Jako wędlinę podaj schab dojrzewający. Oto przepis na schab suszony w pończosze. To mięso zrobisz bez konserwantów

Domowy schab dojrzewający w pończosze to idealny pomysł na wędlinę bez konserwantów.
Domowy schab dojrzewający w pończosze to idealny pomysł na wędlinę bez konserwantów. Racool_studio/freepik.com/zdjęcie ilustracyjne
Domowy, suszony schab dojrzewający jest pyszny i jest doskonałą alternatywą dla wędlin ze sklepu. Jego przygotowanie jest proste, ale uwaga, wymaga czasu i cierpliwości. Jakich przypraw użyć i jak długo ma wisieć schab dojrzewający? Oto wypróbowany i sprawdzony przepis na dojrzewający schab suszony.

W skrócie

Domowe wędliny dojrzewające bez konserwantów — naturalne, aromatycznie przyprawione

Suszone wędliny dojrzewające robione w domu są smaczne, a ich przygotowanie nie jest trudne czy skomplikowane. Wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Tego rodzaju wyroby kupowane w sklepie są drogie. Wersja domowa to koszt dobrej jakości mięsa i własny czas poświęcony na przygotowanie przysmaku.

Zaletą domowych wędlin dojrzewających jest także to, że nie ma w nich konserwantów, nie są nastrzykiwane wodą i są wyjątkowo trwałe. Przechowywane w lodówce czy spiżarni będą smaczne i aromatyczne przez kilka tygodni.

W galerii możesz zobaczyć przygotowanie schabu dojrzewającego z pończochy

Jak zrobić pyszny schab dojrzewający?

Dojrzewający, chudy schab suszony to jedna z najsmaczniejszych domowych wędlin.
Do przygotowania schabu suszonego dojrzewającego potrzebne będą następujące składniki:

  • 1,5 – 2 kg schabu w jednym kawałku (schab w trakcie suszenia straci około 30 procent swojej wyjściowej wagi),
  • 1/2 szklanki soli,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • zmiażdżona główka czosnku lub 2 łyżki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprz mielony,
  • oraz gaza lub czysta pończocha, sznurek.

Przyprawy do domowego schabu dojrzewającego

Jakie przyprawy można dodać do dojrzewającego schabu? To zależy od naszych upodobań smakowych. Niektórzy lubią schab w majeranku. Inni do schabu suszonego w przyprawach preferują:

  • suszony cząber,
  • mielony jałowiec,
  • pieprz cytrynowy,
  • suszony tymianek,
  • suszone oregano,
  • czarnuszkę,
  • suszoną bazylię,
  • suszoną kolendrę.
Suszony schab dojrzewający można przechowywać w lodówce około miesiąca. Wędlinę kroimy w bardzo cienkie plastry
Suszony schab dojrzewający można przechowywać w lodówce około miesiąca. Wędlinę kroimy w bardzo cienkie plastry Ingrid Hintz-Nowosad

Przepis na schab suszony z pończochy w przyprawach 3x36

Sposób przygotowania:

  1. Schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek i ewentualnie z tłuszczyku.
  2. Mięso obtaczamy ze wszystkich stron w cukrze. Wkładamy do szklanego naczynia, nakrywamy ściereczką, gazą lub folią i odstawiamy do lodówki na 36 godzin. Z mięsa wypłynie sporo płynu, który co jakiś czas odlewamy. Mięso warto obrócić kilka razy.
  3. Po 36 godzinach, schab myjemy z cukru pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w soli. Znowu odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 36 godzin.
  4. Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przypraw (czosnek, majeranek, pieprz, papryka). I po raz trzeci pakujemy schab pod przykryciem do lodówki na 36 godzin.
  5. Po wyjęciu schabu w przyprawach z lodówki przekładamy mięso do czystej pończochy czy podkolanówki i wieszamy na 4-14 dni w przewiewnym, suchym miejscu. Możemy też owinąć go gazą, obwiązać sznurkiem i powiesić. Uwaga – schabu w przyprawach już nie myjemy.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

W podobny sposób można przygotować domową wędlinę dojrzewającą z karkówki lub łopatki

Gdzie powiesić schab dojrzewający i na jak długo?

Schab powinien wisieć minimum 4 -5 dni — wtedy, będzie przypominał polędwicę surową. Można też schab suszyć nawet 2 tygodnie, wtedy będzie przypominał suszoną szynkę. Gotowy schab dojrzewający powinien być suchy i lekko twardy.
Schab wieszamy w przewiewnym, suchym miejscu. Pod powieszony schab można podłożyć kawałek ręcznika papierowego.

Gdzie przechowywać suszony schab dojrzewający? Suszoną wędlinę dojrzewającą można przechowywać w lodówce około miesiąca. Wędlinę kroimy w bardzo cienkie plastry.

Czytaj także: Soczysty schab z morelą na obiad. Wyśmienite danie na lato. Dzięki słodko-słonemu sosowi trudno się mu oprzeć

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni