Jak zrobić omlet? Ekspresowy przepis na omlet z szynką, rukolą i pomidorami. Pomysł na pyszne śniadanie w 10 minut

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Na koniec dodaj warzywa i szynkę. Omlet gotowy. Smacznego!
Na koniec dodaj warzywa i szynkę. Omlet gotowy. Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Klasyczna jajecznica lub jajka sadzone to nuda? Mamy dla Ciebie prosty przepis na pyszny omlet z rukolą, roszponką, szynką i pomidorkami koktajlowymi. To danie z pewnością zaspokoi apetyt i doda energii, a z naszymi wskazówkami zrobisz je szybko i bez problemu. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić sycący omlet. Życzymy smacznego!

W skrócie

Omlet - świetny pomysł na zdrowe śniadanie

Głównym składnikiem omletu są jajka, które stanowią nieocenione źródło substancji odżywczych. Jajka mają dużo pełnowartościowego białka, witamin A, E, D, K i z grupy B oraz składników mineralnych - potasu, wapnia, fosforu, cynku, sodu, żelaza, magnezu i selenu.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego nigdy nie powinniśmy z niego rezygnować. Jeśli szukasz odmiany od popularnej jajecznicy, jajek sadzonych czy jajek na miękko lub twardo, wypróbuj nasz przepis.

Omlet robi się szybko i łatwo, a z dodatkiem świeżych warzyw zapewnia nam śniadanie fit, które z pewnością dostarczy energii na dobry dzień.

Kliknij w przycisk i zobacz w galerii, jak zrobić omlet krok po kroku

Przepis na omlet z szynką, rukolą, roszponką i pomidorami


(czas przygotowania : 10 min)

Pyszny omlet z ulubionymi dodatkami to pomysł na sycące śniadanie. Kliknij w galerię i zobacz, jak prosto go przygotować. Przesuwaj zdjęcia strzałkami
Pyszny omlet z ulubionymi dodatkami to pomysł na sycące śniadanie. Kliknij w galerię i zobacz, jak prosto go przygotować. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki zimnej wody lub mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 plasterki szynki lub ulubionej wędliny
  • garść rukoli
  • garść roszponki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz

Jak zrobić omlet krok po kroku?

Przygotowanie

  1. Do miseczki wbij jajka, dodaj wodę lub mleko i roztrzep widelcem. Dodaj szczyptę soli i odrobinę pieprzu.

  2. Umyj rukolę, roszponkę i pomidorki.

  3. Wędlinę pokrój na paseczki.

  4. Na patelni rozpuść masło i wlej jajka.

  5. Gdy masa się zetnie, przełóż omlet na drugą stronę.

    Nasza rada: najłatwiej przekręcić omlet za pomocą dużej pokrywki - przykrywamy patelnię i obracamy do góry nogami, by omlet znalazł się na pokrywce. Następnie powoli zsuwamy go na patelnię, tak, aby smażył się z drugiej strony.

  6. Smażymy, aż masa się zetnie (ok. minutę). Na gotowy omlet kładziemy wędlinę, pomidorki, rukolę i roszponkę. Całość składamy na pół i przekładamy na talerz.

Omlet możemy urozmaicać wedle naszego smaku, dodając np. ser feta, oliwki czy paprykę. Świetnie smakuje omlet na słodko, np. posmarowany dżemem. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie