy gotować 4 jajka na raz)
  • nie dodanie octu do gotującej się wody
  • nie używanie świeżych jaj

Jajko w koszulce - przepis

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:

Jak zrobić jajko w koszulce?

  1. Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
  2. Wbij jajko do miseczki.
  3. W garnku zagotuj 1 litr wody.
  4. Dodaj 2 łyżki octu.
  5. Zmniejsz moc palnika, aby woda delikatnie bulgotała.
  6. Zamieszaj gotującą się wodę w taki sposób, aby w garnku powstał wir.
  7. Cały czas mieszając wlewaj jajko do gotującej się wody.
  8. Przestajemy mieszać.
  9. Gotujemy jajko około 3 minuty, aby uzyskać płynne żółtko i ścięte białko jajka.
  10. Ostrożnie i delikatnie wyciągamy jajko łyżką.

Zobacz także: Jajka po wiedeńsku na śniadanie. Przepis na jajko po wiedeńsku w szklance. Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami

Ile gotować jajko w koszulce?

Jajko w koszulce możesz gotować 2, 3 lub 4 minuty. Wszystko zależy od twoich preferencji.

  • Jeśli będziesz gotował je 2 minuty, otrzymasz płynne żółtko i półpłynne białko.
  • Jeśli będziesz gotował je 3 minuty, otrzymasz płynne żółtko i ścięte białko.
  • Jeśli będziesz gotował je 4 minuty, otrzymasz częściowo płynne żółtko i ścięte białko.

Z czym podawać jajko poche?

Jajko poche doskonale smakuje podawane po prostu z solą i pieprzem. Jednak aby wzbogacić jego smak można również dołączyć świeży szczypiorek czy chrupiące plastry boczku. To także znany i często wybierany dodatek do dań mięsnych czy sałatek. Jajko w koszulce możesz również podać w nowoczesnej wersji żurku. Popularnym sposobem ich podania są tak zwane jajka po benedyktyńsku, czyli jajko w koszulce, które ułożone jest na grzance chleba i polane sosem holenderskim. Ponadto jajka w koszulce świetnie smakują podawane w daniach ze szparagami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni