Marcepan do ciast. Przepis na masę z migdałów. Z nim kapitalnie ozdobisz wypieki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny marcepan potrzebuje jedynie trzech składników.
Tradycyjny marcepan potrzebuje jedynie trzech składników. Getty Images/eyewave
Marcepan to plastyczna masa przygotowywana głównie z migdałów. Najczęściej służy do przekładania pierników, tortów lub do formowania figurek na cieście. Przy tym domowy marcepan wykonany jest z samych naturalnych składników. Podpowiadamy, jak zrobić pyszny marcepan.

W skrócie

Marcepan najczęściej robi się z migdałów, wody, aromatu różanego lub rumowego i cukru pudru. Głównym składnikiem są blanszowane migdały, czyli pozbawione skórki. Ważne, aby pozbyć się brązowej skórki, która ma gorzki smak i nie wygląda atrakcyjnie po zmieleniu na gładką konsystencję.

Marcepan – prosty przepis

Liczba porcji: na 1 tabliczkę.
Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:

  • 200 g migdałów,
  • 200 g cukru pudru lub erytrolem zmielonym w młynku,
  • 500 ml wody,
  • 30 ml likieru amaretto lub rumu.

Jak zrobić marcepan?

Przygotowanie:

  1. Migdały należy namoczyć w 500 ml gorącej wodzie przez 10-15 minut.
  2. Migdały trzeba obrać ze skórki, aby marcepan miał jednolity kolor i smak.
  3. Obrane migdały należy osuszyć na ściereczce kuchennej przez 5 minut.
  4. Następnie w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S należy zmielić migdały aż powstanie gładka masa.
  5. Gdy migdały będą rozdrobnione, należy dodać pozostałymi składnikami.
  6. Marcepan należy uformować w prostokątny blok i trzymać szczelnie zamknięty w lodówce do miesiąca.

Czy marcepan jest z alkoholem?

Masa marcepanowa może być przygotowana z likierem Amaretto lub rumem. Jednak nie jest to koniecznie. Świetnie smakują marcepany przygotowane z dodatkiem wody, wody różanej lub aromatu rumowego.

Jak jeść marcepan?

Domowy marcepan może służyć do zrobienia nadziewanych czekoladek. Wystarczy podzielić marcepan na porcje, uformować kulki i oblać je rozpuszczoną czekoladą. Marcepan to także nadzienie do piernika staropolskiego, który świetnie łączy się ze smakiem powideł śliwkowych. Marcepan jest także nadzieniem do rogali świętomarcińskich na 11 listopada. Marcepan można także rozpuścić w śmietance i tym sposobem stworzyć krem marcepanowy. W chłodne dni polecamy wypróbować gorącą czekoladę z kawałkami rozpuszczonej masy marcepanowej. Marcepan można także wykorzystać do zrobienia tradycyjnej kutii na Wigilię albo urozmaicić nim farsz do makowca.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie