Mrówki w kuchni – gatunki
Szacuje się, że w Polsce żyje ponad 100 gatunków mrówek. Mają one różny stopień szkodliwości dla człowieka. Jedne tylko łaskoczą, gdy siądzie się blisko mrowiska, inne potrafią ukąsić i wprowadzić do ludzkiego organizmu rodzaj jadu. Ciekawostką jest fakt, że mrówki zjadają kleszcze, więc mogą być bardzo pożyteczne. W przydomowych ogródkach spotkać można dwa gatunki mrówek:
- czarną hurtnicę pospolitą (Lasius niger)
- żółtą podziemnicę zwyczajną (Lasius flavus)
Właśnie te dwa gatunki często przychodzą z ogrodów do domowych kuchni. W ten sposób szukają pożywienia. Często ciągną do:
- owoców,
- miodu,
- cukru,
- ciast,
- soków owocowych,
- a nawet piwa.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zioła i przyprawy odstraszające mrówki w kuchni
Sposoby na mrówki w domu
Istnieje wiele sposobów na pozbycie się mrówek z kuchni. Są to stworzenia, które na ogół nie lubią zapachów, które człowiek uważa za przyjemne. Warto wiedzieć, że można sięgnąć po takie środki chemiczne, jak boraks lub soda oczyszczona. Należy rozsypać je przy wejściu na balkon lub taras, aby odstraszyć owady przed wejściem. Mrówki w kuchni można odstraszyć domowymi sposobami. Na przykład przy pomocy olejków eterycznych:
- lawendowego,
- cynamonowego,
- goździkowego,
- miętowego,
- cytrynowego.
Jak pozbyć się mrówek? Odstraszą je przyprawy
Można też rozsypać na trasie przejścia małych mrówek suszone, mielone przyprawy lub suszone kwiaty lawendy roztarte z sodą oczyszczoną. Świetnie sprawdzają się sproszkowane papryczki chili lub skórka z cytryny. Warto posypać tymi przyprawami miejsca, gdzie się pojawiają owady lub zmywać octem z wodą i olejkami blaty stołów, gdzie stawiamy jedzenie. Jeżeli chodzi o przyprawy, to można użyć:
- mielonego czarnego pieprzu,
- suszonej mięty,
- soli,
- majeranku,
- liści suszonej pokrzywy,
- piołunu.
Małe mrówki w kuchni – babcine sposoby
Babcie i mamy z pokolenia na pokolenie przekazywały sobie sprawdzone sposoby na usunięcie mrówek w kuchni. Wśród nich często wymieniało się zrobienie pułapki z miodu lub ustawienie szklanki ze zwietrzałym piwem na drodze owadów przy oknach lub drzwiach, aby utrudnić im przejście dalej. Innym babcinym sposobem jest użycie octu, najlepiej spirytusowego i rozlanie go na trasie owadów. Niestety zapach może nie odpowiadać również nam.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?