Zapobiegliwa Marta gotuje czereśnie i zamyka je w słoiku. Pójdę w jej ślady i zrobię kompot na zimę. Oto zastrzyk witamin ze spiżarni

Anna Daniluk
O zimowej spiżarni pomyśl z wyprzedzeniem i już teraz ugotuj kompot z czereśni i zapakuj w słoiki.
O zimowej spiżarni pomyśl z wyprzedzeniem i już teraz ugotuj kompot z czereśni i zapakuj w słoiki. sarsmis/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Chcesz zachować smak słodkich czereśni na długie, zimowe wieczory? Zrób kompot z czereśni i wlej do słoików! To prosty przepis, który wypełni spiżarnię smakiem i zapachem lata. Sposób podpatrzyłam u mojej koleżanki Marty. Ona wskrzesza tradycję naszych babć, ale też tworzy naturalne przetwory bez sztucznych dodatków. Poznaj przepis na obłędny napój na zimę.

W skrócie:

Kompot z czereśni w słoiki – przepis na zimę

Liczba porcji: 4 słoiki po 1 litrze.

Czas przygotowania: 45 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kg czereśni (najlepiej dojrzałych, ciemnoczerwonych),

  • 400 g cukru,

  • 2 l wody,

  • opcjonalnie: 4 plastry cytryny, kilka goździków do smaku lub listki mięty.

Jak zrobić kompot z czereśni w słoiki?

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie czereśnie. Odrzuć te uszkodzone lub nadpsute.

  2. Usuń ogonki, ale pestki zostaw – dodają kompotowi aromatu.

  3. Wyparz słoiki i pokrywki – to klucz do trwałości przetworu.

  4. Rozdziel czereśnie do słoików – napełnij je do ¾ wysokości

  5. W rondlu zagotuj wodę z cukrem, aż się całkowicie rozpuści.

  6. Gorącym syropem zalej czereśnie, zostawiając 1-2 cm wolnej przestrzeni pod pokrywką.

  7. Jeśli chcesz – dodaj plaster cytryny, listki mięty lub szczyptę korzennych przypraw.

  8. Szczelnie zakręć słoiki i pasteryzuj 20 minut w garnku z wodą (słoiki powinny być zanurzone do 3/4 wysokości).

  9. Wyjmij, odwróć do góry dnem i zostaw do ostudzenia.

  10. Po ostygnięciu sprawdź, czy wieczka są wklęsłe – to znak, że kompot z czereśni został dobrze zawekowany.

Z pewnością kompot z czereśni pakowany w słoiki to klasyczny sposób na uzupełnienie spiżarni. Gwarantuję, że nie wychodzi z mody. Jest prosty, szybki i – co najważniejsze – nie do podrobienia przez odpowiedniki ze sklepu. Przygotuj go raz, a zakochasz się w jego naturalnej słodyczy i głębokim kolorze. Używaj go zimą jako napój, bazę do deserów albo po prostu – by przywołać smak lipcowego popołudnia. Nie zwlekaj i gdy ceny będą najniższe w sezonie, ugotuj kompot z czereśni.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni