Spis treści
Soda oczyszczona – co to jest i jakie ma właściwości?
Soda oczyszczona to potoczna nazwa wodorowęglanu sodu (znanego również jako kwaśny węglan sodu). Na etykietach produktów spożywczych opisywana jest jako E500b. W kuchni najczęściej wykorzystuje się jej właściwości spulchniające. Soda oczyszczona wydziela dwutlenek węgla w połączeniu z kwasem np. z:
- soku z cytryny,
- octu jabłkowego,
- octu spirytusowego.
Świetnie sprawdzi się również do czyszczenia różnych, zabrudzonych powierzchni, np. piekarnika.
Kliknij w przycisk, aby dowiedzieć się, jak stosować sodę w kuchni
Soda oczyszczona — zastosowanie w kuchni. 12 trików
1. Pieczenie wegańskich ciast
Wydzielany przez sodę oczyszczoną dwutlenek węgla spulchnia ciasto, co może być pomocne szczególnie przy pieczeniu wegańskich ciast. Powstający w reakcji chemicznej gaz sprawi, że wypiek pięknie wyrośnie, nawet bez dodatku jajek.