Zupa pomidorowa, a może szakszuka? Oto dania z pomidorów w 9 odsłonach. Zdradzamy, jak przedłużyć świeżość pomidorów

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Prostą przystawką wykorzystującą pomidory jest sałatka caprese. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z pomidorami.
Prostą przystawką wykorzystującą pomidory jest sałatka caprese. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z pomidorami. 123rf.com/yelenayemchuk/zdjęcie ilustracyjne
Sezon na pomidory w Polsce trwa od początku czerwca do końca września. Wtedy pomidory są soczyste, aromatyczne i pełne smaku. W sezonie pomidory nie potrzebują wielu dodatków. Podpowiadamy, co zrobić, żeby były długo świeże i jak je wykorzystać w kuchni.

W skrócie

Świeże pomidory to prawdziwy rarytas na lato. Pod względem botanicznym pomidor jest owocem, ale kulinarnie wykorzystuje się go jako warzywo. Warto jeść świeże pomidory ze względu na zawartość sporej ilości potasu i witaminy C, A i K. Po przetworzeniu pomidorów na przecier, sos lub zupę wzrasta obecność likopenu, który pomaga zapobiegać nowotworom, miażdżycy i udarom. Likopen przeciwdziała też chorobom układu krwionośnego.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć inspirujące dania z pomidorami

Co zrobić ze świeżych pomidorów?

Pomidory szczególnie popularne są w kuchni krajów śródziemnomorskich. We Włoszech przygotowuje się sos pomidorowy do makaronu spaghetti. Przecier pomidorowy jest także bazą do mięsnego ragu, ketchupu lub zupy pomidorowej. Kuchnia włoska to także:

  • sałatka caprese złożona z mozzarelli, plastrów pomidorów, listków bazylii i haustu oliwy,
  • bruschetta, czyli podgrzane na oliwie kromki chleba z posiekanymi pomidorami z bazylią, czosnkiem i oliwą,
  • suszone pomidory (na słońcu lub w piekarniku),
  • pesto rosso.

W kuchni izraelskiej i arabskiej popularna jest szakszuka, czyli jajka sadzone w sosie pomidorowym z warzywami. W kuchni hiszpańskiej natomiast obowiązkowym daniem jest gazpacho, czyli chłodnik z mięsistych pomidorów. Hitem TikToka w 2020 roku była zapiekana feta z pomidorkami koktajlowymi polanymi oliwą. Tak upieczone warzywa należało rozgnieść z serem i podawać ze spaghetti.

W naszej galerii znajdziecie inspiracje do ugotowania dań z pomidorów

Jak przedłużyć trwałość pomidorów?

Istnieje kilka zasad, aby pomidory przez długi czas cieszyły swoim smakiem i zapachem. Jedną z głównych zasad jest niewkładanie pomidorów do lodówki. Wtedy przemarzną i stracą swój aromat. Alton Brown, amerykański autor programów kulinarnych, na swoim profilu na Facebooku pisał:

„Zróbcie mi przysługę. Nigdy nie wkładajcie pomidorów do lodówki. Jeśli ich temperatura spadnie poniżej 50 stopni F (około 10°C – przyp. red.), związek smakowy o nazwie (Z) -3-heksenal po prostu odwróci się jak przełącznik chemiczny… na stałe”.

Ponadto, aby pomidory były długo świeże:

  • Nie trzymaj ich w pobliżu jabłek. Owoce wydzielają etylen i przyspieszają dojrzewanie owoców i warzyw w pobliżu nich.
  • Nie trzymaj owoców w foliowych torebkach. Najlepiej trzymać je w szerokiej misce w kuchni. Bez dostępu do bezpośrednich promieni słonecznych.
  • Po umyciu pomidory należy dokładnie wysuszyć, aby ograniczyć dostęp wilgoci i ryzyko pleśni.

Jeśli jednak macie dużo dojrzałych pomidorów, których nie możecie od razu zjeść, to wypróbujcie patent na zanurzenie pomidorów w ciepłej wodzie (około 52°C) przez pięć minut. Następnie włóżcie do lodówki. Dojrzałe pomidory tracą aż tak wiele smaku i aromatu, co mniej dorodne warzywa.

Zobacz w galerii dania z pomidorami

Prostą przystawką wykorzystującą pomidory jest sałatka caprese. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z pomidorami.

Zupa pomidorowa, a może szakszuka? Oto dania z pomidorów w 9...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.