W skrócie
Domowe wędliny dojrzewające bez konserwantów — naturalne, aromatycznie przyprawione
Suszone wędliny dojrzewające robione w domu są smaczne, a ich przygotowanie nie jest trudne czy skomplikowane. Wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Tego rodzaju wyroby kupowane w sklepie są drogie. Wersja domowa to koszt dobrej jakości mięsa i własny czas poświęcony na przygotowanie przysmaku.
Zaletą domowych wędlin dojrzewających jest także to, że nie ma w nich konserwantów, nie są nastrzykiwane wodą i są wyjątkowo trwałe. Przechowywane w lodówce czy spiżarni będą smaczne i aromatyczne przez kilka tygodni.
Jak zrobić pyszny schab dojrzewający?
Dojrzewający, chudy schab suszony to jedna z najsmaczniejszych domowych wędlin.
Do przygotowania schabu suszonego dojrzewającego potrzebne będą następujące składniki:
- 1,5 – 2 kg schabu w jednym kawałku (schab w trakcie suszenia straci około 30 procent swojej wyjściowej wagi),
- pół szklanki soli,
- pół szklanki cukru,
- zmiażdżona główka czosnku lub 2 łyżki czosnku granulowanego,
- 2 łyżki majeranku,
- wędzona papryka (pół łyżeczki),
- pieprz mielony (pół łyżeczki),
- oraz gaza lub czysta pończocha, sznurek.
Przyprawy do domowego schabu dojrzewającego
Jakie przyprawy można dodać do dojrzewającego schabu? To zależy od naszych upodobań smakowych. Niektórzy lubią schab w majeranku. Inni do schabu suszonego w przyprawach preferują:
- suszony cząber,
- mielony jałowiec,
- pieprz cytrynowy,
- suszony tymianek,
- suszone oregano,
- czarnuszkę,
- suszoną bazylię,
- suszoną kolendrę.

Schab suszony dojrzewający w przyprawach 3x36 - przepis krok po kroku
- Schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek i ewentualnie z tłuszczyku.
- Mięso obtaczamy ze wszystkich stron w cukrze. Wkładamy do szklanego naczynia, nakrywamy ściereczką, gazą lub folią i odstawiamy do lodówki na 36 godzin. Z mięsa wypłynie sporo płynu, który co jakiś czas odlewamy. Mięso warto obrócić kilka razy.
- Po 36 godzinach, schab myjemy z cukru pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w soli. Znowu odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 36 godzin.
- Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przypraw (czosnek, majeranek, pieprz, papryka). I po raz trzeci pakujemy schab pod przykryciem do lodówki na 36 godzin.
- Po wyjęciu schabu w przyprawach z lodówki przekładamy mięso do czystej pończochy czy podkolanówki i wieszamy na 4-14 dni w przewiewnym, suchym miejscu. Możemy też owinąć go gazą, obwiązać sznurkiem i powiesić. Uwaga – schabu w przyprawach już nie myjemy.
W podobny sposób można przygotować domową wędlinę dojrzewającą z karkówki lub łopatki.
Schab dojrzewający — jak długo i gdzie najlepiej powiesić
Schab powinien wisieć minimum 4 -5 dni — wtedy, będzie przypominał polędwicę surową. Można też schab suszyć nawet 2 tygodnie, wtedy będzie przypominał suszoną szynkę. Gotowy schab dojrzewający powinien być suchy i lekko twardy.
Schab wieszamy w przewiewnym, suchym miejscu. Pod powieszony schab można podłożyć kawałek ręcznika papierowego.
Gdzie przechowywać suszony schab dojrzewający? Suszoną wędlinę dojrzewającą można przechowywać w lodówce około miesiąca. Wędlinę kroimy w bardzo cienkie plastry.
Patelnie w najlepszych cenach
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Apetyczne kotlety mielone Magdy Gessler. Oto tajniki delikatnych kotletów
- Co zrobić z mięsa z rosołu? Zobacz 11 sprawdzonych przepisów zero waste
- Odchudzony kurczak w sosie cukiniowym. Przepis poleca baletnica z Teatru Wielkiego
- Przepis na pieczony schab od Joanny Brodzik, tradycyjnie odcinany jak u mamy i babci
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?