W skrócie
Klasyczna mizeria to łatwa surówka, którą zrobicie w kilka minut. Można zrobić ją na samym końcu, bo najlepiej smakuje podana od razu po zrobieniu. Tradycyjnie mizerię przyprawia się jedynie solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Z braku świeżej natki można w ostateczności skorzystać z suszonych ziół. Oto sprawdzony przepis na dobrą mizerię do obiadu.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć przepis na mizerię krok po kroku
Mizeria – przepis na tradycyjną surówkę
Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 7 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g ogórków (około 2 sztuki gruntowych lub 1 ogórek szklarniowy),
- 3 g soli,
- 2 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, greckiego lub gęstej śmietany 12%,
- 5 g (1 łyżeczka) posiekanej natki pietruszki lub koperku,
- opcjonalnie: 1/2 cebuli.
Jak zrobić tradycyjną mizerię?
Przygotowanie:
- Ogórki należy obrać, pokroić w cienkie plastry za pomocą szatkownicy i doprawić solą i pieprzem.
- Według gustu można dodać do mizerii pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Następnie należy dodać wybrany jogurt lub śmietanę i całość dokładnie wymieszać.
- Na koniec mizerię należy posypać posiekanymi ziołami.
- Mizeria jest gotowa do podania.
Przepisy w książkach z PRL-u
Szukając inspiracji do domowego gotowania, można wrócić do książek wydanych w czasach PRL-u. W książce „Obiady u Kowalskich” Jadwigi Kłossowskiej w przepisie na mizerię można zauważyć stosowanie soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Ten składnik można dodawać według swojego gustu. Szczególnie, jeżeli lubi się surówki o mocnym kontraście smakowym. W miejsce soku z cytryny można też użyć łagodniejszego w smaku octu jabłkowego. „Obiady u Kowalskich” zawierają również przepis na mizerię „inną”, która wyróżnia się dodatkiem pokrojonego w kostkę jajka na twardo. Natomiast „Kuchnia oszczędnej gospodyni” Barbary Bytnerowiczowej wskazuje dodanie do mizerii szczypty cukru.
Dodatki do surówki
Podstawowymi składnikami mizerii są ogórki, sól, pieprz i śmietana albo jogurt. Część gospodyń domowych do gotowej mizerii dodaje posiekane ząbki czosnku albo cebulę szalotkę. Poza tym do mizerii znakomicie pasują liście bazylii, posiekany szczypiorek, a także liście mięty, które nadają nutę orzeźwiającej świeżości.
Zobacz także: Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki na obiad
Sposób podania
Mizeria pasuje do wielu dań obiadowych podawanych na niedzielny obiad. Z dodatkiem tłuczonych lub pieczonych ziemniaków mizeria podawana jest do kotletów mielonych, kotleta schabowego, pulpetów w sosie koperkowym, kotletów jajecznych, pieczonych udek kurczaka. Ponadto surówka z ogórków może sprawdzić się jako dodatek do domowych zapiekanek z ziemniaków lub kaszy gryczanej.
Klasyczna mizeria do schabowego. Szybki przepis na surówkę z...
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?