W skrócie
Polewa czekoladowa potrafi przysporzyć wiele problemów. Po zastygnięciu może się kruszyć, a także wydzielać biały osad powstały z rozdzielenia masła. W PRL-u, gdy brakowało w sklepach czekolady, gospodynie domowe nauczyły się przygotowywać polewę na bazie kakao. W książce „Kuchni oszczędnej gospodyni” Barbary Bytnerowiczowej w przepisie na tani piernik autorka zaproponowała przepis z masłem roślinnym (współcześnie nazwalibyśmy je margaryną) oraz z kakao.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć ciasta z polewą
Polewa z kakao jak czekoladowa – przepis do wypieków
Liczba porcji: na 1 ciasto.
Czas przygotowania: 10 minut.
Składniki:
- 100 g cukru,
- 200 g margaryny,
- 10 g kakao,
- 3 łyżki mleka.
Jak zrobić polewę czekoladową z kakao?
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki należy umieścić w rondelku z grubym dnem.
- Polewę czekoladową z kakao należy podgrzewać do momentu rozpuszczenia się i zgęstnienia składników.
- Lekko wystudzoną polewą należy polać wcześniej upieczone ciasto lub desery.
Taka polewa czekoladowa świetnie sprawdza się na domowych pierniczkach, na ciastach czekoladowych z PRL-u typu murzynek, makowcach albo na domowym torcie. Polewa czekoladowa to także znakomity dodatek do lodów, babki na oleju albo jako zwieńczenie rurek z kremem.
Prawdziwa glazura czekoladowa
Przygotowując polewę czekoladową, warto wybierać produkt o wysokiej zawartości kakao. Najlepsza gatunkowo czekolada powinna zawierać około 70% tego składnika. Smak czekolady można zrównoważyć, mieszając gorzką czekoladę 90% z czekoladą deserową lub czekoladą mleczną. Kupując tabliczkę czekolady, należy też zwracać uwagę na jej gramaturę. Współcześnie tabliczki czekolady już nie mają 100 g, więc warto zważyć składniki przed rozpuszczeniem.
Polewa czekoladowa z czekolady – przepis
Liczba porcji: na 1 ciasto.
Czas przygotowania: 10 minut.
Składniki:
- 100 g czekolady deserowej,
- 100 g czekolady gorzkiej około 70% kakao,
- 200 g śmietanki kremówki 30%.
Jak zrobić glazurę z czekolady?
Przygotowanie:
- W rondelku z grubym dnem należy umieścić oba rodzaje czekolady i śmietankę.
- Na garnku z wrzątkiem należy ustawić rondelek i podgrzewać na tzw. kąpieli wodnej.
- W trakcie podgrzewania należy mieszać czekoladę przy pomocy drewnianej lub silikonowej łyżki.
- Rozpuszczoną czekoladą należy ozdobić wcześniej upieczone ciasto.
- Gotowa polewa czekoladowa powinna być jednolita i delikatnie błyszcząca.
Taka polewa czekoladowa świetnie ozdobi domowe ptysie i eklerki. Polewa czekoladowa na bazie śmietanki to także świetna ozdoba tortu Sachera lub rolady biszkoptowej.
Dlaczego w polewie czekoladowej rozdziela się tłuszcz?
Podczas podgrzewania czekolady z masłem lub śmietanką może rozdzielać się tłuszcz. W takim przypadku mówimy, że masa się zwarzyła. Aby temu zapobiec, najlepiej korzystać z tłuszczu, który nie był wyjęty bezpośrednio z lodówki. Jeżeli masa się zwarzyła, można ją ponownie scalić, dodając około 30 ml mleka i ponownie podgrzać. Polewa czekoladowa powinna być uratowana i nadawać się do ponownego użycia.
Zobacz także: Świąteczne polano, prosiak i pierniczki z melasą. Sprawdź dania świąteczne z Europy. Niektóre potrawy przyprawią o dreszcze
Dodatki, które urozmaicą smak
Przyrządzając polewę czekoladową, można także przełamać słodki smak czekolady szczyptą soli. Odrobina soli podkreśli korzenno-owocowy posmak czekolady. Ponadto polewa czekoladowa może być urozmaicona różnymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się szczypta cynamonu, kardamonu albo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Ten ostatni dodatek szczególnie polecamy osobom lubiącym eksperymenty kulinarne. Natomiast jeżeli wykorzystacie czekolady z dodatkami, np.: z kawałkami słonego karmelu, skórki pomarańczy albo czekoladę z bakaliami, uzyskacie polewę czekoladową ze smaczną niespodzianką.
Polewa czekoladowa na domowe wypieki. Przepis na apetyczną p...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?