W skrócie
Na długie zimowe wieczory warto zrobić sobie kakao z korzennymi przyprawami. W Stanach Zjednoczonych często przygotowuje się kakao z piankami cukrowymi. Najczęściej pianki marshmallows kupowane są w sklepie spożywczym, ale można je też wykonać własnoręcznie. Kakao z piankami znakomicie smakuje doprawione kardamonem, gałką muszkatołową i ekstraktem waniliowym.
Kakao z piankami – przepis na pyszny napój
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
- 10 g kakao,
- 200 ml pełnotłustego mleka,
- 5 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta cynamonu,
Do podania:
- Pianki cukrowe typu marshmallows.
Jak zrobić kakao z piankami?
Przygotowanie:
- Z mleka odlej około 50 ml i rozmieszaj w nim kakao.
- Mleko wlej do garnka o grubym dnie i w czasie podgrzewania dodaj cukier, cynamon i ekstrakt waniliowy.
- Za pomocą kuchennej rózgi rozmieszaj kakao w mleku z pozostałymi składnikami.
- Gotowe kakao przelej do kubka, posyp wierzch piankami cukrowymi i podawaj.
Jak zrobić pianki do kakao?
Słodkie i puszyste pianki do kakao typu marshmallows można zrobić we własnym domu. Wystarczy wziąć kilka łatwo dostępnych składników i cieszyć się smakiem.
Pianki do kakao – przepis prosty
Składniki:
- 200 ml gorącej wody,
- 25 g żelatyny,
- 220 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- olej do wysmarowania formy.
Zobacz także: Przepis na kulki mocy z białej czekolady
Przygotowanie:
- Żelatynę należy rozpuścić z 100 ml wody.
- Silikonową foremkę trzeba wysmarować olejem.
- Cukier rozpuść w pozostałych 100 ml wody, aż do uzyskania syropu cukrowego. Powinien uzyskać klejącą się konsystencję.
- Do syropu cukrowego należy dodać wcześniej rozpuszczoną żelatynę.
- Wszystkie składniki należy gotować, aż do uzyskania jednolitej struktury.
- Syrop cukrowy powinien się pienić i mieć gęstą, klejącą się konsystencję.
- Masa cukrowo-żelatynowa powinna być przelana do szklanej miski, aż do wystudzenia. Po paru minutach trzeba zmiksować masę do białości i dodać ekstrakt waniliowy.
- Masę do pianek należy przelać do silikonowej foremki wysmarowanej olejem.
- Masa na marshmallows powinna być pozostawiana do zastygnięcia w temperaturze pokojowej na 5 godzin. Po tym czasie można pokroić masę w kostkę i udekorować nimi porcję kakao.
Kakao – właściwości zdrowotne
Powszechnie wiadomo, że kakao potrafi poprawić humor, a jego spożycie sprawia wiele przyjemności. Kakao jest znakomitą alternatywą dla osób lubiących słodkości, a nie przepadających za gorzką czekoladą. Kakao jest bogate we flawonoidy, które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, stanu zapalnego i stężenia cholesterolu. Kakao sprzyja także walce ze zmęczeniem i obniża stres. Odpowiedzialne za to są:
- magnez,
- żelazo,
- wapń,
- fosfor,
- witamina A,
- witaminy E,
- witaminy z grupy B.
Kakao to także wartości odżywcze. Wymieszane z pełnotłustym mlekiem będzie pożywnym napojem. W czasie zimy można dodawać do kakao łyżeczkę miodu lub odrobinę śmietanki do smaku. Kakao jako proszek w 100 gramach ma około 300 kalorii. Napój kakaowy może mieć różną kaloryczność w zależności od płynu, na bazie którego został zrobiony. Kakao na mleku z cukrem będzie miało około 200 kalorii.
Jakie kakao jest najzdrowsze?
Idąc na zakupy, warto wypatrywać ciemnego kakao, które w składzie nie będzie miało dodatków. Taki rodzaj kakao będzie najzdrowsze. Niestety w składzie proszków kakaowych znaleźć można cukier, mleko w proszku i dodatki przypraw korzennych np.: cynamon.
Kakao – zastosowanie w kuchni
Kakao jako proszek ma różnorodne zastosowanie. Najczęściej kakao dodawane jest do ciast czekoladowych, brownie lub do polewy czekoladowej. W PRL-u było składnikiem bloku czekoladowego. Dla dzieci można przygotować kakaowe ciastka. Kakao jest także składnikiem obłędnego ciasta Pijana Śliwka, gofrów czekoladowych i muffinek czekoladowych. Kakao to przydatny składnik do zrobienia piernikowych kulek czekoladowych lub czekoladowych kulek raw z pistacjami.
Wytrawny smak kakao będzie znakomicie współgrał z kwaśnym smakiem wiśni. Kakao i gorzka czekolada w Meksyku dodawana jest do sosów podawanych do wieprzowiny i drobiu.
Źródło:
- Gorzka czekolada – czy włączyć ją do naszej diety? - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Gofry jak na wakacjach
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?