Spis treści
Co do schabowego? Sprawdzony przepis
Trwa sezon na pyszną i zdrową młodą kapustę. Warto wprowadzić ją do naszej diety. Proponuję przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem. To tradycyjna i bardzo smaczna potrawa, podawana zwykle do kotleta schabowego czy pieczeni. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Najdłużej zajmuje siekanie młodej kapusty. Później wystarczy ją poddusić, dodać zasmażkę i podsmażony boczek z cebulką. Całość warto doprawić koperkiem, solą i pieprzem.
Zobacz w galerii, jak przygotować młodą kapustę zasmażaną z boczkiem
Przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem
Czas przygotowania: ok. 40 minut.
Liczba porcji: dla 6 osób.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
- 2 małe główki młodej kapusty lub 1 średnia,
- 200 g boczku surowego,
- 1 cebula,
- 1 pęczek koperku,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 3 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku,
- ok. 1 szklanki wody, zależy od kapusty.
Jak zrobić kapustę zasmażaną z boczkiem?
Sposób przygotowania:
- Młodą kapustę umyj i posiekaj.
- Boczek pokrój w kostkę.
- Cebulę i koperek posiekaj.
- Włóż kapustę do dużego garnka, zalej wodą (około 1 szklanka) i przykryj. Ustaw mały ogień.
- Na patelni podsmaż boczek i cebulę.
- Kapustę mieszaj, sprawdzając, czy na dnie jest woda, jeśli nie to dolej odrobinę wody, by kapusta się nie przypaliła.
- Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj do niej podsmażony boczek z cebulą i wymieszaj.
- Na patelni podgrzej olej i dodaj mąkę, podsmaż, aż się lekko zarumieni. Taką zasmażkę przełóż do kapusty i wymieszaj. Pogotuj jeszcze ok. 5 minut.
- Na koniec wsyp koperek i dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
Kulinaria

Właściwości odżywcze młodej kapusty
Młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Warzywo to dostarcza nam sporo błonnika, potrzebnego dla prawidłowego działania układu pokarmowego oraz cenne witaminy i składniki mineralne m.in.:
- witaminy C, E, A, K,
- witaminy z grupy B,
- magnez,
- fosfor,
- kwas foliowy,
- potas.
Sałatki i surówki do obiadu
Warto codziennie zjeść solidną porcję warzyw, aby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią ilość błonnika, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu zadbamy o nasze zdrowie i sylwetkę.
Zobacz listę przepisów na pyszne i zdrowe surówki pełne warzyw. Możesz podać je do obiadu lub zjeść jako lekką przekąskę.
Najlepsze surówki do obiadu:
- zdrowa surówka z pora i marchewki,
- prosta surówka z kapusty pekińskiej,
- wiosenna surówka z ogórków zamiast mizerii,
- pełna witamin surówka z buraków.
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem. Przepis na prosty i pysz...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Co zjeść na obiad? Przygotuj młodą kapustę z makaronem i boczkiem. Gotowe w 30 minut
- Szukasz pomysłu na surówkę do obiadu? Poznaj sposób na zdrową przystawkę z buraków
- Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!
- Surówka z kapusty pekińskiej. Przepis do zrobienia w 15 minut