W skrócie
Badanie higieny w kuchni
Niemieccy naukowcy z Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka przygotowali telewizyjne show kulinarne, aby zbadać zachowania higieniczne oglądających program, gdy odtwarzali przepis. Zaobserwowali, że konsumenci często naruszają podstawowe wskazania dotyczące obchodzenia się z żywnością. W badaniu naukowcy zaprezentowali badanym trzy filmy kulinarne i sprawdzali wpływ wzorca zobaczonego na ekranie z zachowaniem higieny w trakcie gotowania.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zasady higieny w kuchni
W programach kulinarnych pokazali kucharza ze złymi praktykami higienicznymi, druga grupa obejrzała kucharza prezentującego idealny poziom czystości, a w trzecim nagraniu badanych nie poinformowano o statusie higieny kucharza. Po obejrzeniu nagrania uczestnicy mieli wykonać danie pokazane w programie.
Najczęstsze błędy higieniczne w kuchni
Niemieccy naukowcy zebrali w nagraniu błędy dotyczące zachowania czystości w trakcie gotowania. Wśród nich znalazły się takie problemy o wysokiej randze jak:
- ręce niemyte mydłem pod bieżącą wodą, a następnie suszone ręcznikiem papierowym lub ręcznikiem do rąk po pracy ze świeżym mięsem z kurczaka lub surowym jajkiem,
- użycie tych samych noży i desek do krojenia, w przypadku surowego mięsa i świeżych warzyw,
- ręce niemyte po dotykaniu włosów.
Błędy w higienie o średnim zagrożeniu
Wśród zachowań o średnim zagrożeniu badacze wymienili:
- niemycie sałaty,
- stosowanie deski do krojenia do obróbki jedzenia i jako blat roboczy bez czyszczenia jej pomiędzy działaniami,
- dodawanie ugotowanego mięsa do sałaty rękoma (bez rękawiczek).
Jako zachowanie o niskim zagrożeniu wyłapano:
- używanie tej samej łyżki do próbowania dania i mieszania go w trakcie gotowania,
- przyprawianie dań solą i ziołami z pojemników bezpośrednio palcami.
Warto zaznaczyć, że trzy wersje filmów zostały stworzone na potrzeby badania. W nagraniu o złej higienie kucharz przyprawiał danie palcami, w filmie z prezentowaniem dobrych nawyków higienicznych użył łyżki, a w nagraniu kontrolnym pokazano zbliżenie jedzenia posypanego przyprawami.
Jak uniknąć higienicznych błędów w kuchni?
Badanie potwierdziło, że obserwacja poprawnych nawyków skutkuje utrzymywaniu czystości w kuchni. Wskazówki płynące z eksperymentu naukowego brzmią:
- noże, deski do krojenia i naczynia po bezpośrednim kontakcie z surowym mięsem były wymienione lub dokładnie umyte, a nawet wyparzone. Szczególnie przed kontaktem ze świeżymi warzywami i owocami jedzonymi na surowo.
- Ważne też jest sprzątanie blatu kuchennego i przecieranie go płynem dezynfekującym. W warunkach domowych sprawdza się woda z octem z odrobiną olejku aromatycznego.
- Podczas prac kuchennych należy pamiętać o dokładnym myciu rąk ciepłą wodą i mydłem. Do wycierania rąk powinien być przeznaczony jeden ręcznik lub ściereczka, którą należy prac raz lub dwa razy w tygodniu.
Źródło:
- Kitchen Hygiene in the Spotlight: How Cooking Shows Influence Viewers’ Hygiene Practices - onlinelibrary.wiley.com
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?