Gulasz wieprzowy z fasolką na obiad. Jak zrobić miękki gulasz wieprzowy? Oto 3 niezawodne zasady

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową gotowy. Smacznego!
Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową gotowy. Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Szukacie pomysłu na smaczny obiad? Mam dla was przepis na gulasz wieprzowy z zieloną fasolką szparagową, śmietanką i natką pietruszki. Możesz go podać z kluskami śląskimi lub gotowanymi ziemniakami, a także porcją surówki. Zobaczcie trzy wskazówki, dzięki którym mięso będzie miękkie, soczyste i aromatyczne. Wypróbujcie nasz przepis na gulasz wieprzowy. Palce lizać!

Spis treści

Jak zrobić miękki gulasz wieprzowy?

Gulasz to pyszne i sycące danie, składające się z mięsa i warzyw duszonych w sosie własnym, śmietanowym, paprykowym czy pomidorowym. Na przygotowanie tej potrawy jest wiele przepisów i sposobów. Popularny jest np.

  • gulasz z szynki,
  • gulasz z łopatki wieprzowej,
  • gulasz z indyka,
  • gulasz ze schabu.

Smak gulaszu zależy od wyboru mięsa, czasu duszenia potrawy i dodatków. Warto pamiętać o kilku wskazówkach, by nasze mięso nie wyszło suche i twarde. Przygotowując gulasz pamiętaj o przestrzeganiu trzech prostych zasad:

  1. Smaż mięso porcjami - nie wkładaj zbyt dużej porcji mięsa na patelnię, ponieważ obniżysz temperaturę tłuszczu i mięso nie podsmaży się odpowiednio.
  2. Nie mieszaj mięsa od razu po smażeniu - mięso musi najpierw się podsmażyć, zamknąć, by nie stracić soków, dzięki temu nasz gulasz będzie soczysty i miękki.
  3. Podsmaż cebulkę na patelni po mięsie, by zebrała smak - nie myj patelni po podsmażaniu mięsa, tylko podsmaż na niej cebulkę. Możesz także ostrożnie nalać odrobinę wody na patelnie, przemieszać i przelać ją do gulaszu.

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową

Mam dla ciebie przepis na pyszny, domowy obiad dla całej rodziny - gulasz wieprzowy z zieloną fasolką szparagową. Jeśli aktualnie nie ma świeżej fasolki to nic straconego - takie danie możesz przygotować o każdej porze roku, używając fasoli z puszki lub fasolki mrożonej.

Proponuję doprawić gulasz śmietanką, odrobiną ostrej papryki i czosnku oraz świeżą natką pietruszki. Możesz podać go z ubitymi ziemniakami, kluskami śląskimi, ryżem lub jako dodatek do placka po węgiersku. Nie zapomnij także o porcji surówki np. surówka z cukinii i ogórków,surówka z sałaty lodowejczy surówka z marchewki i pora.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować gulasz wieprzowy z fasolką szparagową:

Przepis na gulasz wieprzowy z fasolką szparagową

(porcja dla 4 osób, czas przygotowania: ok. 1,5 godziny)

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej,
  • 400 g fasoli szparagowej zielonej (ugotowanej, mrożonej lub z puszki),
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 250 ml bulionu lub wody,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oleju.

Jak zrobić gulasz wieprzowy?

  1. Pokrój mięso w kostkę.
  2. Obtocz kawałki mięsa w mące pszennej.
  3. Rozgrzej olej na patelni.
  4. Przełóż część mięsa na patelnię, nie mieszaj od razu, by się zamknęło i nie straciło soków - nie smaż całego mięsa na raz, najlepiej podziel je na trzy części.
  5. Obsmażone kawałki mięsa przełóż do garnka.
  6. Na patelni po smażeniu ( nie myj jej) połóż posiekaną cebulę i podsmaż na złoty kolor. Przełóż ją do mięsa.
  7. Wlej ostrożnie wodę na patelnię, by zebrała smak i przelej ją do gulaszu.
  8. Duś mięso około godziny, na małym ogniu.
  9. Po tym czasie dodaj do mięsa śmietankę, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.
  10. Wymieszaj gulasz i gotuj jeszcze ok. 10 minut.
  11. Na koniec dodaj do potrawy ugotowaną, pociętą na kawałki zieloną fasolkę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową gotowy. Smacznego!

Gulasz wieprzowy z fasolką na obiad. Jak zrobić miękki gulas...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Suszarki do warzyw i owoców

kup najtaniej

Graef

GRAEF DA 506

850,00 zł

kup najtaniej

Zyle

Zyle ZY703S

899,00 zł

kup najtaniej

Proficook

PROFICOOK DR 3773

509,11 zł

kup najtaniej

Excalibur

Excalibur DEHYDRATOR 9 TRAYS

1 919,00 zł

kup najtaniej

Clatronic

Clatronic DR 2751

119,99 zł

kup najtaniej

KLAUSBERG

Klausberg KB7569

179,90 zł

kup najtaniej

Niewiadów

Niewiadów 970.01 PS

169,98 zł

kup najtaniej

Zyle

Zyle Express ZY100FD

929,00 zł

kup najtaniej

Blaupunkt

BLAUPUNKT FDD601

241,20 zł

kup najtaniej

Sencor

Sencor SFD 1205WH

203,68 zł

kup najtaniej

Sencor

Sencor SFD 2105WH

219,90 zł

kup najtaniej

Wmf

WMF 415250011

398,00 zł

kup najtaniej

Sencor

Sencor SFD 750WH

110,00 zł

kup najtaniej

MPM

MPM MSG-11

247,74 zł

kup najtaniej

ByZoo

Byzoo DH02

1 187,00 zł

kup najtaniej

VidaXL

VidaXL V50507

719,41 zł

kup najtaniej

ETA

ETA Freya ETA530190000

209,00 zł

kup najtaniej

Graef

GRAEF DA 2042 Z094709

539,99 zł

kup najtaniej

Zyle

ZYLE ZY333FD

599,00 zł

kup najtaniej

Esperanza

ESPERANZA EKD003 DELICATESSE

87,73 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie