Na wyjątkowe okazje robię warstwowe ciasto „wszystkiego najlepszego”. Przepis siostry Anastazji zachwyca za każdym razem

Gabriela Fedyk
Ciasto „wszystkiego najlepszego” siostry Anastazji to pyszne, eleganckie ciasto.
Ciasto „wszystkiego najlepszego” siostry Anastazji to pyszne, eleganckie ciasto. ligora/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Jeżeli szukasz ciasta, które zrobi wrażenie i pasuje do wyjątkowych chwil, to ciasto „wszystkiego najlepszego” siostry Anastazji to doskonały wybór. Kakaowy biszkopt, warstwa kokosu, krem orzechowy, owoce, śmietanka i domowa polewa czekoladowa tworzą idealne połączenie. To wypiek, który nie tylko pięknie wygląda, ale też zachwyca smakiem. Jest idealny na świętowanie urodzin, imienin czy rodzinnych uroczystości.

Spis treści

Ciasto „wszystkiego najlepszego” siostry Anastazji – przepis

Liczba porcji: ok. 24 kawałki.

Czas przygotowania: 2,5-3 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Biszkopt kakaowy (składniki na 2 ciasta):

  • 6 jaj,

  • 1 szklanka cukru kryształu,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,

  • 2-3 łyżeczki kakao.

Ciasto kokosowe:

  • 5 białek,

  • 1 szklanka cukru kryształu,

  • 200 g wiórków kokosowych,

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa orzechowa:

  • 1 kostka masła,

  • 3-4 łyżki mielonych orzechów,

  • 2 łyżeczki mocnego naparu kawy rozpuszczalnej,

  • cukier puder (do smaku).

Masa śmietankowa:

  • 1/2 l śmietany kremówki,

  • 1 opakowanie czerwonej galaretki,

  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny,

  • 2 łyżki cukru pudru.

Dodatki:

  • pokrojone owoce (np. ananas lub brzoskwinia z puszki),

  • kawałki czekolady.

Polewa:

  • 1/2 kostki margaryny,

  • 5 łyżek cukru pudru,

  • 3 łyżki kakao,

  • 2 łyżki wody,

  • 1 łyżka żelatyny,

  • 5 łyżek kwaśnej śmietany.

Jak zrobić ciasto „wszystkiego najlepszego” siostry Anastazji?

  1. Przygotuj biszkopt kakaowy. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier, a następnie żółtka. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, po czym delikatnie wmieszaj do piany. Wylej masę na formę wyłożoną papierem (tylko dno) i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut. Upiecz dwa takie biszkopty, ale piecz je osobno.

  2. Zrób ciasto kokosowe. Ubij białka na sztywno, a pod koniec dodawaj cukier – ubijaj, aż całkowicie się rozpuści. Wmieszaj delikatnie wiórki kokosowe połączone wcześniej z mąką i proszkiem do pieczenia. Przełóż do tej samej formy, co biszkopty, i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, aż patyczek będzie suchy.

  3. Czas na masę orzechową. Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem (dodaj 4-5 łyżek, w zależności od tego, jak słodką masę lubisz). Dodaj orzechy, kawę i – jeśli chcesz – 2-3 łyżki spirytusu. Całość dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.

  4. Zrób masę śmietankową. Rozpuść żelatynę i galaretkę w 1/4 szklanki gorącej wody. Ubij śmietanę, dodaj cukier puder i powoli wlewaj tężejącą galaretkę, delikatnie mieszając.

  5. Zwieńczeniem ciasta będzie polewa czekoladowa. Namocz żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. W rondelku rozpuść cukier, kakao i margarynę, następnie dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia, a potem dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj.

  6. Teraz, kiedy wszystko jest już gotowe, czas na składanie ciasta. Na spód połóż biszkopt kakaowy. Rozsmaruj połowę masy orzechowej. Połóż ciasto kokosowe, a na nie resztę masy orzechowej. Na masę dodaj pokrojone brzoskwinie i drobno posiekaną czekoladę. Przykryj wszystko masą śmietankową. Na wierzch połóż drugi biszkopt kakaowy. Całość polej czekoladową polewą. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni