Prawdziwy kotlet pożarski na obiad. Sprawdź przepis na soczyste mięso drobiowe. Jeden składnik dodaje wyjątkowej delikatności

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Do kotletów pożarskich dodaje się ubitą na sztywno pianę z białek.
Do kotletów pożarskich dodaje się ubitą na sztywno pianę z białek. Getty Images/Pavel Kostenko/zdjęcie ilustracyjne
Kotlety pożarskie to danie wspominane jako posiłek z PRL-u. W tym czasie do mięsa mielonego dodawano ugotowane ziemniaki, pieczarki lub zmieloną ugotowaną włoszczyznę. W wersji oryginalnej kotlet pożarski wykonuje się z drobiu i dla uzyskania większej puszystości miesza z ubitą pianą z białek. Zobacz przepis na tradycyjny kotlet pożarski jak z małego bistro.

W skrócie

Kotlet pożarski to danie, które zyskało popularność w okresie komunizmu. Po raz pierwszy kotlet pożarski miał pojawić się w XIX wieku. Kluczową różnicą między kotletami mielonymi, a pożarskiego było siekanie mięsa. Podpowiadamy przepis na tradycyjne kotlety pożarskie.

Kotlet pożarski – przepis z mięsa drobiowego

Liczba porcji: na 10-12 kotletów (ilość zależy od ich wielkości).
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 600 g siekanego mięsa drobiowego np.: kurczaka,
  • 10 g masła,
  • 1 czerstwa bułka np.: kajzerka,
  • 100 g mąki,
  • 100 g tartej bułki,
  • 3 jajka,
  • 3 g soli,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Czytaj także: Smak tradycji w twojej kuchni. Wypróbuj przepis na pulpety w sosie koperkowym. Sposób na domowy obiad jak u mamy

Jak zrobić kotlety pożarskie?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy oddzielić żółtka od białek z 2 jajek. Następnie żółtka należy utrzeć z masłem.
  2. Namoczoną w wodzie, odciśniętą bułkę należy zmielić. Tak przygotowaną bułkę należy dodać do mięsa drobiowego.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek z masłem, soli i czarnego pieprzu. Wszystkie składniki należy dokładnie wyrobić dłońmi.
  4. Białka należy ubić na sztywną pianę i dodać powoli do mięsa, aby nabrało puszystości.
  5. Z masy na kotlety pożarskie należy uformować owalne kotlety, a następnie panierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce.
  6. Następnie należy smażyć kotlety na maśle przez około 5 minut z każdej strony.

Sposób podania kotletów pożarskich

Domowe kotlety pożarskie świetnie smakują z sosem grzybowym, z podsmażonymi pieczarkami i posypane świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Do kotletów pożarskich można serwować buraczki zasmażane albo ćwikłę z chrzanem. Polecamy także zrobić obiad z domowymi frytkami lub upieczonymi warzywami. Gotowe kotlety pożarskie świetnie smakują z marchewką z groszkiem i purée ziemniaczanym.

Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Znana kucharka z XIX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa podała wyjątkowy przepis w książce „365 obiadów za 5 złotych”. Według znawczyni kuchni polskiej kotlety pożarskie były robione z resztek mięsa pozostałych przy kościach drobiowych mieszanych z cielęciną. Ćwierczakiewiczowa podkreślała też wagę siekania mięsa. Dzięki temu kotlety pożarskie miały delikatniejszą strukturę niż z mięsa mielonego.

Pochodzenie dania

Warto wiedzieć, że potrawa wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Nazwa kotletów pożarskich pochodzi od nazwiska kucharza Pożarskiego, który miał nim nakarmić cara Mikołaja I. Danie nazywane też było kotletem Pożarskiego. W Polsce kotlety pożarskiego zyskiwały popularność w okresie zaborów i w czasie Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej.

Źródło:

  • „365 obiadów za 5 złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej - polona.pl

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni