Spis treści
Deser na imprezę
Każdy fan słodkości z pewnością przyzna, że deser to najlepsze zwieńczenie każdego posiłku. Domowe kremy z bakaliami, owoce pod kruszonką czy kolorowe galaretki nie tylko pysznie smakują, ale i pięknie się prezentują podane w pucharkach czy miseczkach.
Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować sobie:
Jak zrobić ganache?
Ganache to nic innego jak krem ze śmietanki i rozpuszczonej w niej czekolady. Używany jest najczęściej do dekoracji ciast, jako krem do tortów czy składnik deseru.
Sposób na najlepszy krem ganache:
- Dobrej jakości czekolada. Najlepiej użyć czekolady z dużą zawartością miazgi kakaowej od 52% w górę.
- Śmietanka kremówka. Do zrobienia ganache nada się śmietanka 30% i 36%.
- Właściwe proporcje. Przygotowując ganache zastosujmy proporcję czekolady do śmietanki 2:1, czyli np.200 g czekolady na 100 g śmietanki.
Błyskawiczny deser czekoladowy
Mam dla ciebie przepis na bardzo prosty i szybki do przygotowania deser czekoladowy, który zachwyci twoich gości zarówno smakiem jak i wyglądem. Proponuję nieco ubić ganache mikserem, by dodać mu puszystości. Jako owoce wybrałam:
- maliny,
- jeżyny,
- czerwoną porzeczkę.
Całość można ozdobić bitą śmietaną i listkami mięty. Deser będzie pysznie smakować także posypany podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić deser czekoladowy z owocami:
Przepis na ganache czekoladowe z owocami
(5 porcji, czas przygotowania: ok. 15 minut)

Składniki:
- 200 ml śmietanki 30%,
- 400 g czekolady gorzkiej lub deserowej, o minimum 52% kakao,
- ulubione owoce np. maliny, porzeczki, jeżyny, borówki, wiśnie,
Do dekoracji:
- 250 ml śmietanki kremówki 36%,
- łyżeczka esencji waniliowej lub 16 g cukru waniliowego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- listki mięty.
Jak zrobić ganache czekoladowe z owocami?
- Śmietankę 30% przelej do garnka, zagotuj i odstaw na bok.
- Dodaj do gorącej śmietanki czekoladę i wymieszaj łyżką, aż się rozpuści.
- Gdy krem będzie już gładki, ubij go mikserem przez ok. 2 minuty.
- Przełóż krem czekoladowy do pucharków i dodaj umyte owoce.
- Ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i wanilią.
- Udekoruj desery bitą śmietaną i listkami mięty.
Aksamitny ganache. Przepis na błyskawiczny deser czekoladowy...
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?