Proste kotlety z kurczaka na domowy obiad. Oto 7 łatwych przepisów na dania, którymi najesz się do syta. Najlepsze kotlety drobiowe

Katarzyna Puczyńska
Polecamy 7 przepisów na kotlety z filetu kurczaka. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do artykułu z dokładnymi wskazówkami, jak zrobić daną potrawę.
Polecamy 7 przepisów na kotlety z filetu kurczaka. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do artykułu z dokładnymi wskazówkami, jak zrobić daną potrawę. Katarzyna Puczyńska
Chcesz zrobić kotlety z kurczaka na obiad? Mamy dla ciebie 7 niezawodnych przepisów na takie danie. To m.in. proste i szybkie do zrobienia kotlety siekane oraz popisowe kotlety de volaille z czosnkowo-pietruszkowym masłem. Wszystkie potrawy smakują wyśmienicie i z pewnością nasycą każdego. Sprawdź i wypróbuj nasze sprawdzone pomysły na obiad z mięsem.

Spis treści

Domowy obiad z kurczakiem. Proste i szybkie kotlety

Zastanawiasz się co zrobić na obiad? Polecamy proste przepisy na pyszne kotlety z kurczaka. Wszystkie są niezawodne i bardzo smaczne. Znajdziesz je w galerii – pod każdym zdjęciem zamieściliśmy kilka wskazówek i link do artykułu z dokładnymi składnikami i przepisem krok po kroku. Serdecznie zachęcamy do wypróbowania.

Polecane kotlety z kurczaka:

  1. Kotlety de volaille
  2. Kotlety siekane z kurczaka
  3. Kotlety siekane z piekarnika
  4. Kotleciki szu szu
  5. Kotlety pożarskie
  6. Kotlety z kurczaka w papirusie
  7. Kotleciki z patelni grillowej

Mycie kurczaka jest szkodliwe dla zdrowia

Mięso drobiowe jest bardzo popularne i smaczne. Można z niego przygotować wiele pysznych dań smażonych, pieczonych i duszonych. Bardzo ważne jest odpowiednie oczyszczenie kurczaka. Nie należy jednak go myć pod bieżącą wodą.

Zakładając, że na kupionym przez nas kurczaku znajdują się bakterie, myjąc go pod bieżącą wodą, rozprzestrzeniamy je na powierzchnię zlewu oraz inne naczynia i przybory kuchenne umieszczone wokół zlewu. Rozchlapująca się w trakcie tej czynności woda roznosi je na te powierzchnie. Dodatkowo wcale nie pozbywamy się ich z kurczaka, bo bakterie trzymają się dość mocno powierzchni mięsa, więc ochlapanie go wodą, a nawet pocieranie nic nie pomoże – przekonuje Monika Góralska w artykule na Stronie Zdrowia.

Szkodliwe drobnoustroje z mięsa znikną po obróbce termicznej. Dlatego najlepiej jedynie oczyścić mięso z ewentualnych błonek, kości czy skóry, doprawić i upiec, ugotować lub usmażyć. Pamiętaj, by dokładnie umyć deskę i nóż po kurczaku.

Jakie przyprawy pasują do kurczaka?

Dobre danie to zasługa m.in. odpowiednich przypraw. W sklepach można kupić wiele gotowych mieszanek do mięsa drobiowego. Zwykle zawierają one sporo soli, a czasem nawet niezdrowe ulepszacze smaku. Dlatego najlepiej samemu wybrać odpowiednie dodatki.

Do kurczaka pasują przyprawy:

  • oregano,
  • tymianek,
  • natka pietruszki,
  • rozmaryn,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • czosnek,
  • słodka i ostra papryka.

Co podać do kurczaka na obiad? Popularne dodatki

Kotlety z kurczaka warto podać z ziemniakami, makaronem lub kaszą oraz z solidną porcją surówki. Polecamy szczególnie prostą i szybką do zrobienia sałatę lodową z fetą i suszonymi pomidorami. To lekka surówka, doprawiona prostym sosem winegret.

Zwolennicy sosów majonezowych, śmietanowych czy jogurtowych z pewnością chętniej sięgną po surówkę z marchewki z chrzanem lub surówkę z kapusty pekińskiej z pomidorem i ogórkiem konserwowym.

Czytaj również: Oryginalne sałatki na grilla. Poznaj 15 najlepszych przepisów na pyszne sałatki, które będą hitem na każdej imprezie

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni