Spis treści
Jakie błędy popełniamy podczas parzenia kawy?
Lubicie kawę, ale wciąż nie możecie uzyskać tego wymarzonego smaku podczas jej parzenia? Kupiliście droższą, ale wciąż nie jest tak dobra, jak byście chcieli. W tym artykule skupiamy się na najpopularniejszych metodach parzenia kawy w domu, czyli za pomocą kafetierki i przy użyciu tak zwanych alternatywnych metod parzenia kawy. Podpowiadamy, jakich błędów unikać podczas parzenia kawy.
Zły wybór gatunku ziarna kawy
Podstawowy błąd przy parzeniu kawy to wybór ziarna wbrew swoim upodobaniom smakowym. Chodzi przecież o to, by napój nie tylko dodał nam energii, ale też zachwycił nas aromatem i po prostu nam smakował. Największy wpływ na dobrze zaparzoną kawę mają:
- wybór rodzaju ziarna,
- stopień wypalenia i zmielenia.
Warto wiedzieć, że w sklepach dostępne są dwa gatunki kawy: