Jak zrobić frytki idealne? Poznaj kulinarne triki szefów kuchni. Teraz domowe frytki będą naprawdę pyszne

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Andrzej Banas/PolskaPress
Heston Blumenthal to prekursor korzystania z kuchni molekularnej. Samin Nosrat pokazuje, jak umiejętnie gotować, w książce „Cztery składniki”. Gordon Ramsay podpowiada sposób na domowy fast food. Przyjrzeliśmy się trikom szefów kuchni, którzy podpowiadają jak zrobić frytki niemal perfekcyjne z okazji Dnia Frytek.

Spis treści

Dziś Dzień Frytek, dlatego przygotowaliśmy dla was porady najsłynniejszych szefów kuchni. Podpowiadają oni, między jakiego innymi rodzaju ziemniaki najlepiej wybrać, ile razy należy je smażyć, a także jaki jest idealny dodatek do frytek.

Heston Blumenthal radzi

Heston Blumenthal poza wysoko wyspecjalizowanym sprzętem, nawołuje, aby zrozumieć przemiany chemiczne i fizyczne podczas przygotowania jedzenia. Poprzez odpowiednie obchodzenie z produktem, ziemniak zmienia się w wyjątkowo pyszne frytki.

Zdobywca dwóch gwiazdek Michelin jest orędownikiem trzykrotnego przyrządzania frytek. Według wielu tradycyjnych przepisów poleca się smażyć frytki dwukrotnie. Za drugim razem, w oleju o wyższej temperaturze frytki zyskują złotobrązowy kolor, a zostają puszyste w środku.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć porady, jak zrobić frytki idealne w galerii

Mistrz kuchni proponuje smażyć ziemniaki trzy razy. Na początku poleca gotować na małym ogniu pokrojone w słupki ziemniaki. Szczególnie zaleca wziąć gatunki:

  • Golden Wonder,
  • Maris Piper,
  • King Edward
  • lub Sebago.

Mają się gotować około 20 minut i być bliskie rozpadu. Ziemniaki są następnie odsączone i pozostawione do wystygnięcia. Następnie szef Blumenthal wstawia je do zamrażarki na około godzinę.

Sprawdź także: Przepis na ziemniaki Hasselback. Danie prosto ze Szwecji

Smażenie frytek jak Heston Blumenthal

Po wyjęciu porcji frytek należy umieścić je we frytkownicy z olejem rozgrzanym do 130°C, aż uzyskają bladożółty kolor. Podsmażone frytki należy osuszyć na papierowym ręczniku i ponownie wstawione do zamrażarki na godzinę. Ostatni etap to smażenie frytek w temperaturze 180°C przez około 5-7 minut. W tym czasie mają uzyskać złocistobrązowy kolor.

Frytki według Harolda McGee

Harold McGee w książce „Keys to Good Cooking” podpowiada dwie metody przygotowania chrupiącej przekąski. Amerykański pisarz kulinarny zaleca pokroić ziemniaki, a następnie zanurzyć je w lodowatej wodzie na 30 minut. Następnie trzeba je osuszyć i usmażyć dwa razy najpierw w temperaturze od 120° do 160° stopni Celsjusza, aby je zmiękczyć. Na koniec trzeba je smażyć ponownie na wyższym ogniu, aż będą chrupiące i zrumienione.

Wskazówka Gordona Ramsaya dotycząca frytek

Gordon Ramsay, szkocki szef kuchni zdobywca łącznie 16 gwiazdek Michelin przez ponad 20 lat, zaleca obierać ziemniaki, ale ich nie płukać. Według niego skrobia zawarta w ziemniakach nadaje przysmakowi wyjątkowej chrupkości. Na początku poleca smażyć przez około 2 minuty w 160°C we frytkownicy. Wyjmuje koszyczek z urządzenia, aby chwilę frytki mogły wystygnąć. A następnie ponownie smaży je w 180°C przez 5 minut.

Gordon Ramsay twierdzi, że gdy frytki są złotobrązowe i pływają na wierzchu, to są gotowe. Mistrz kulinarny uważa, że podwójne smażenie frytek jest też zdrowe. Według niego frytki nie wchłaniają dzięki temu zbytniej ilości tłuszczu. Przed podaniem odsącza je bibułką z nadmiaru tłuszczu i w misce posypuje świeżo posiekaną papryką, doprawia szczyptą słodkiej papryki, solą i pieprzem. Na koniec podrzuca miską z frytkami, aby składniki równomiernie rozłożyły się po daniu.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

kup najtaniej

Fiskars

Fiskars Trzepaczka spiralna 1014438

54,99 zł23,58 zł-57%

kup najtaniej

Ambition

Ambition Naczynie Żaroodporne Z Pokrywą 3 9L Excellent 74823

119,00 zł51,90 zł-56%

kup najtaniej

Zwilling

Zwilling Pro Trzepaczka 27,5 Cm (371600060)

119,00 zł66,90 zł-44%

kup najtaniej

Berlinger Haus

Berlinger Haus Zestaw Noży 6El (Bh2611)

121,06 zł79,00 zł-35%

kup najtaniej

WMF

WMF Trzepaczka klasyczna PROFI PLUS 15 cm

124,99 zł87,00 zł-30%

kup najtaniej

Berlinger Haus

Berlinger Haus Brytfanna Blacha Do Pieczenia 35X27Cm Burgundy (Bh1814)

76,46 zł57,84 zł-24%

kup najtaniej

Ambition

Ambition Szczypce Uniwersalne 30 Cm Grande 96655

13,90 zł10,67 zł-23%

kup najtaniej

Victorinox

Victorinox Zestaw Kuchenny (5102021G)

456,23 zł357,16 zł-22%

kup najtaniej

Zwilling

Zwilling Łopatka Silikonowa 28.5 Cm Pro

118,00 zł94,99 zł-20%

kup najtaniej

Brabantia

Brabantia Szczypce Non Stick Profile (250989)

99,00 zł79,90 zł-19%

kup najtaniej

Nava

Nava Silikonowa Podkładka Pod Garnek Misty 10 111 044

16,89 zł13,99 zł-17%

kup najtaniej

Tescoma

Tescoma forma na babkę delicia 22cm (623142)

69,04 zł59,00 zł-15%

kup najtaniej

MPM

MPM BBAP-007

19,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Idealny dodatek do frytek według Samin Nosrat

Szefowa kuchni zaczynała pracę w kuchni restauracji Chez Panisse. Jest znaną amerykańską autorką książki „Salt, Fat, Acid,Heat. Cztery składniki”, która stała się bestsellerem „New York Times’a”. Jako jeden z dodatków, który będzie doskonale smakować z frytkami, jest domowy sos majonezowo-czosnkowy aioli. Samin Nosrat nie poleca doprawiać solą składników w trakcie przygotowania domowego majonezu. Sól rozrzedza konsystencję majonezu. Poleca rozpuścić sól w świeżo wyciśniętym soku z cytryny, a dopiero tak uzyskaną mieszaninę prosi wlewać do podstawowego wariantu majonezu. Aby powstało aioli, na koniec należy dodać posiekany czosnek.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie