Idealny schabowy? Sprawdź nasz przepis. Jakie błędy popełniamy najczęściej przyrządzając kotlety schabowe?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Idealny schabowy gotowy. Smacznego!
Idealny schabowy gotowy. Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Kotlety schabowe to bardzo popularne i lubiane w Polsce danie. Prawidłowo przygotowane są miękkie, aromatyczne z chrupiącą panierką. Jednak wiele osób nie wie, jak właściwie je przygotować i popełnia błędy, które nie tylko psują potrawę, ale także mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Sprawdź, czy też tak robisz. Zobacz listę błędów i porady, jak prawidłowo usmażyć kotlety schabowe.

W skrócie

Kotlety schabowe - przysmak Polaków i nie tylko

Kotlety schabowe to bardzo popularne danie w polskiej kuchni. Przygotowuje się je z ubitych tłuczkiem do mięsa plastrów schabu obtoczonych w panierce z jajka, mąki oraz bułki tartej i smaży na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Taki kotlet podaje się najczęściej z ziemniakami lub frytkami i porcją surówki lub gotowanych warzyw.

Na przygotowanie idealnego kotleta schabowego każdy kucharz i kucharka mają swoje metody. Warto jednak wiedzieć, jakich błędów unikać i jak właściwie usmażyć soczyste i miękkie kotlety.

Takie błędy popełniamy najczęściej przyrządzając kotlety schabowe

Kotlety schabowe to szybka do zrobienia potrawa, ale ich prawidłowe przygotowanie wcale nie jest takie proste. Wiele osób popełnia błędy zarówno przy obrabianiu mięsa, jak i smażeniu.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

miejsce #2

EH Excellent Houseware

Eh Houseware Excellent Maselniczka Stal Nierdzewna (A12210060)

36,14 zł16,61 zł-54%
miejsce #3

KINGHOFF

Kinghoff chlebak z satyną kh-3203

206,44 zł96,00 zł-53%
miejsce #5

Joseph Joseph

Joseph Joseph Chop2Pot Plus Large Różowa (60155)

107,00 zł69,00 zł-36%
miejsce #9

WMF

WMF Gourmet Sitko 8 Cm (0645079990)

54,99 zł43,90 zł-20%
miejsce #10

Emile Henry

Emile Henry Czarna Butelka Na Olej Emile Henry 400Ml

179,99 zł153,00 zł-15%
miejsce #11

Tescoma

Tescoma Maselniczka Stołowa Della Casa (643143)

58,90 zł50,07 zł-15%
miejsce #12

Kamille

Kamille Młynek Do Kawy Ręczny Retro (Km7017)

77,88 zł71,88 zł-8%
Materiały promocyjne partnera

Lista najczęstszych błędów:

  1. Nieodpowiednie mięso - kupując mięso na kotlety schabowe trzeba zwrócić uwagę na jego wygląd. Najlepiej wybrać mięso: soczyste, o różowej barwie, lekko wyczuwalnym zapachu, marmurkowe, czyli lekko przerośnięte tłuszczem, bez suchych brzegów. Schab ma być wilgotny, ale nie mokry.
  2. Nieświeże mięso - surowy schab, im dłużej leży w naszej lodówce, tym gorzej. Najlepiej usmażyć schabowe w dniu zakupu mięsa, ale jeśli musimy przechowywać je, to pamiętajmy, by zostawić schab w lodówce maksymalnie dwa dni, w temperaturze ok. 2 stopni Celsjusza.
  3. Płukanie mięsa pod kranem - to popularny nawyk, jednak bardzo często jest on przyczyną roznoszenia po naszej kuchni groźnych dla zdrowia bakterii. Myjąc schab pod bieżącą wodą bardzo często chlapiemy na blat i szafki. Jeśli już musimy umyć mięso, najlepiej nalać wodę do dużego garnka i w nim wypłukać schab. Następnie warto osuszyć mięso papierowym ręcznikiem.
  4. Brak osobnej deski do krojenia mięsa - to bardzo częsty błąd, który może stanowić poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Dlatego pamiętajmy: by uniknąć zakażenia groźnymi bakteriami, zawsze używajmy do surowego mięsa osobnej, przeznaczonej tylko w tym celu, deski.
  5. Za cienkie kawałki - mięso na schab nie powinno być zbyt cienkie. Najlepsze są kawałki o grubości od 1,5 do 2 cm.
  6. Zbyt mocno roztłuczone mięso - nie można tłuc mięsa z całych sił, kotlety mogą się wtedy rozpaść. Tłuczka do mięsa warto używać delikatniej, mięso powinno być elastyczne i równej grubości.
  7. Mięso nieosolone - kotlety schabowe warto dobrze doprawić solą i pieprzem przed smażeniem. Idealnie, jeśli uda nam się na kilka godzin zamarynować schabowe w mleku z cebulą i przyprawami. Dzięki temu schabowe wyjdą miękkie i aromatyczne. Przed smażeniem należy je dokładnie osuszyć z mleka.
  8. Za mało lub za dużo panierki - kotlet schabowy panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Warto zrobić to dokładnie, by uzyskać równą panierkę na całej powierzchni mięsa. Ważne jest tu jednak wyczucie. Zbyt dużo wklepanej bułki tartej sprawi, że kotlet będzie ciężki w smaku.
  9. Smażenie na kiepskim oleju - schabowe najlepiej powinno smażyć się na dobrze rozgrzanym smalcu. Innym, równie dobrym rozwiązaniem jest smażenie kotletów na maśle klarowanym.
  10. Za mało rozgrzana patelnia - jeśli zaczniemy smażyć schabowe na zbyt mało rozgrzanej patelni, panierka zacznie odchodzić od mięsa, co nie tylko wygląda mało estetycznie, ale również spowoduje, że jej kawałki zaczną się przypalać.

Zobacz wskazówki krok po kroku, jak usmażyć idealne kotlety schabowe.

Przepis na idealne kotlety schabowe

(porcja dla 4 osób, czas przygotowania: marynowanie 2 godziny, smażenie 20 min)

Gotowe kotlety przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu
Gotowe kotlety przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 4 kawałki schabu
  • 200 ml mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 100 g smalcu

Jak zrobić kotlety schabowe?

  1. Zacznij od rozbicia kotletów schabowych.
  2. Oprósz mięso solą i pieprzem i przełóż do miski
  3. Zalej mięso mlekiem, dodaj posiekaną cebulę, obrany czosnek, listki laurowe i ziele angielskie.
  4. Tak przygotowane schabowe przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
  5. Wyjmij mięso z mleka i dokładnie osusz ręcznikiem
  6. Przygotuj trzy talerze. Do jednego wbij jajko i roztrzep widelcem. Do drugiego wsyp mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
  7. Rozgrzej smalec na patelni.
  8. Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  9. Smaż na rozgrzanej patelni, na złoty kolor z obu stron.
  10. Zdejmij kotlety z patelni do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
    Gotowe, smacznego!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie