Szybkie ciasto ucierane z jabłkami i olejem. Poznaj przepis na puszysty wypiek pełny owoców. Upieczesz je w 20 minut

Anna Daniluk
Domowe ciasto ucierane z jabłkami to szybki deser do podania z filiżanką kawy. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Domowe ciasto ucierane z jabłkami to szybki deser do podania z filiżanką kawy. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Ciasta z jabłkami to jedne ze smaczniejszych wypieków. Wśród nich znajduje się proste i szybkie ciasto ucierane z jabłkami na bazie oleju. Robię je w około 30 minut i dzięki temu zawsze mam ciepłe ciasto do kawy wypełnione owocami. Wierzch ciasta ucieranego można oprószyć cukrem pudrem lub mielonym cynamonem. Zobacz przepis na niezawodne ciasto ucierane z jabłkami.

W skrócie

Domowe ciasto ucierane z jabłkami to szybki wypiek, który zrobisz około 30 minut. Zazwyczaj piekę ciasto w kwadratowej blaszce, aby ciasto mogło równomiernie wyrosnąć. Aby uniknąć zakalca, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Aby ciasto było wyjątkowo puszyste, do ciasta dodaję szczyptę sody oczyszczonej i łyżkę octu jabłkowego. Pod wpływem reakcji chemicznej wydobywający się dwutlenek węgla dodatkowo spulchnia ciasto. Do ciasta ucieranego z jabłkami można dodać garść orzechów laskowych, włoskich lub ulubione bakalie. Zachęcam do zrobienia podstawowego przepisu na ciasto ucierane z pokrojonymi na ćwiartki jabłkami.

W naszej galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciasta ucieranego z jabłkami

Ciasto ucierane z jabłkami – prosty i szybki przepis

Liczba porcji: około 16 kawałków.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 duże jabłka,
  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 250 g mąki pszennej.

Jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami?

Przygotowanie:

  1. Na początku umyłam i obrałam jabłka. Następnie wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w ósemki. Jabłka włożyłam do miski i odstawiłam na bok.
  2. W misie robota kuchennego umieściłam jajka i ubiłam z cukrem na puszystą masę jajeczną. W trakcie ubijania jajek przesiałam mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  3. Pod koniec ubijania jajek wlałam ocet jabłkowy z olejem i powoli wsypałam przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  4. Kwadratową formę do pieczenia 26 × 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam przygotowane ciasto. Przy pomocy szpatułki wyrównałam ciasto w naczyniu.
  5. Następnie na wierzchu ułożyłam pokrojone jabłka. Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170° Celsjusza z opcją termoobiegu na 20 minut.
  6. Upieczone ciasto ucierane z jabłkami odstawiłam do wystudzenia i pokroiłam na prostokątne porcje.
  7. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z mielonym cynamonem.

Jabłka do ciasta ucieranego

Owoce do ciasta ucieranego można skropić łyżką soku z cytryny, aby nie ciemniały, gdy będą odstawione na bok. Ponadto do jabłek można dodać ulubione przyprawy np.: cynamon, kardamon i odrobinę mielonych goździków. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, to zachęcam do oprószenia ich łyżeczką mąki ziemniaczanej i dokładnego wymieszania. Dzięki temu można zapobiec powstaniu zakalca.

Ciasto ucierane z jabłkami na maśle

Jeżeli nie chcesz przygotowywać ciasta na oleju, to zachęcamy do zrobienia go na maśle. Kostkę masła można rozpuścić w garnku i odstawić do wystudzenia. Tak przygotowane masło wlewam powoli do ciasta podczas ubijania jajek z cukrem. Można także skorzystać z miękkiego masła i ucierać go z jajkami i cukrem, a następnie dodać pozostałe składniki.

Domowe ciasto ucierane z jabłkami to szybki deser do podania z filiżanką kawy. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Szybkie ciasto ucierane z jabłkami i olejem. Poznaj przepis ...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni