Na skróty
Wiśnie są pyszne i zdrowe
Wiśnie to pyszne, sezonowe owoce o lekko kwaśnym smaku. Warto je jeść ze względu na zawarte w nich witaminy i substancje odżywcze. Mają niski indeks glikemiczny (22) i są niskokaloryczne - w 100 g produktu jest 50 kcal.
Wiśnie są źródłem:
- witaminy A, B2 oraz witaminy C,
- potasu,
- miedzi,
- manganu,
- polifenoli.
- Polifenole, grupa związków o niesamowicie korzystnym potencjale prozdrowotnym (mają m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe) są ważnym powodem, dla którego warto spożywać wiśnie. Zawartość polifenoli w wiśniach jest prawie 4 razy większa niż w malinach i 2 razy większa niż w truskawkach - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Co zrobić z wiśni?
Wiśnie to owoce, które idealnie nadają się do przygotowywania przetworów. Można zrobić z nich: