Spis treści
Jajka herbaciane zyskują marmurkowy wygląd po długim gotowaniu w herbacie, przyprawach korzennych i sosie sojowym. Można przygotować je jako przekąskę lub jako urozmaicenie świątecznego stołu na Wielkanoc. Sprawdziliśmy, jak je zrobić!
Jajka herbaciane – przepis z TikToka
Na profilu wantabite na TikToku przyrządzanych jest wiele przepisów na dania kuchni azjatyckiej. Polsko-japoński duet przyrządza takie pyszności jak tayikami, czy potrawy będące food emoji. Wśród ostatnich przepisów, które zyskało uznanie, są chińskie jajka herbaciane. Twórcy nazywają je nawet alternatywą dla pisanek. Nagranie osiągnęło ponad 580 tysięcy wyświetleń, 51 tysięcy polubień i ponad 100 komentarzy.
Przepis na chińskie jajka herbaciane
- 6 jajek
- 5 gwiazdek anyżu
- 1 łyżka goździków
- 2 łyżki nasion kopru włoskiego
- 2 laski cynamonu
- 2 ząbki czosnku
- 10 g czarnej herbaty liściastej
- 30 g cukru
- 45 ml sosu sojowego jasnego
- 45 ml sosu sojowego ciemnego
Przygotowanie:
- Jajka należy ugotować na twardo i przestudzić.
- Następnie trzeba delikatnie potłuc skorupkę, aby popękała.
- Jajka należy zalać zimną wodą w garnku i dodać kolejno przyprawy.
- Całość należy zagotować.
- Wtedy do jajek z przyprawami trzeba dodać czarną herbatę, cukier i sos sojowy.
- Jajka z dodatkami należy gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny.
- Następnie trzeba odstawić do wystygnięcia i przejścia smakami na około 3 godziny.
- Na koniec trzeba obrać jajka ze skorupki i można cieszyć się wyjątkową przekąską.
Jajka herbaciane – komentarze internautów
Na egzotyczny przepis ochoczo zareagowali obserwatorzy profilu wantabite na TikToku. Jeden z nich stwierdził, że poda przepis swojej mamie. Inni byli ciekawi smaku i martwili się, czy składniki nie będą zmarnowane. Inni byli ciekawi, po co używać tylu składników skoro wystarczyłaby według nich herbata i sos sojowy.
- Jajka gotuje się max. 5 minut, bo później są przegotowane, suche i niedobre – dodał jeden z obserwatorów.
- Czy to się da zjeść po tylu godzinach gotowania, czy tylko dla dekoracji? – wtórowała druga internautka.
Twórcy nagrania odpowiadali, że można je jeść, a Chińczycy zajadają się takim daniem od przeszło 200 lat.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?