W skrócie
Domowe ciasto ucierane z jabłkami to szybki wypiek, który zrobisz około 30 minut. Zazwyczaj piekę ciasto w kwadratowej blaszce, aby ciasto mogło równomiernie wyrosnąć. Aby uniknąć zakalca, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Aby ciasto było wyjątkowo puszyste, do ciasta dodaję szczyptę sody oczyszczonej i łyżkę octu jabłkowego. Pod wpływem reakcji chemicznej wydobywający się dwutlenek węgla dodatkowo spulchnia ciasto. Do ciasta ucieranego z jabłkami można dodać garść orzechów laskowych, włoskich lub ulubione bakalie. Zachęcam do zrobienia podstawowego przepisu na ciasto ucierane z pokrojonymi na ćwiartki jabłkami.
W naszej galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciasta ucieranego z jabłkami
Ciasto ucierane z jabłkami – prosty i szybki przepis
Liczba porcji: około 16 kawałków.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 duże jabłka,
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta sody oczyszczonej,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 250 g mąki pszennej.
Jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami?
Przygotowanie:
- Na początku umyłam i obrałam jabłka. Następnie wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w ósemki. Jabłka włożyłam do miski i odstawiłam na bok.
- W misie robota kuchennego umieściłam jajka i ubiłam z cukrem na puszystą masę jajeczną. W trakcie ubijania jajek przesiałam mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
- Pod koniec ubijania jajek wlałam ocet jabłkowy z olejem i powoli wsypałam przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
- Kwadratową formę do pieczenia 26 × 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam przygotowane ciasto. Przy pomocy szpatułki wyrównałam ciasto w naczyniu.
- Następnie na wierzchu ułożyłam pokrojone jabłka. Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170° Celsjusza z opcją termoobiegu na 20 minut.
- Upieczone ciasto ucierane z jabłkami odstawiłam do wystudzenia i pokroiłam na prostokątne porcje.
- Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z mielonym cynamonem.
Jabłka do ciasta ucieranego
Owoce do ciasta ucieranego można skropić łyżką soku z cytryny, aby nie ciemniały, gdy będą odstawione na bok. Ponadto do jabłek można dodać ulubione przyprawy np.: cynamon, kardamon i odrobinę mielonych goździków. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, to zachęcam do oprószenia ich łyżeczką mąki ziemniaczanej i dokładnego wymieszania. Dzięki temu można zapobiec powstaniu zakalca.
Ciasto ucierane z jabłkami na maśle
Jeżeli nie chcesz przygotowywać ciasta na oleju, to zachęcamy do zrobienia go na maśle. Kostkę masła można rozpuścić w garnku i odstawić do wystudzenia. Tak przygotowane masło wlewam powoli do ciasta podczas ubijania jajek z cukrem. Można także skorzystać z miękkiego masła i ucierać go z jajkami i cukrem, a następnie dodać pozostałe składniki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: