Polewa czekoladowa na domowe wypieki. Przepis na apetyczną polewę z kakao jak z PRL-u. Dzięki jednej metodzie czekolada się nie zwarzy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Błyszcząca polewa czekoladowa ozdobi domowe wypieki. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć ciasta z polewą czekoladową.
Błyszcząca polewa czekoladowa ozdobi domowe wypieki. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć ciasta z polewą czekoladową. 123rf.com/belchonock
Polewa czekoladowa to pozornie łatwa do zrobienia dekoracja ciasta. Wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady w maśle lub śmietance kremówce i rozlać równomiernie na pierniku lub na domowym serniku. Podpowiadamy przepis na prawdziwą polewę czekoladową oraz sposób na polewę na bazie kakao.

W skrócie

Polewa czekoladowa potrafi przysporzyć wiele problemów. Po zastygnięciu może się kruszyć, a także wydzielać biały osad powstały z rozdzielenia masła. W PRL-u, gdy brakowało w sklepach czekolady, gospodynie domowe nauczyły się przygotowywać polewę na bazie kakao. W książce „Kuchni oszczędnej gospodyni” Barbary Bytnerowiczowej w przepisie na tani piernik autorka zaproponowała przepis z masłem roślinnym (współcześnie nazwalibyśmy je margaryną) oraz z kakao.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć ciasta z polewą

Polewa z kakao jak czekoladowa – przepis do wypieków

Liczba porcji: na 1 ciasto.
Czas przygotowania: 10 minut.

Składniki:

  • 100 g cukru,
  • 200 g margaryny,
  • 10 g kakao,
  • 3 łyżki mleka.

Jak zrobić polewę czekoladową z kakao?

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki należy umieścić w rondelku z grubym dnem.
  2. Polewę czekoladową z kakao należy podgrzewać do momentu rozpuszczenia się i zgęstnienia składników.
  3. Lekko wystudzoną polewą należy polać wcześniej upieczone ciasto lub desery.

Taka polewa czekoladowa świetnie sprawdza się na domowych pierniczkach, na ciastach czekoladowych z PRL-u typu murzynek, makowcach albo na domowym torcie. Polewa czekoladowa to także znakomity dodatek do lodów, babki na oleju albo jako zwieńczenie rurek z kremem.

Prawdziwa glazura czekoladowa

Przygotowując polewę czekoladową, warto wybierać produkt o wysokiej zawartości kakao. Najlepsza gatunkowo czekolada powinna zawierać około 70% tego składnika. Smak czekolady można zrównoważyć, mieszając gorzką czekoladę 90% z czekoladą deserową lub czekoladą mleczną. Kupując tabliczkę czekolady, należy też zwracać uwagę na jej gramaturę. Współcześnie tabliczki czekolady już nie mają 100 g, więc warto zważyć składniki przed rozpuszczeniem.

Polewa czekoladowa z czekolady – przepis

Liczba porcji: na 1 ciasto.
Czas przygotowania: 10 minut.

Składniki:

  • 100 g czekolady deserowej,
  • 100 g czekolady gorzkiej około 70% kakao,
  • 200 g śmietanki kremówki 30%.

Jak zrobić glazurę z czekolady?

Przygotowanie:

  1. W rondelku z grubym dnem należy umieścić oba rodzaje czekolady i śmietankę.
  2. Na garnku z wrzątkiem należy ustawić rondelek i podgrzewać na tzw. kąpieli wodnej.
  3. W trakcie podgrzewania należy mieszać czekoladę przy pomocy drewnianej lub silikonowej łyżki.
  4. Rozpuszczoną czekoladą należy ozdobić wcześniej upieczone ciasto.
  5. Gotowa polewa czekoladowa powinna być jednolita i delikatnie błyszcząca.

Taka polewa czekoladowa świetnie ozdobi domowe ptysie i eklerki. Polewa czekoladowa na bazie śmietanki to także świetna ozdoba tortu Sachera lub rolady biszkoptowej.

Dlaczego w polewie czekoladowej rozdziela się tłuszcz?

Podczas podgrzewania czekolady z masłem lub śmietanką może rozdzielać się tłuszcz. W takim przypadku mówimy, że masa się zwarzyła. Aby temu zapobiec, najlepiej korzystać z tłuszczu, który nie był wyjęty bezpośrednio z lodówki. Jeżeli masa się zwarzyła, można ją ponownie scalić, dodając około 30 ml mleka i ponownie podgrzać. Polewa czekoladowa powinna być uratowana i nadawać się do ponownego użycia.

Zobacz także: Świąteczne polano, prosiak i pierniczki z melasą. Sprawdź dania świąteczne z Europy. Niektóre potrawy przyprawią o dreszcze

Dodatki, które urozmaicą smak

Przyrządzając polewę czekoladową, można także przełamać słodki smak czekolady szczyptą soli. Odrobina soli podkreśli korzenno-owocowy posmak czekolady. Ponadto polewa czekoladowa może być urozmaicona różnymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się szczypta cynamonu, kardamonu albo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Ten ostatni dodatek szczególnie polecamy osobom lubiącym eksperymenty kulinarne. Natomiast jeżeli wykorzystacie czekolady z dodatkami, np.: z kawałkami słonego karmelu, skórki pomarańczy albo czekoladę z bakaliami, uzyskacie polewę czekoladową ze smaczną niespodzianką.

Błyszcząca polewa czekoladowa ozdobi domowe wypieki. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć ciasta z polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa na domowe wypieki. Przepis na apetyczną p...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie