Drobiowe kotleciki szu szu. Przepis na szybki obiad z kurczakiem. Kotlety w tej marynacie cię zachwycą

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Drobiowe kotleciki szu szu to oryginalny pomysł na obiad. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Drobiowe kotleciki szu szu to oryginalny pomysł na obiad. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Kotleciki szu szu to prawdziwy przebój internetu. Jeśli szukasz pomysłu na błyskawiczny i pyszny obiad, koniecznie spróbuj kotlecików szu szu. Przepis jest bardzo prosty, a do ich przygotowania wystarczy zaledwie kilka chwil. Zobacz, jak krok po kroku zrobić to danie. Sekretem kotlecików jest wyśmienita marynata.

Spis treści

Próbowaliście już kotlecików szu szu? To kawałki kurczaka w czosnkowo-paprykowej panierce z mąki ziemniaczanej. Skąd wzięła się ich oryginalna nazwa? Nie do końca wiadomo. Na blogach i forach kulinarnych pojawiają się wyjaśnienia, że „szu szu" to nawiązanie do kuchni azjatyckiej, w której często używa się skrobi ziemniaczanej, a także przyprawia potrawy czosnkiem i papryką. Pojawia się także bardziej humorystyczne wytłumaczenie, że są to kotleciki, które można zrobić tak szybko, że szu szu i gotowe.

Drobiowe kotleciki szu szu przyciągają nie tylko ze względu na ciekawą nazwę, ale również przez sposób wykonania. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Nie trzeba kroić czy rozbijać mięsa, ani robić panierki z bułki tartej i mąki pszennej. To doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad.

Przepis na kotleciki szu szu

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na 12 kotlecików
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • opcjonalnie odrobina chili
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety krok po kroku?

  1. Pokrój filet z kurczaka na płaskie kotleciki.
  2. W misce wymieszaj jajka z mąką ziemniaczaną.
  3. Dodaj olej, jogurt i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Włóż kawałki kurczaka do marynaty, każdy kawałek ma być dokładnie pokryty.
  5. Schowaj kotlety do lodówki na minimum 30 min. Możesz zrobić je także dzień wcześniej i schować w marynacie na całą noc.
  6. Rozgrzej olej na patelni.
  7. Kładź na patelnię kotleciki pokryte marynatą i smaż z obu stron na złoty kolor.
  8. Usmażone kotleciki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Z czym podawać kotleciki szu szu?

Polecamy podać kotleciki szu szu jeszcze ciepłe, z jogurtowym sosem doprawionym czosnkiem oraz surówką. Będą pysznie smakować z:

Drobiowe kotleciki szu szu to oryginalny pomysł na obiad. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Drobiowe kotleciki szu szu. Przepis na szybki obiad z kurcza...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie