Klasyczna mizeria do schabowego. Szybki przepis na surówkę z ogórków. Dzięki jednemu składnikowi powstaje wersja fit

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Przed podaniem mizerię posypuje się posiekaną natką pietruszki, koperkiem albo suszonymi ziołami.
Przed podaniem mizerię posypuje się posiekaną natką pietruszki, koperkiem albo suszonymi ziołami. Anna Daniluk
Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek w Polsce. Jest chętnie przygotowywana przez cały rok. Jesienią i zimą wykorzystuje się do niej ogórki szklarniowe, a późną wiosną i latem ogórki gruntowe. Aby zrobić fit mizerię, zamiast śmietany dodajcie jogurt i podajcie do obiadu. Oto przepis na tradycyjną mizerię z ogórków.

W skrócie

Klasyczna mizeria to łatwa surówka, którą zrobicie w kilka minut. Można zrobić ją na samym końcu, bo najlepiej smakuje podana od razu po zrobieniu. Tradycyjnie mizerię przyprawia się jedynie solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Z braku świeżej natki można w ostateczności skorzystać z suszonych ziół. Oto sprawdzony przepis na dobrą mizerię do obiadu.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć przepis na mizerię krok po kroku

Mizeria – przepis na tradycyjną surówkę

Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 7 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g ogórków (około 2 sztuki gruntowych lub 1 ogórek szklarniowy),
  • 3 g soli,
  • 2 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, greckiego lub gęstej śmietany 12%,
  • 5 g (1 łyżeczka) posiekanej natki pietruszki lub koperku,
  • opcjonalnie: 1/2 cebuli.

Jak zrobić tradycyjną mizerię?

Przygotowanie:

  1. Ogórki należy obrać, pokroić w cienkie plastry za pomocą szatkownicy i doprawić solą i pieprzem.
  2. Według gustu można dodać do mizerii pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  3. Następnie należy dodać wybrany jogurt lub śmietanę i całość dokładnie wymieszać.
  4. Na koniec mizerię należy posypać posiekanymi ziołami.
  5. Mizeria jest gotowa do podania.

Przepisy w książkach z PRL-u

Szukając inspiracji do domowego gotowania, można wrócić do książek wydanych w czasach PRL-u. W książce „Obiady u Kowalskich” Jadwigi Kłossowskiej w przepisie na mizerię można zauważyć stosowanie soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Ten składnik można dodawać według swojego gustu. Szczególnie, jeżeli lubi się surówki o mocnym kontraście smakowym. W miejsce soku z cytryny można też użyć łagodniejszego w smaku octu jabłkowego. „Obiady u Kowalskich” zawierają również przepis na mizerię „inną”, która wyróżnia się dodatkiem pokrojonego w kostkę jajka na twardo. Natomiast „Kuchnia oszczędnej gospodyni” Barbary Bytnerowiczowej wskazuje dodanie do mizerii szczypty cukru.

Dodatki do surówki

Podstawowymi składnikami mizerii są ogórki, sól, pieprz i śmietana albo jogurt. Część gospodyń domowych do gotowej mizerii dodaje posiekane ząbki czosnku albo cebulę szalotkę. Poza tym do mizerii znakomicie pasują liście bazylii, posiekany szczypiorek, a także liście mięty, które nadają nutę orzeźwiającej świeżości.

Sposób podania

Mizeria pasuje do wielu dań obiadowych podawanych na niedzielny obiad. Z dodatkiem tłuczonych lub pieczonych ziemniaków mizeria podawana jest do kotletów mielonych, kotleta schabowego, pulpetów w sosie koperkowym, kotletów jajecznych, pieczonych udek kurczaka. Ponadto surówka z ogórków może sprawdzić się jako dodatek do domowych zapiekanek z ziemniaków lub kaszy gryczanej.

Przed podaniem mizerię posypuje się posiekaną natką pietruszki, koperkiem albo suszonymi ziołami.

Klasyczna mizeria do schabowego. Szybki przepis na surówkę z...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie