Co zrobić z maślanka w kuchni? Poznaj 5 zastosowań popularnego składnika. Od puszystych placuszków po delikatne marynaty

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Maślanka to uniwersalny składnik wielu smacznych dań. Wśród nich znajduje się chłodnik z ogórków. Kliknij obrazek, aby zobaczyć pomysły na zastosowanie maślanki  w kuchni.
Maślanka to uniwersalny składnik wielu smacznych dań. Wśród nich znajduje się chłodnik z ogórków. Kliknij obrazek, aby zobaczyć pomysły na zastosowanie maślanki w kuchni. 123rf.com/wiktory/zdjęcie ilustracyjne
Maślanka to rodzaj sfermentowanego napoju mlecznego, który powstaje jako produkt uboczny w trakcie wytwarzania masła ze śmietanki. To produkt niskokaloryczny, który może być popijany jako orzeźwiający napój w upalne dni lub być składnikiem wielu dań. Podpowiadamy 5 pysznych zastosowań maślanki w kuchni.

W skrócie

Maślanka to napój mleczny pełen mlecznego, lekko kwaśnego smaku. Dzięki obecności kwasu mlekowego świetnie nadaje się do marynowania mięsa. Ponadto kwaśne środowisko maślanki reaguje w ciastach z sodą oczyszczoną, dzięki temu wypieki są delikatne i puszyste, z racji powstających w cieście bąbelków powietrza. Dzięki temu upieczecie między innymi domowy chleb na maślance. Zobacz 5 popularnych użyć maślanki w kuchni.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć zastosowanie maślanki w kuchni

Kurczak marynowany w maślance

Mięso pieczonego kurczaka będzie rozpływać się w ustach, gdy wcześniej zanurzycie go w marynacie wykonanej z maślanki, soli, czarnego pieprzu, miodu i suszonego rozmarynu. Kawałki kurczaka powinny moczyć się w marynacie przez cała noc w lodówce, a następnie pozbawione nadmiaru marynaty. Kurczaka w maślance następnie trzeba ułożyć na blaszce lub żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225° Celsjusza na 50 minut.

Chłodnik z ogórków na maślance

W sezonie letnim świetnym daniem będzie chłodnik z ogórków lub tradycyjny chłodnik z botwinki. Zupa na zimno zyska wyrazistego smaku, gdy będzie przygotowana na bazie kwaskowatej maślanki. Bazę do chłodnika można z powodzeniem wymieszać z jogurtem naturalnym lub kefirem.

Apetyczne gofry czekoladowe

Domowe gofry czekoladowe będą tak samo dobre jak te z nadmorskich budek. Maślanka nada im wyjątkowej chrupkości i delikatnej konsystencji. Ciasto na gofry będzie miało lekką strukturę, gdy proszek do pieczenia zostanie przesiany z mąką i dopiero wtedy połączony z żółtkami wymieszanymi z maślanką. Dodatkową puszystość zyskają, gdy oddzielnie zostaną ubite białka jajek.

W naszej galerii możecie zobaczyć 5 zastosowań maślanki

Puszyste pankejki

Domowe pancakes to pomysł na rozpływające się w ustach podwieczorek. Wiele przepisów pochodzących ze Stanów Zjednoczonych poleca wykorzystanie do ciasta maślanki i sody oczyszczonej. Masa na pankejki smażona jest na płaskiej, rozgrzanej blasze. Gotowe placuszki na maślance podaje się z kawałkiem masła, syropem klonowym, a nawet kawałkami upieczonego bekonu.

Niskokaloryczne dressingi do sałatek

Zamiast kalorycznych sosów do sałatek na bazie majonezu z powodzeniem możecie wykorzystać maślankę. Wystarczy dokładnie wymieszać ją z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do maślanki warto dodać świeże zioła np.: natka pietruszki, szczypiorek lub mięta.

Mamy nadzieję, że zainspirujemy was do wypróbowania mniej oczywistych zastosowań maślanki w kuchni.

Maślanka to uniwersalny składnik wielu smacznych dań. Wśród nich znajduje się chłodnik z ogórków. Kliknij obrazek, aby zobaczyć pomysły na zastosowanie maślanki  w kuchni.

Co zrobić z maślanka w kuchni? Poznaj 5 zastosowań popularne...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni