Młoda kapusta zasmażana z boczkiem. Przepis na prosty i pyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z kotletem schabowym i ziemniakami

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu. W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania krok po kroku.
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu. W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania krok po kroku. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na dodatek do obiadu z młodej kapusty? Mam dla ciebie najlepszy przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem. Jej przygotowanie jest proste i nie wymaga wiele pracy. Możesz podać ją do kotletów, pieczonego mięsa, a nawet zjeść samą z kromką chleba. Smakuje wprost wyśmienicie. Wypróbuj przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem.

Spis treści

Co do schabowego? Sprawdzony przepis

Trwa sezon na pyszną i zdrową młodą kapustę. Warto wprowadzić ją do naszej diety. Proponuję przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem. To tradycyjna i bardzo smaczna potrawa, podawana zwykle do kotleta schabowego czy pieczeni. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Najdłużej zajmuje siekanie młodej kapusty. Później wystarczy ją poddusić, dodać zasmażkę i podsmażony boczek z cebulką. Całość warto doprawić koperkiem, solą i pieprzem.

Zobacz w galerii, jak przygotować młodą kapustę zasmażaną z boczkiem

Przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem

Czas przygotowania: ok. 40 minut.
Liczba porcji: dla 6 osób.
Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 2 małe główki młodej kapusty lub 1 średnia,
  • 200 g boczku surowego,
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ok. 1 szklanki wody, zależy od kapusty.

Jak zrobić kapustę zasmażaną z boczkiem?

Sposób przygotowania:

  1. Młodą kapustę umyj i posiekaj.
  2. Boczek pokrój w kostkę.
  3. Cebulę i koperek posiekaj.
  4. Włóż kapustę do dużego garnka, zalej wodą (około 1 szklanka) i przykryj. Ustaw mały ogień.
  5. Na patelni podsmaż boczek i cebulę.
  6. Kapustę mieszaj, sprawdzając, czy na dnie jest woda, jeśli nie to dolej odrobinę wody, by kapusta się nie przypaliła.
  7. Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj do niej podsmażony boczek z cebulą i wymieszaj.
  8. Na patelni podgrzej olej i dodaj mąkę, podsmaż, aż się lekko zarumieni. Taką zasmażkę przełóż do kapusty i wymieszaj. Pogotuj jeszcze ok. 5 minut.
  9. Na koniec wsyp koperek i dopraw całość do smaku solą i pieprzem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Właściwości odżywcze młodej kapusty

Młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Warzywo to dostarcza nam sporo błonnika, potrzebnego dla prawidłowego działania układu pokarmowego oraz cenne witaminy i składniki mineralne m.in.:

  • witaminy C, E, A, K,
  • witaminy z grupy B,
  • magnez,
  • fosfor,
  • kwas foliowy,
  • potas.

Sałatki i surówki do obiadu

Warto codziennie zjeść solidną porcję warzyw, aby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią ilość błonnika, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu zadbamy o nasze zdrowie i sylwetkę.

Zobacz listę przepisów na pyszne i zdrowe surówki pełne warzyw. Możesz podać je do obiadu lub zjeść jako lekką przekąskę.

Najlepsze surówki do obiadu:

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu. W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania krok po kroku.

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem. Przepis na prosty i pysz...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni