Praliny jak dubajska czekolada. Ten hit Internetu zrobisz we własnym domu. Wystarczy tylko 5 składników

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Dubajska czekolada to przebojowa słodkość, która podbiła podniebienia i wyobraźnię łasuchów na całym świecie. W delikatnej czekoladzie zamknięto nadzienie z kremu pistacjowego i ciasta kataifi. Deser określany jest jako ekskluzywny i luksusowy, z racji użycie zmiksowanych pistacji, które nie należą do najtańszych. Poznaj przepis na domową dubajską czekoladę w formie pralin.

W skrócie:

Czekolada dubajska łączy w sobie to, co łasuchy wprost uwielbiają. Kruchą, delikatną czekoladę, wyborne pistacje w formie farszu i chrupiące ciasto kataifi. W Polsce najbliższym kuzynem ciasta kataifi jest ciasto filo, które należy drobno posiekać i podsmażyć na złoto z odrobią masła. Polecam zrobić dubajską czekoladę nie tylko w formie tabliczki, a także drobnych pralin. Tak przygotowane mogą być świetnym prezentem na święta.

Dubajska czekolada – przepis na czekoladki

Liczba porcji: na 12 sztuk.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g czekolady mlecznej,

  • 80 g kremu pistacjowego lub pasty pistacjowej,

  • 40 g ciasta filo,

  • 10 g masła,

  • 1 łyżka posiekanych pistacji do dekoracji.

Jak zrobić dubajską czekoladę?

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj pistacje i wsyp je do formy na pralinki lub formy silikonowej do kostek lodu.

  2. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej na gładką masę.

  3. Wlej czekoladę do formy na praliny lub do foremki na czekoladę. Odlej nadmiar do miski, a następnie zbierz go z formy silikonową szpatułką.

  4. Foremkę z korpusami czekoladowymi wstaw do zamrażarki na 10 minut.

  5. W tym czasie weź ciasto filo, posiekaj je na drobne kawałki i podsmaż na patelni z rozpuszczonym masłem.

  6. Ciasto filo przesyp do talerza i odstaw do wystudzenia.

  7. Krem pistacjowy przełóż do miski, dodaj przestudzone ciasto filo i dokładnie wymieszaj.

  8. Kremem wypełnij korpusy czekoladowe i wstaw do lodówki na 10 minut.

  9. Na koniec zamknij poszczególnie praliny, odrobiną czekolady tworząc spód praliny.

  10. Gotowe czekoladki dubajskie wyjmij z foremki i ułóż na talerzu lub w ozdobnym pudełeczku.

Praliny jak czekolada dubajska na białym tle
W nadzieniu świetnie sprawdza się drobno posiekane ciasto filo.
Anna Daniluk

Pochodzenie dubajskiej czekolady

Przysmak wymyśliła brytyjska cukierniczka Sarah Hamouda o egipskich korzeniach. Miała marzenie, aby połączyć w jednym deserze swoje zachcianki ciążowe. Wśród nich były czekolada, ciasto kataifi oraz pistacje. Rarytas stał się viralem w mediach społecznościowych.

Użytkownicy TikToka z satysfakcją rozłamują tabliczki czekolady, z których wycieka bogate pistacjowe wnętrze. Warto dodać, że influencerka Maria Vehera znana ze smakowania i oceniania różnych marek dubajskiej czekolady, także przetestowała hitowy przysmak.

W niektórych recepturach do czekolady dubajskiej dodaje się odrobinę pasty sezamowej tahini. Z jednej strony dodaje ona ciekawy posmak, z drugiej obniża ona cenę pistacjowego przysmaku.

Mam nadzieję, że zainspirowałam cię do zrobienia tego dubajskiego przysmaku. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni