W skrócie
Gorąca czekolada to napój powstały z rozpuszczonej tabliczki czekolady w mleku, śmietance lub połączeniu obu składników. Pierwsza gorąca czekolada przygotowywana była w Meksyku i miała charakter rytualny. Obecnie gorąca czekolada po meksykańsku robiona jest z wytrawnych krążków czekolady.
Zobacz składniki gorącej czekolady
Według wielu kucharzy zauważane jest, że najlepszą czekoladą będzie taka o wysokiej zawartości kakao, wytrawna i doprawiona odrobiną soli. Dla podbicia karmelowego smaku wykorzystywany jest brązowy cukier lub cukier muscovado. Podpowiadamy, jak zrobić mistrzowską gorącą czekoladę inspirowaną przepisem Marthy Stewart.
Gorąca czekolada - przepis Marthy Stewart
Składniki:
- 600 g brązowego cukru,
- 500 g kakao,
- 5 g soli,
- ewentualnie: 10 g proszku do rozpuszczalnego espresso lub 5 g mielonego cynamonu.
Przygotowanie:
- Składniki miksu do gorącej czekolady należy przesiać przez sitko, aby nie było grudek.
- Następnie mieszankę do gorącej czekolady należy przesypać do czystego słoika. Dzięki temu będzie gotowy do wykorzystania przez całą jesień i zimę.
- Martha Stewart poleca używać 20 g proszku do gorącej czekolady na każde 240 ml gorącego mleka.
- Gorąca czekolada powinna być cały czas mieszana w garnku, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
- Gotowa gorąca czekolada może być podawana z bitą śmietaną lub piankami cukrowymi.
Joshua Weissman dodaje cynamon
Znany kucharz prowadzi kanał na Youtube, w którym przygotowuje najpopularniejsze dania, objaśniając techniki gastronomiczne. Wideo zatytułowane „How to Make The Best Hot Chocolate Of All Time (4 ways)” wyświetlono ponad 9 milionów razy. Zwycięzcami w poszukiwaniu najlepszego sposobu na zrobienie gorącej czekolady okazał się przepis pochodzący z Włoch i Meksyku. Szczególnie polecał przepis meksykański.
- Na początku Joshua Weissmann zostawił korę cynamonu w piekarniku, aż się zwęgli i wziął ostrą papryczkę chili.
- Do garnka wsypał posiekaną gorzką czekoladę, brązowy cukier, laskę wanilii i wydobyte z niej ziarenka, dodał korę cynamonu i ostrą papryczkę.
- Składniki doprawił szczyptą soli.
- Całość zalał pełnotłustym mlekiem i podgrzewał.
- Mieszał, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
- Następnie odstawił wszystko na 10 minut, usunął korę cynamonu i laskę wanilii.
- Na koniec Joshua Weissman zblendował wszystkie gorącą czekoladę i przelał ją przez sitko.
- Kucharz podał ją z bitą śmietaną.
Zobacz także: Jak stosować cynamon? Najlepsze przepisy z cynamonem nie tylko na słodko. Aż 13 przepisów na korzenne pyszności
Heston Blumenthal – czekolada na gorąco z wiśniami
Heston Blumenthal znany jest z eksperymentowania z kuchnią molekularną i naukowego podejścia do przygotowywania żywności. Tym razem w australijskim show „MasterChef” pokazał jak zrobić czekoladę na gorąco nawiązującą do tortu szwarcwaldzkiego.
- Najważniejszymi składnikami ciasta Czarny Las są kawałki czekolady, wiśnie, ciasto i krem. Po pierwsze zrobimy ganache (rozpuszczona czekolada ze śmietanką i masłem – przyp. red.). Użyjemy dwóch rodzajów czekolady: jedna z nutami cytrusowymi, druga z nutami czerwonych owoców. Smakuje odrobinę jak śliwka. Gdy czekolada się rozpuści, należy ją powoli podgrzewać. Następnie dolewacie do niej mleka i uzyskujecie napój o kremowej konsystencji. Wtedy możecie zetrzeć do niej skórki z cytrynu, z limonki lub z grejpfruta.
Zobacz także: ciasto czekoladowe z wiśniami
Światowej sławy kucharz radził uczestnikom programu dodać do gorącej czekolady odrobinę kawy. Dzięki temu uzyska się przyjemną goryczkę. Następnie do rozpuszczonej gorącej czekolady dodał gęsty sos wiśniowy. To podstawa do zrobienia czekoladowego deseru. Gorącą czekoladę ozdobił kremem z rozpuszczonej białej czekolady wymieszanej z ubitą śmietaną.
Przepisy z czekoladą na jesień
Jeżeli poza gorącą czekoladą szukacie innych przysmaków z kakao, to polecamy zrobić ciasto czekoladowe z cukinią. To świetny sposób na przemycenie dzieciom porcji warzyw. Miłośnicy orzechów mogą zrobić ciasto czekoladowe z migdałami. Natomiast smak rodem z czasów PRL-u przywołają proste i tanie bajaderki. Polecamy też zrobić domowe czekoladki nadziewane marcepanem.
Która wersja gorącej czekolady przypadła wam do gustu?
Gorąca czekolada dla wytrawnych smakoszy. Zobacz przepis na ...
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Pyszna kawa z pianką
kup teraz

KMF 15321 B Spieniacz KOENIC
elektryczny spieniacz do mleka koenic kmf 15321 b …
kup teraz

Sage naczynie do spieniania mleka
Gwarancja:24 miesiące, 12 miesięcy po rejestracji …
kup teraz

KNF 100 Spieniacz do mleka KOENIC
urządzenie do spieniania mleka zasilane 2 bateriam…
kup teraz

KMF 5212 Spieniacz KOENIC
spieniacz do mleka koenic kmf 5212 zapewni spienio…
kup teraz

24019 Hot & Cold Spieniacz JURA
elektryczny spieniacz do mleka o mocy 650 w, dwie …
kup teraz

FD 4011 Spieniacz do mleka AMICA
elektryczny spieniacz do mleka o mocy 600 w, posia…
kup teraz

1014-03 Cremio II SST Spieniacz do mleka MELITTA
elektryczny spieniacz do mleka o mocy 600 w, posia…
kup teraz

SM 3584 Inox Spieniacz SEVERIN
elektryczny indukcyjny spieniacz do mleka o mocy 4…
kup teraz

287804 Pistacjowy VINTAGE Spieniacz ARIETE
elektryczny spieniacz do mleka o mocy 500 w, posia…
kup teraz

287803 Beżowy Spieniacz ARIETE
elektryczny spieniacz do mleka o mocy 500 w, posia…
kup teraz

287805 Błękitny Spieniacz ARIETE
elektryczny spieniacz do mleka o mocy 500 w, posia…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?