Czym i jak zagęścić sos? Poznaj 10 niezawodnych sposobów na zbyt rzadki sos

Patrycja Zawalska
Patrycja Zawalska
Jeśli zastanawiasz się czym oraz jak zagęścić sos - dobrze trafiłeś. Poniższy artykuł odpowie na twoje pytanie.
Jeśli zastanawiasz się czym oraz jak zagęścić sos - dobrze trafiłeś. Poniższy artykuł odpowie na twoje pytanie. ARTindividual / gettyimages.com
Sosy królują w niemal każdej polskiej kuchni i chętnie wykorzystywane są do przyrządzanych posiłków. Często potrafią uratować danie. Dobry sos musi być gęsty, a nie lejący czy rzadki. Dlatego jeśli zastanawiasz się jak zagęścić sos, spieszymy z odpowiedzią. W tym artykule znajdziesz niezawodne sposoby, dzięki którym twój sos stanie się aksamitny, gładki i przede wszystkim pyszny.

W skrócie

Konsystencja sosu

Sosy potrafią uratować nawet nieudane danie. To dodatek, który zmieni niemal każdą potrawę. Nie ma jednak jednoznacznej odpowiedzi na to, jaka powinna być idealna konsystencja sosu. Istotne jest jednak, by nie posiadał grudek.

Wiele zależy od rodzaju dania, które przygotowujemy, ale również o tego, z jakich składników jest przygotowywany sos. Ważny jest przede wszystkim odpowiedni smak, który powinien podkreślać zalety dania.

Najpopularniejsze sosy

Sosy podawane są między innymi z mięsem, makaronem, ryżem czy różnego rodzaju plackami, np. ziemniaczanymi czy kukurydzianymi.

Najpopularniejsze sosy to:

Jak zagęścić sos? Sprawdzone sposoby

Istnieje kilka sprawdzonych i skutecznych sposobów na zagęszczenie sosu. Wszystko zależy od tego, co aktualnie mamy pod ręką lub który z trików szczególnie przypadnie nam do gustu. Sprawdź, czym zagęścić sos.

  1. Odparowywanie – redukowanie
    To jeden z najprostszych sposobów na zagęszczenie sosów. Doskonale sprawdzi się także, dla tych osób, które nie chcą do potrawy dodawać kolejnych, dodatkowych kalorii. Płyn, który powstał podczas smażenia lub pieczenia mięsa przelej do rondla i gotuj do momentu, gdy sos stanie się gęsty, a większa część wody odparuje.
  2. Zagęszczanie sosu mąką
    Nie mniej popularnym trikiem jest zagęszczanie sosu mąką. Do miseczki wsyp łyżkę mąki i zalej odrobiną sosu. Dokładnie wymieszaj, aby w zawiesinie nie było grudek i małym strumieniem wlewaj do sosu ciągle mieszając.
  3. Masło
    Jeśli chcesz, aby twój sos miał maślany posmak, dodaj do niego masło. Przed dodaniem masła zastanów się, czy będzie on pasował do twojego sosu.
  4. Mascarpone lub serek topiony
    Czym jeszcze można zagęścić sos? Serkiem topionym lub mascarpone. Dzięki użyciu tych składników twój sos stanie się gęsty, aksamitny, ale także wzbogacony o doskonały smak. Pamiętaj jednak, aby serek topiony przed dodaniem pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie rozpuścić w odrobinie gorącego sosu. Podobnie czynimy z mascarpone.
  5. Zasmażką
    Uwielbiana metoda naszych mam lub babć. Na patelni rozpuść łyżkę masła, następnie dodaj łyżkę mąki pszennej. Mieszaj energicznie, aż zasmażka zrobi się rumiana. Podlej ją odrobiną sosu, pomieszaj i wlej do naszego sosu. Całość zagotuj.
  6. Śmietana
    Sos zagęścić można również śmietaną. Wówczas stanie się on aksamitny oraz delikatniejszy w smaku. Taki sos świetnie komponuje się z makaronami. Wystarczy, że dodasz śmietanę do sosu i podgrzejesz ją do jego temperatury. Wówczas śmietana się nie zetnie.
  7. Miksowanie składników
    To doskonały pomysł na zagęszczenie warzywnych sosów. Wystarczy, że zmiksujemy warzywa na gęstą i gładką masę.
  8. Mąka ziemniaczana
    W tej technice należy szczególnie uważać, ponieważ jeśli dodamy za dużo mąki ziemniaczanej, może powstać nam kisiel. Przyjmuje się, że na około 500 ml sosu wystarczy 1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej, która wcześniej powinna być rozprowadzona w odrobinie zimnej wody.
  9. Żółtko jaja
    Sposób na zagęszczenie sosu żółtkiem jaja może dla niektórych wydać się dość skomplikowany. Żółtko jaja najlepiej ubić na parze na puszystą masę, a następnie dodać ją do gorącego sosu i zamieszać.
  10. Woda z ugotowanego makaronu
    Ostatnim sposobem na zagęszczenie sosu jest woda z ugotowanego makaronu. Taki sos do makaronu zostanie zagęszczony dzięki glutenowi.

Mamy nadzieję, że powyższe sposoby okażą się przydatne i teraz już będziesz wiedzieć czym i jak zagęścić sos.

Zobacz także inne tematy na Stronie Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie