W skrócie
Zalety spożycia rosołu ze względu na obecność kolagenu niedawno wspominała w swojej relacji z podróży po Stanach Zjednoczonych blogerka Jessica Mercedes.
„W Stanach teraz jarają się rosołem. Dziewczyny piją to np. na śniadanie na czczo, bo chcą mieć piękną, młodą cerę, bo rosoły są pełne kolagenu. Tak to sobie tłumaczą” – powiedziała Jemerced. (źródło: www.papilot.pl)
Ważne, by do gotowania rosołu wybierać mięso jak najlepszej jakości. W naszym przepisie polecamy kurczaka zagrodowego, którego chów prowadzony jest bez antybiotyków. Dodatkowo proponujemy dodać do rosołu pod koniec gotowania ząbki czosnku, które poprawią naszą odporność. A gotowy rosół można podać z tradycyjnymi kluskami lanymi. Natomiast mięso z rosołu można zmielić i użyć jako farsz do pyz ziemniaczanych.
Kliknij w przycisk i sprawdź w galerii, jak zrobić rosół krok po kroku
Zobacz także: Przepis na zupę brokułową
Przepis na rosół z kurczaka zagrodowego
Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania: ok. 2 godziny.
Składniki:
- kurczak zagrodowy (chów bez antybiotyków),
- 3 l wody,
- 3 nieduże marchewki lub 2 większe,
- 1 pietruszka,
- 1/3 selera,
- cebula,
- 3 małe ząbki czosnku,
- kawałek pora,
- natka pietruszki,
- 3 ziela angielskie,
- listek laurowy,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie liść lubczyku suszony,
- opcjonalnie kawałek selera naciowego z nacią.
Zobacz także: Jak zrobić kapuśniak na żeberkach? Przepis jak od babci
Jak zrobić rosół krok po kroku?
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj i pokrój na części.
- Włóż mięso do garnka i zalej zimną wodą ok. 3 l.
- Umyj i obierz warzywa.
- Cebulę zrumień na suchej patelni lub nad palnikiem.
- Gdy woda z kurczakiem się zagotuje zacznij odszumowywać rosół tzn. za pomocą łyżki cedzakowej lub zwykłej łyżki obiadowej należy zbierać pianę na powierzchni bulionu. Jeśli tego nie zrobimy, rosół nie będzie klarowny.
- Dodaj warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i lubczyk i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, przez 1,5 godziny.
- Pod koniec gotowania dodaj obrane ząbki czosnku.
- Dopraw rosół solą i pieprzem do smaku. Gotowe!
Zobacz także: Przepis na strogonowa z dodatkiem rosołu

Ile kalorii ma tradycyjny rosół?
To, że rosół jest pożywny i zdrowy, to oczywiste. Wiele osób zainteresuje też z pewnością fakt, ile taki wywar ma kalorii. Według amerykańskiej Food Data Central, wartość odżywcza 100 g domowego rosołu drobiowego to 36 kcal.
Zobacz także: Przepis na zupę pomidorową na rosole
Mętny rosół – jak uratować zupę?
Twój rosół nie jest klarowny? Oto najczęstsze przyczyny mętnego rosołu:
- gotowanie surowego mięsa w gorącej wodzie,
- szybkie gotowanie zupy na zbyt dużym ogniu.
Istnieją jednak skuteczne sposoby, które uratują mętny rosół. Przedstawiamy trzy najpopularniejsze z nich:
- Dodaj do rosołu obranego i pokrojonego w ćwiartki ziemniaka. Gotuj warzywo przez 30 minut, a następnie wyjmij je. Dzięki temu sposobowi zyskasz klarowny bulion.
- Dodaj do rosołu goździka, a zapomnisz o mętnej zupie.
- Wyłów powstałą pianę, która nazywana jest także szumowiną. Możesz do tego wykorzystać sitko, zwykłą łyżkę stołową lub łyżkę cedzakową.
Zobacz także:TOP 10 najpopularniejszych dań kuchni polskiej na świecie
Domowy rosół dla zdrowia i urody
Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu i przyjęcia weselnego bez rosołu. Najlepiej takiego, jaki robiły nasze mamy i babcie. Tradycyjny rosół to pyszna i sycąca zupa, którą gotuje się na mięsie i kościach z dodatkiem warzyw, tzw. włoszczyzny. To prawdziwa bomba witaminowa dla zdrowia! Dostarcza organizmowi:
- witaminę B2,
- witaminę B12,
- potas,
- selen,
- cynk
- miedź,
- wapń,
- fosfor.
Działa dobroczynnie na nasze jelita, wspiera metabolizm, wzmacnia stawy, a nawet poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, dzięki zawartości kolagenu. Duża ilość kolagenu w rosole wynika z gotowania go na mięsie wraz z kościami i chrząstkami. Ten cenny składnik nie tylko wspomaga nasze stawy, ale także poprawia wygląd skóry, przywraca jej nawilżenie, elastyczność i gładkość.
Rosół to podstawa innych zup
Taki rosół to także baza do zrobienia aromatycznej zupy z brukwi, zupy serowej lub krupniku, baza do ramenu lub urozmaicenie tradycyjnej wodzionki. Na rosole przygotujecie także wyborną zupę krem z porów.
A z warzyw, które zostały po ugotowaniu rosołu można zrobić pyszne kotlety warzywne lub dodać je go galarety z kurczakiem.
Sprawdź także: Nie tylko czekolada, fasola i tortilla. Kuchnia meksykańska według Taste Atlas. Oto 10 najpopularniejszych dań pochodzących z Meksyku
Rozgrzewający rosół z kury. Zobacz przepis na tradycyjną pot...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?