Schab dojrzewający – przepis na schab suszony z pończochy. Domowa wędlina bez konserwantów

Ingrid Hintz-Nowosad
Ingrid Hintz-Nowosad
Dojrzewający schab suszony to jedna z najsmaczniejszych domowych wędlin
Dojrzewający schab suszony to jedna z najsmaczniejszych domowych wędlin Ingrid Hintz-Nowosad
Domowy, suszony schab dojrzewający jest pyszny i jest doskonałą alternatywą dla wędlin ze sklepu. Jego przygotowanie jest proste, ale uwaga, wymaga czasu i cierpliwości. Jakich przypraw użyć i jak długo ma wisieć schab dojrzewający? Oto wypróbowany i sprawdzony przepis na dojrzewający schab suszony.

W skrócie

Domowe wędliny dojrzewające bez konserwantów — naturalne, aromatycznie przyprawione

Suszone wędliny dojrzewające robione w domu są smaczne, a ich przygotowanie nie jest trudne czy skomplikowane. Wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Tego rodzaju wyroby kupowane w sklepie są drogie. Wersja domowa to koszt dobrej jakości mięsa i własny czas poświęcony na przygotowanie przysmaku.

Zaletą domowych wędlin dojrzewających jest także to, że nie ma w nich konserwantów, nie są nastrzykiwane wodą i są wyjątkowo trwałe. Przechowywane w lodówce czy spiżarni będą smaczne i aromatyczne przez kilka tygodni.

Jak zrobić pyszny schab dojrzewający?

Dojrzewający, chudy schab suszony to jedna z najsmaczniejszych domowych wędlin.
Do przygotowania schabu suszonego dojrzewającego potrzebne będą następujące składniki:

  • 1,5 – 2 kg schabu w jednym kawałku (schab w trakcie suszenia straci około 30 procent swojej wyjściowej wagi),
  • pół szklanki soli,
  • pół szklanki cukru,
  • zmiażdżona główka czosnku lub 2 łyżki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • wędzona papryka (pół łyżeczki),
  • pieprz mielony (pół łyżeczki),
  • oraz gaza lub czysta pończocha, sznurek.

Przyprawy do domowego schabu dojrzewającego

Jakie przyprawy można dodać do dojrzewającego schabu? To zależy od naszych upodobań smakowych. Niektórzy lubią schab w majeranku. Inni do schabu suszonego w przyprawach preferują:

  • suszony cząber,
  • mielony jałowiec,
  • pieprz cytrynowy,
  • suszony tymianek,
  • suszone oregano,
  • czarnuszkę,
  • suszoną bazylię,
  • suszoną kolendrę.
Suszony schab dojrzewający można przechowywać w lodówce około miesiąca. Wędlinę kroimy w bardzo cienkie plastry
Suszony schab dojrzewający można przechowywać w lodówce około miesiąca. Wędlinę kroimy w bardzo cienkie plastry Ingrid Hintz-Nowosad

Schab suszony dojrzewający w przyprawach 3x36 - przepis krok po kroku

  1. Schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek i ewentualnie z tłuszczyku.
  2. Mięso obtaczamy ze wszystkich stron w cukrze. Wkładamy do szklanego naczynia, nakrywamy ściereczką, gazą lub folią i odstawiamy do lodówki na 36 godzin. Z mięsa wypłynie sporo płynu, który co jakiś czas odlewamy. Mięso warto obrócić kilka razy.
  3. Po 36 godzinach, schab myjemy z cukru pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w soli. Znowu odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 36 godzin.
  4. Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przypraw (czosnek, majeranek, pieprz, papryka). I po raz trzeci pakujemy schab pod przykryciem do lodówki na 36 godzin.
  5. Po wyjęciu schabu w przyprawach z lodówki przekładamy mięso do czystej pończochy czy podkolanówki i wieszamy na 4-14 dni w przewiewnym, suchym miejscu. Możemy też owinąć go gazą, obwiązać sznurkiem i powiesić. Uwaga – schabu w przyprawach już nie myjemy.

W podobny sposób można przygotować domową wędlinę dojrzewającą z karkówki lub łopatki.

Schab dojrzewający — jak długo i gdzie najlepiej powiesić

Schab powinien wisieć minimum 4 -5 dni — wtedy, będzie przypominał polędwicę surową. Można też schab suszyć nawet 2 tygodnie, wtedy będzie przypominał suszoną szynkę. Gotowy schab dojrzewający powinien być suchy i lekko twardy.
Schab wieszamy w przewiewnym, suchym miejscu. Pod powieszony schab można podłożyć kawałek ręcznika papierowego.

Gdzie przechowywać suszony schab dojrzewający? Suszoną wędlinę dojrzewającą można przechowywać w lodówce około miesiąca. Wędlinę kroimy w bardzo cienkie plastry.

Patelnie w najlepszych cenach

kup najtaniej

Tefal

Tefal Simply Clean 24 cm B5670453

68,99 zł

kup najtaniej

Zwieger

Zwieger Obsidian 28cm (C94E1907C)

225,90 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Unlimited 24cm G2550472

139,00 zł

kup najtaniej

Gerlach

Gerlach Patelnia Granitex 20 Cm

86,10 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie