W skrócie
Kajzerki to pszenne bułki najczęściej z wytrawnego ciasta drożdżowego. Dzięki charakterystycznym nacięciom po upieczeniu widać na pięć promieni. Można je upiec na mące chlebowej tortowej typ 550 lub na chlebowej typu 720. Taka bułka będzie mniej „deserowa” i będzie znakomicie współgrać ze smakiem wędlin, past kanapkowych i warzyw. Oto prosty przepis na chrupiące kajzerki.
Bułki kajzerki – przepis na śniadanie
Liczba porcji: około 10 sztuk.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 10 minut pieczenia).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 720,
- 200 ml ciepłej wody,
- 20 ml roztopionego masła,
- 8 g suszonych drożdży typu instant,
- 2 jajka (jedno z nich do posmarowania wierzchu),
- 5 g soli.
Jak upiec kajzerki?
Przygotowanie:
- Do wysokiej miski należy wlać około 50 ml ciepłej wody, dodać suszone drożdże. Drożdże należy dokładnie rozetrzeć w wodzie do powstania jednorodnego płynu.
- Następnie trzeba dolać pozostałe 150 ml wody, przesianą mąkę chlebową, roztopione i wystudzone masło, sól i rozkłócone jajko.
- Wszystkie składniki należy zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego przez około 7 minut do uzyskania gładkiej kuli.
- Następnie miskę z ciastem drożdżowym na kajzerki należy przykryć czystą materiałową ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około 45–60 minut.
- Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na 10 równych bułeczek. Można zrobić to przy pomocy wagi kuchennej, dzieląc otrzymaną masę przez 10 i oddzielając równe kawałki.
- Można też uformować z ciasta długi wałek i pociąć go na 10 takich samych fragmentów.
- Z ciasta drożdżowego uformuj kulki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i z wierzchu natnij nożem lub żyletką pięć promieni.
- Gotowe kajzerki posmaruj rozkłóconym małym jajkiem.
- Bułeczki powinny jeszcze wyrastać w cieple przez 15 minut.
- Na koniec należy je upiec w rozgrzanym piekarniku do 210° Celsjusza przez 15 minut.
Sprawdź także: Bułeczki cynamonowe. Przepis na podwieczorek
Sposób podania
Bułeczki po posmarowaniu jajkiem można posypać po wierzchu nasionami czarnuszki, białego sezamu, pestkami słonecznika, dyni lub pozostawić bez dodatków. Ciasto na domowe kajzerki można także urozmaicić dodatkiem pesto z bazylii, porcją suszonych pomidorów lub odrobiną czarnych oliwek.
Upieczone kajzerki można podawać także na słodko. Świetnie sprawdzają się konfitury malinowe, powidła śliwkowe, a nawet dżem z pigwy. Ponadto świetnie smakują podane z twarogiem i odrobiną miodu. Mamy nadzieję, że ten przepis zainspiruje was do wypieku domowego pieczywa.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020HON
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020HON
kup teraz

Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010TEN
Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010TEN
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020PKN, 3 l, 1100 W
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020PKN, 3 l, 1100 W
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3711 różowy
Robot planetarny CLATRONIC KM 3711 różowy
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-007 czarny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-007 czarny
kup teraz

Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Desire 24730-56
Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Desire 24730-56
kup teraz

Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
kup teraz

Robot planetarny PROFICOOK PC-KM 1151
Robot planetarny PROFICOOK PC-KM 1151
kup teraz

Robot planetarny WMF Profi Plus szary
Robot planetarny WMF Profi Plus szary
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 tytanowy
Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 tytanowy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym