Doskonały czekoladowy krem do tortów i ciast. Smakuje jak marzenie. Poznaj najlepszy przepis na krem z czekoladą, który zawsze się udaje

Aksamitny krem czekoladowy do tortów i ciast. Po prostu palce lizać! Zobacz, jak go zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Aksamitny krem czekoladowy do tortów i ciast. Po prostu palce lizać! Zobacz, jak go zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szykujesz tort i szukasz sprawdzonego przepisu na najlepszy krem? Mam dla ciebie przepis na rewelacyjny i prosty do przygotowania czekoladowy krem do tortów ciast i deserów. Zrobisz go raz i gwarantuję, że się nim zachwycisz. Smakuje przepysznie, jest aksamitny i idealnie sprawdza się zarówno do przełożenia wypieków, jak i do słodkich dekoracji. Sprawdź i wypróbuj przepis na krem z czekoladą.

W skrócie:

Sprawdzony krem do tortów

Krem do tortów, ciast i innych wypieków potrafi czasem przysporzyć nie lada problemów. Masa się waży, jest za tłusta lub wykonana z niej dekoracja nie trzyma kształtu. Gdy więc mam przygotować popisowy tort, sięgam po mój sprawdzony przepis na krem z czekolady. Zawsze się udaje! Podaję proporcje na ilość potrzebną do przełożenia tradycyjnego, dużego biszkoptu z tego przepis: idealnie puszysty biszkopt. Krem jest aksamitny, w sam raz słodki i kusząco pachnący czekoladą. Gorąco polecam.

Przepis na krem czekoladowy do tortów

czas przygotowania: ok. 15 minut + wystudzenie masy
porcja na: duży tort
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej,
  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 180 ml mleka,
  • 350 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru pudru.

Jak zrobić najlepszy krem do tortów z czekoladą?

  1. Czekoladę połamałam na mniejsze kawałki.
  2. Zagotowałam mleko i zdjęłam garnek z ognia.
  3. Dodałam czekoladę, po chwili wymieszałam, aż się dobrze roztopiła i połączyła z mlekiem.
  4. Odstawiłam masę do wystudzenia.
  5. Miękkie masło utarłam z cukrem pudrem na puszystą masę — może to zająć ok. 5 minut.
  6. Zmniejszyłam obroty miksera i dodawałam po łyżce masy czekoladowej.
  7. Ubijałam, aż całość zrobiła się lekka i puszysta. Gotowe.
Aksamitny krem czekoladowy do tortów i ciast. Po prostu palce lizać! Zobacz, jak go zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Doskonały czekoladowy krem do tortów i ciast. Smakuje jak ma...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni