Oto najczęstsze błędy popełniane w kuchni. To niehigieniczne! Sprawdź, czy tak nie robisz

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Badacze średnie zagrożenie higieniczne zauważyli w doprawianiu dań przy użyciu dłoni. Według nich powinno się robić to za pomocą łyżeczki, aby bakterie z palców nie zostawały w pojemniku. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałki, aby zobaczyć pozostałe kulinarne grzeszki.
Badacze średnie zagrożenie higieniczne zauważyli w doprawianiu dań przy użyciu dłoni. Według nich powinno się robić to za pomocą łyżeczki, aby bakterie z palców nie zostawały w pojemniku. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałki, aby zobaczyć pozostałe kulinarne grzeszki. gettyimages.com/antos777
Udostępnij:
Pasjonaci gotowania często kierują się nawykami wyniesionymi z domu. Wiele z zachowań w kuchni wynosimy z programów kulinarnych. Niemieccy naukowcy zbadali, jak błędy w higienie oglądane na ekranie telewizorów mogą wpływać na zachowania widzów.

W skrócie

Badanie higieny w kuchni

Niemieccy naukowcy z Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka przygotowali telewizyjne show kulinarne, aby zbadać zachowania higieniczne oglądających program, gdy odtwarzali przepis. Zaobserwowali, że konsumenci często naruszają podstawowe wskazania dotyczące obchodzenia się z żywnością. W badaniu naukowcy zaprezentowali badanym trzy filmy kulinarne i sprawdzali wpływ wzorca zobaczonego na ekranie z zachowaniem higieny w trakcie gotowania.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zasady higieny w kuchni

W programach kulinarnych pokazali kucharza ze złymi praktykami higienicznymi, druga grupa obejrzała kucharza prezentującego idealny poziom czystości, a w trzecim nagraniu badanych nie poinformowano o statusie higieny kucharza. Po obejrzeniu nagrania uczestnicy mieli wykonać danie pokazane w programie.

Najczęstsze błędy higieniczne w kuchni

Niemieccy naukowcy zebrali w nagraniu błędy dotyczące zachowania czystości w trakcie gotowania. Wśród nich znalazły się takie problemy o wysokiej randze jak:

  • ręce niemyte mydłem pod bieżącą wodą, a następnie suszone ręcznikiem papierowym lub ręcznikiem do rąk po pracy ze świeżym mięsem z kurczaka lub surowym jajkiem,
  • użycie tych samych noży i desek do krojenia, w przypadku surowego mięsa i świeżych warzyw,
  • ręce niemyte po dotykaniu włosów.

Błędy w higienie o średnim zagrożeniu

Wśród zachowań o średnim zagrożeniu badacze wymienili:

  • niemycie sałaty,
  • stosowanie deski do krojenia do obróbki jedzenia i jako blat roboczy bez czyszczenia jej pomiędzy działaniami,
  • dodawanie ugotowanego mięsa do sałaty rękoma (bez rękawiczek).

Jako zachowanie o niskim zagrożeniu wyłapano:

  • używanie tej samej łyżki do próbowania dania i mieszania go w trakcie gotowania,
  • przyprawianie dań solą i ziołami z pojemników bezpośrednio palcami.

Warto zaznaczyć, że trzy wersje filmów zostały stworzone na potrzeby badania. W nagraniu o złej higienie kucharz przyprawiał danie palcami, w filmie z prezentowaniem dobrych nawyków higienicznych użył łyżki, a w nagraniu kontrolnym pokazano zbliżenie jedzenia posypanego przyprawami.

Jak uniknąć higienicznych błędów w kuchni?

Badanie potwierdziło, że obserwacja poprawnych nawyków skutkuje utrzymywaniu czystości w kuchni. Wskazówki płynące z eksperymentu naukowego brzmią:

  • noże, deski do krojenia i naczynia po bezpośrednim kontakcie z surowym mięsem były wymienione lub dokładnie umyte, a nawet wyparzone. Szczególnie przed kontaktem ze świeżymi warzywami i owocami jedzonymi na surowo.
  • Ważne też jest sprzątanie blatu kuchennego i przecieranie go płynem dezynfekującym. W warunkach domowych sprawdza się woda z octem z odrobiną olejku aromatycznego.
  • Podczas prac kuchennych należy pamiętać o dokładnym myciu rąk ciepłą wodą i mydłem. Do wycierania rąk powinien być przeznaczony jeden ręcznik lub ściereczka, którą należy prac raz lub dwa razy w tygodniu.
Badacze średnie zagrożenie higieniczne zauważyli w doprawianiu dań przy użyciu dłoni. Według nich powinno się robić to za pomocą łyżeczki, aby bakterie z palców nie zostawały w pojemniku. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałki, aby zobaczyć pozostałe kulinarne grzeszki.

Oto najczęstsze błędy popełniane w kuchni. To niehigieniczne...

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Źródło:

  • Kitchen Hygiene in the Spotlight: How Cooking Shows Influence Viewers’ Hygiene Practices - onlinelibrary.wiley.com

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #2

Klausberg

Klausberg 3 Pojemniki Tea Sugar Coffee (Kb7504)

191,43 zł81,08 zł-58%
miejsce #3

KINGHOFF

Kinghoff Metalowy chlebak z deską czarny 35 x 21

246,07 zł105,99 zł-57%
miejsce #4

Zwieger

Zwieger Visionary Dziadek Do Orzechów

133,04 zł59,99 zł-55%
miejsce #5

Gerlach

Gerlach Dziadek Do Orzechów Solid

82,95 zł39,00 zł-53%
miejsce #6

Brabantia

Brabantia Suszarka Do Naczyń Ciemnoszara (117268)

256,77 zł150,00 zł-42%
miejsce #8

Westmark

Westmark Prasa Do Ziemniaków Tin Plated

153,98 zł89,99 zł-42%
miejsce #9

Severin

Severin Pojemniki próżniowe 0,75l 1,5l (ZB3618)

146,00 zł99,00 zł-32%
miejsce #11

Menuett

MENUETT SZATKOWNICA WIELOFUNKCYJNA 5 ELEMENTÓW

225,50 zł156,00 zł-31%
miejsce #12

Cole & Mason

Cole&Mason młynek inverta flip chrome zestaw do soli i pieprzu ...

199,00 zł155,00 zł-22%
miejsce #13

Florina

Florina Maselnica Alta Duo

46,90 zł36,99 zł-21%
miejsce #14

Kela

Kela sitko kuchenne 20 cm profi 19058

97,90 zł85,90 zł-12%
miejsce #15

Lesser & Pavey Maselnica Anthina (7104833E70959)

110,93 zł97,88 zł-12%
miejsce #17

Kulig

Eigenart Puszka na herbatę 150g Trees Gingko

38,90 zł36,96 zł
miejsce #19

Fackelmann

Fackelmann deska kuchenna san 35x25cm 39293

24,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie