Ile gotować jajko: na miękko i na twardo. Zasady gotowania jaj - bezpiecznie i smacznie

ak
Ile gotować jajko na miękko, a ile na twardo? Warto to wiedzieć!
Ile gotować jajko na miękko, a ile na twardo? Warto to wiedzieć! Charlie4mav/gettyimages.com
Udostępnij:
Ile gotować jajko na miękko, a ile na twardo? W zależności od czasu gotowania uzyskamy określony efekt, dlatego warto to wiedzieć i nie popełniać błędów. Warto też jeść jajka, ponieważ są dobre i zdrowe.

Spis treści

Ile gotować jajko na miękko?

Czas gotowania jajek na miękko jest bardzo krótki i powinien wynosić zaledwie kilka minut. W zależności od tego, jak duże jest jajko, na miękko ugotujesz je w ciągu 2-4 minut. Więcej nie trzeba, ale jeśli lubisz żółtko, które nie jest całkowicie płynne, jajko na półmiękko gotuj 6 minut.

Krótko – to najlepsza odpowiedź na pytanie ile gotować jajko na miękko, dlatego do odmierzania czasu użyj timera, by nie przegapić, kiedy należy wyjąć jajko z wody.

Ile gotować jajka na twardo?

Jeśli chcesz gotować jajka na twardo, możesz mniej restrykcyjnie do tego podejść. Nieco za długie przetrzymanie jajek w gotującej się wodzie niczego nie zepsuje. Nie oznacza to jednak, że możemy przetrzymywać jajka we wrzątku w nieskończoność – wcale nie będą smaczne. Ile gotować jajka na twardo żeby były dobre? Wystarczy 10 minut, a dla małych jajek nawet 8.

Jak gotować jajka? To równie ważne!

Gotowanie jajek wydaje się nie być zbytnią filozofią i zdaje się, że kiedy wiemy, ile gotować jajko na miękko, a ile na twardo, to nic więcej już nam nie potrzeba. Warto jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach, których powinniśmy przestrzegać, gotując jajka:

  1. Przed gotowaniem jajek, należy je umyć. Na ich skorupkach mogą bytować groźne dla naszego zdrowia drobnoustroje. Poza tym skorupki jaj łatwo chłoną inne zapachy, co przekłada się na smak jajek.
  2. Gotując jajka, wkładamy je do gorącej wody. Robimy to pojedynczo i łyżką, delikatnie, by się nie potłukły.
  3. Wiemy ile gotować jajko na miękko i na twardo, ale czy wiemy jak liczyć czas gotowania? Liczy się on od momentu zagotowania wody.
  4. Czy można gotować jajka z uszkodzoną skorupką? Tak, jeśli uszkodzeniu nie uległa błona podskorupkowa. Dla zabezpieczenia jajka, zawińmy je przed włożeniem do wody w nawilżony pergamin.
  5. Jeśli gotujemy jajka na twardo, po wyjęciu z gorącej wody warto zanurzyć je w zimnej – będzie łatwiej obrać je ze skorupki
Prawdopodobnie jesz za dużo. Czy wiesz, które z tych produktów najbardziej cię utuczą? [QUIZ]

To, jak i ile gotować jajko na miękko i twardo jest bardzo proste do zapamiętania, ale jeśli bardzo lubimy jajka lub chcemy sobie oszczędzić czasu, możemy zainwestować jajowar, który uczyni gotowanie jajek jeszcze prostszym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie