Oto najczęstsze błędy popełniane w kuchni. To niehigieniczne! Sprawdź, czy tak nie robisz

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Badacze średnie zagrożenie higieniczne zauważyli w doprawianiu dań przy użyciu dłoni. Według nich powinno się robić to za pomocą łyżeczki, aby bakterie z palców nie zostawały w pojemniku. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałki, aby zobaczyć pozostałe kulinarne grzeszki.
Badacze średnie zagrożenie higieniczne zauważyli w doprawianiu dań przy użyciu dłoni. Według nich powinno się robić to za pomocą łyżeczki, aby bakterie z palców nie zostawały w pojemniku. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałki, aby zobaczyć pozostałe kulinarne grzeszki. gettyimages.com/antos777
Pasjonaci gotowania często kierują się nawykami wyniesionymi z domu. Wiele z zachowań w kuchni wynosimy z programów kulinarnych. Niemieccy naukowcy zbadali, jak błędy w higienie oglądane na ekranie telewizorów mogą wpływać na zachowania widzów.

W skrócie

Badanie higieny w kuchni

Niemieccy naukowcy z Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka przygotowali telewizyjne show kulinarne, aby zbadać zachowania higieniczne oglądających program, gdy odtwarzali przepis. Zaobserwowali, że konsumenci często naruszają podstawowe wskazania dotyczące obchodzenia się z żywnością. W badaniu naukowcy zaprezentowali badanym trzy filmy kulinarne i sprawdzali wpływ wzorca zobaczonego na ekranie z zachowaniem higieny w trakcie gotowania.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zasady higieny w kuchni

W programach kulinarnych pokazali kucharza ze złymi praktykami higienicznymi, druga grupa obejrzała kucharza prezentującego idealny poziom czystości, a w trzecim nagraniu badanych nie poinformowano o statusie higieny kucharza. Po obejrzeniu nagrania uczestnicy mieli wykonać danie pokazane w programie.

Najczęstsze błędy higieniczne w kuchni

Niemieccy naukowcy zebrali w nagraniu błędy dotyczące zachowania czystości w trakcie gotowania. Wśród nich znalazły się takie problemy o wysokiej randze jak:

  • ręce niemyte mydłem pod bieżącą wodą, a następnie suszone ręcznikiem papierowym lub ręcznikiem do rąk po pracy ze świeżym mięsem z kurczaka lub surowym jajkiem,
  • użycie tych samych noży i desek do krojenia, w przypadku surowego mięsa i świeżych warzyw,
  • ręce niemyte po dotykaniu włosów.

Błędy w higienie o średnim zagrożeniu

Wśród zachowań o średnim zagrożeniu badacze wymienili:

  • niemycie sałaty,
  • stosowanie deski do krojenia do obróbki jedzenia i jako blat roboczy bez czyszczenia jej pomiędzy działaniami,
  • dodawanie ugotowanego mięsa do sałaty rękoma (bez rękawiczek).

Jako zachowanie o niskim zagrożeniu wyłapano:

  • używanie tej samej łyżki do próbowania dania i mieszania go w trakcie gotowania,
  • przyprawianie dań solą i ziołami z pojemników bezpośrednio palcami.

Warto zaznaczyć, że trzy wersje filmów zostały stworzone na potrzeby badania. W nagraniu o złej higienie kucharz przyprawiał danie palcami, w filmie z prezentowaniem dobrych nawyków higienicznych użył łyżki, a w nagraniu kontrolnym pokazano zbliżenie jedzenia posypanego przyprawami.

Jak uniknąć higienicznych błędów w kuchni?

Badanie potwierdziło, że obserwacja poprawnych nawyków skutkuje utrzymywaniu czystości w kuchni. Wskazówki płynące z eksperymentu naukowego brzmią:

  • noże, deski do krojenia i naczynia po bezpośrednim kontakcie z surowym mięsem były wymienione lub dokładnie umyte, a nawet wyparzone. Szczególnie przed kontaktem ze świeżymi warzywami i owocami jedzonymi na surowo.
  • Ważne też jest sprzątanie blatu kuchennego i przecieranie go płynem dezynfekującym. W warunkach domowych sprawdza się woda z octem z odrobiną olejku aromatycznego.
  • Podczas prac kuchennych należy pamiętać o dokładnym myciu rąk ciepłą wodą i mydłem. Do wycierania rąk powinien być przeznaczony jeden ręcznik lub ściereczka, którą należy prac raz lub dwa razy w tygodniu.
Badacze średnie zagrożenie higieniczne zauważyli w doprawianiu dań przy użyciu dłoni. Według nich powinno się robić to za pomocą łyżeczki, aby bakterie z palców nie zostawały w pojemniku. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałki, aby zobaczyć pozostałe kulinarne grzeszki.

Oto najczęstsze błędy popełniane w kuchni. To niehigieniczne...

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Źródło:

  • Kitchen Hygiene in the Spotlight: How Cooking Shows Influence Viewers’ Hygiene Practices - onlinelibrary.wiley.com

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #1

KINGHOFF

Kinghoff Spryskiwacz na olej i ocet 2w1 KH 4150

52,00 zł39,98 zł-23%
miejsce #3

Eva Solo

Eva Solo Maselniczka Nordic Kitchen

150,22 zł121,99 zł-19%
miejsce #4

Gefu

Gefu Obieraczka Do Jabłek 3 W 1 Delico (G13560)

195,00 zł169,90 zł-13%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie