Chrupiące kajzerki na śniadanie. Przepis na domowe bułki. Idealne do domowych kanapek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Własnoręcznie upieczone kajzerki to podstawa pysznego śniadania.
Własnoręcznie upieczone kajzerki to podstawa pysznego śniadania. Getty Images/ anyaivanova/zdjęcie ilustracyjne
Wiele osób na śniadanie wybiera kanapki. Szybkie i łatwe w wykonaniu przekąski będą jeszcze smaczniejsze, gdy bazą będą własnoręcznie upieczone kajzerki. Łatwo dostępne składniki sprawiają, że można je upiec niemal codziennie. Zobacz przepis na domowe kajzerki.

W skrócie

Kajzerki to pszenne bułki najczęściej z wytrawnego ciasta drożdżowego. Dzięki charakterystycznym nacięciom po upieczeniu widać na pięć promieni. Można je upiec na mące chlebowej tortowej typ 550 lub na chlebowej typu 720. Taka bułka będzie mniej „deserowa” i będzie znakomicie współgrać ze smakiem wędlin, past kanapkowych i warzyw. Oto prosty przepis na chrupiące kajzerki.

Bułki kajzerki – przepis na śniadanie

Liczba porcji: około 10 sztuk.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 10 minut pieczenia).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 720,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 20 ml roztopionego masła,
  • 8 g suszonych drożdży typu instant,
  • 2 jajka (jedno z nich do posmarowania wierzchu),
  • 5 g soli.

Jak upiec kajzerki?

Przygotowanie:

  1. Do wysokiej miski należy wlać około 50 ml ciepłej wody, dodać suszone drożdże. Drożdże należy dokładnie rozetrzeć w wodzie do powstania jednorodnego płynu.
  2. Następnie trzeba dolać pozostałe 150 ml wody, przesianą mąkę chlebową, roztopione i wystudzone masło, sól i rozkłócone jajko.
  3. Wszystkie składniki należy zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego przez około 7 minut do uzyskania gładkiej kuli.
  4. Następnie miskę z ciastem drożdżowym na kajzerki należy przykryć czystą materiałową ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około 45–60 minut.
  5. Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na 10 równych bułeczek. Można zrobić to przy pomocy wagi kuchennej, dzieląc otrzymaną masę przez 10 i oddzielając równe kawałki.
  6. Można też uformować z ciasta długi wałek i pociąć go na 10 takich samych fragmentów.
  7. Z ciasta drożdżowego uformuj kulki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i z wierzchu natnij nożem lub żyletką pięć promieni.
  8. Gotowe kajzerki posmaruj rozkłóconym małym jajkiem.
  9. Bułeczki powinny jeszcze wyrastać w cieple przez 15 minut.
  10. Na koniec należy je upiec w rozgrzanym piekarniku do 210° Celsjusza przez 15 minut.

Sposób podania

Bułeczki po posmarowaniu jajkiem można posypać po wierzchu nasionami czarnuszki, białego sezamu, pestkami słonecznika, dyni lub pozostawić bez dodatków. Ciasto na domowe kajzerki można także urozmaicić dodatkiem pesto z bazylii, porcją suszonych pomidorów lub odrobiną czarnych oliwek. Gotowe kajzerki mogą być także dodatkiem do domowego kebabu.

Upieczone kajzerki można podawać także na słodko. Świetnie sprawdzają się konfitury malinowe, powidła śliwkowe, a nawet dżem z pigwy. Ponadto świetnie smakują podane z twarogiem i odrobiną miodu. Czerstwe kajzerki świetnie nadają się do zrobienia kotletów pożarskich. Domowe kajzerki świetnie będą smakować z jajkami po turecku. Mamy nadzieję, że ten przepis zainspiruje was do wypieku domowego pieczywa.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!