Doskonały czekoladowy krem do tortów i ciast. Smakuje jak marzenie. Poznaj najlepszy przepis na krem z czekoladą, który zawsze się udaje

Aksamitny krem czekoladowy do tortów i ciast. Po prostu palce lizać! Spawdź, jak go zrobić. W galerii zobaczysz etapy przygotowania.
Aksamitny krem czekoladowy do tortów i ciast. Po prostu palce lizać! Spawdź, jak go zrobić. W galerii zobaczysz etapy przygotowania. Katarzyna Puczyńska
Szykujesz tort i szukasz wypróbowaneg przepisu na najlepszy krem? Mam dla ciebie przepis na rewelacyjny i prosty do przygotowania czekoladowy krem do tortów ciast i deserów. Zrobisz go raz i gwarantuję, że się nim zachwycisz. Smakuje przepysznie, jest aksamitny i idealnie sprawdza się zarówno do przełożenia wypieków, jak i do słodkich dekoracji. Odkryj przepis na krem z czekoladą.

W skrócie:

Sprawdzony krem do tortów

Krem do tortów, ciast i innych wypieków potrafi czasem przysporzyć nie lada problemów. Masa się waży, jest za tłusta lub wykonana z niej dekoracja nie trzyma kształtu. Gdy więc mam przygotować popisowy tort, sięgam po mój sprawdzony przepis na krem z czekolady. Zawsze się udaje! Podaję proporcje na ilość potrzebną do przełożenia tradycyjnego, dużego biszkoptu z tego przepis: idealnie puszysty biszkopt. Krem jest aksamitny, w sam raz słodki i kusząco pachnący czekoladą. Gorąco polecam.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny krem czekoladowy do tortów, ciast i babeczek.

Przepis na krem czekoladowy do tortów

Czas przygotowania: ok. 15 minut + wystudzenie masy
Porcja na: duży tort
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej,
  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 180 ml mleka,
  • 350 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru pudru.

Jak zrobić najlepszy krem do tortów z czekoladą?

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamałam na mniejsze kawałki.
  2. Zagotowałam mleko i zdjęłam garnek z ognia.
  3. Dodałam czekoladę, po chwili wymieszałam, aż się dobrze roztopiła i połączyła z mlekiem.
  4. Odstawiłam masę do wystudzenia.
  5. Miękkie masło utarłam z cukrem pudrem na puszystą masę — może to zająć ok. 5 minut.
  6. Zmniejszyłam obroty miksera i dodawałam po łyżce masy czekoladowej.
  7. Ubijałam, aż całość zrobiła się lekka i puszysta. Gotowe.
Aksamitny krem czekoladowy do tortów i ciast. Po prostu palce lizać! Spawdź, jak go zrobić. W galerii zobaczysz etapy przygotowania.

Doskonały czekoladowy krem do tortów i ciast. Smakuje jak ma...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni