W skrócie
Świeże pomidory to prawdziwy rarytas na lato. Pod względem botanicznym pomidor jest owocem, ale kulinarnie wykorzystuje się go jako warzywo. Warto jeść świeże pomidory ze względu na zawartość sporej ilości potasu i witaminy C, A i K. Po przetworzeniu pomidorów na przecier, sos lub zupę wzrasta obecność likopenu, który pomaga zapobiegać nowotworom, miażdżycy i udarom. Likopen przeciwdziała też chorobom układu krwionośnego.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć inspirujące dania z pomidorami
Co zrobić ze świeżych pomidorów?
Pomidory szczególnie popularne są w kuchni krajów śródziemnomorskich. We Włoszech przygotowuje się sos pomidorowy do makaronu spaghetti. Przecier pomidorowy jest także bazą do mięsnego ragu, ketchupu lub zupy pomidorowej. Kuchnia włoska to także:
- sałatka caprese złożona z mozzarelli, plastrów pomidorów, listków bazylii i haustu oliwy,
- bruschetta, czyli podgrzane na oliwie kromki chleba z posiekanymi pomidorami z bazylią, czosnkiem i oliwą,
- suszone pomidory (na słońcu lub w piekarniku),
- pesto rosso.
W kuchni izraelskiej i arabskiej popularna jest szakszuka, czyli jajka sadzone w sosie pomidorowym z warzywami. W kuchni hiszpańskiej natomiast obowiązkowym daniem jest gazpacho, czyli chłodnik z mięsistych pomidorów. Hitem TikToka w 2020 roku była zapiekana feta z pomidorkami koktajlowymi polanymi oliwą. Tak upieczone warzywa należało rozgnieść z serem i podawać ze spaghetti.
W naszej galerii znajdziecie inspiracje do ugotowania dań z pomidorów
Jak przedłużyć trwałość pomidorów?
Istnieje kilka zasad, aby pomidory przez długi czas cieszyły swoim smakiem i zapachem. Jedną z głównych zasad jest niewkładanie pomidorów do lodówki. Wtedy przemarzną i stracą swój aromat. Alton Brown, amerykański autor programów kulinarnych, na swoim profilu na Facebooku pisał:
„Zróbcie mi przysługę. Nigdy nie wkładajcie pomidorów do lodówki. Jeśli ich temperatura spadnie poniżej 50 stopni F (około 10°C – przyp. red.), związek smakowy o nazwie (Z) -3-heksenal po prostu odwróci się jak przełącznik chemiczny… na stałe”.
Ponadto, aby pomidory były długo świeże:
- Nie trzymaj ich w pobliżu jabłek. Owoce wydzielają etylen i przyspieszają dojrzewanie owoców i warzyw w pobliżu nich.
- Nie trzymaj owoców w foliowych torebkach. Najlepiej trzymać je w szerokiej misce w kuchni. Bez dostępu do bezpośrednich promieni słonecznych.
- Po umyciu pomidory należy dokładnie wysuszyć, aby ograniczyć dostęp wilgoci i ryzyko pleśni.
Jeśli jednak macie dużo dojrzałych pomidorów, których nie możecie od razu zjeść, to wypróbujcie patent na zanurzenie pomidorów w ciepłej wodzie (około 52°C) przez pięć minut. Następnie włóżcie do lodówki. Dojrzałe pomidory tracą aż tak wiele smaku i aromatu, co mniej dorodne warzywa.
Zobacz w galerii dania z pomidorami
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: