Bulion warzywny. Przepis na najlepszy bulion warzywny. Jest pyszny, zdrowy i aromatyczny

Katarzyna Puczyńska
Rozgrzewający i aromatyczny bulion warzywny. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Rozgrzewający i aromatyczny bulion warzywny. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Pyszny i rozgrzewający bulion warzywny to najlepsza zupa na pochmurne dni. Możesz podać go z makaronem, grzankami lub użyć jako bazę innych potraw np. zupy pomidorowej. Przygotowanie bulionu warzywnego jest bardzo proste i z naszymi wskazówkami z pewnością uda się każdemu. Wypróbuj przepis.

Spis treści

Bulion warzywny to pyszna, rozgrzewająca zupa, a także ważny dodatek do wielu innych dań i sosów. Zdecydowanie warto przygotować go więcej i część zamrozić. Piękny kolor bulionu uzyskamy dzięki opaleniu cebuli, tzn. obraną kładziemy na patelni lub bezpośrednio na kuchence gazowej i trzymamy tak długo, aż się nieco przypali. Warto także dodać do bulionu łyżkę oliwy, oleju rzepakowego lub kokosowego. Dodatek roślinnego tłuszczu sprawi, że witaminy z warzyw będą lepiej przyswajalne. Dodatkowo można zaostrzyć smak bulionu dodając odrobine chili.

Zobacz, jak przygotować pyszny i aromatyczny bulion warzywny.

Przepis na bulion warzywny

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
duża porcja
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera korzeniowego,
  • 5 małych łodyg selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 1 por,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 łyżka soli,
  • 0,5 łyżki pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziela angielskie,
  • 3 litry wody,
  • opcjonalnie: odrobina chili i lubczyk.

Jak zrobić bulion warzywny?

  1. Wszystkie warzywa umyj i obierz.
  2. Cebulę opal na suchej patelni.
  3. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Wrzuć wszystkie warzywa do garnka, dodaj natkę pietruszki, czosnek i przyprawy.
  5. Zalej warzywa wodą.
  6. Zagotuj bulion, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około godzinę.

Bulion jako baza dla potraw. Co możesz dodać do wywaru?

Bulion warzywny stanowi doskonałą bazę dla wielu potraw. Wystarczy dodać ulubione warzywa, kawałki mięsa, ryby, do tego makaron, pierożki czy klopsiki, a uzyskamy pyszne, ciepłe danie, które nas pożywi i wzmocni.

Bulion to także baza do wielu potraw, zup i sosów. Możesz przygotować na nim m.in. aromatyczną zupę czosnkową, kremową zupę z cukinii, a także pyszne risotto z pieczarkami. Jest także ważnym składnikiem sycącej zupy gyros z kurczakiem. Bulion warzywny stanowi także esencję klasycznej galarety z kurczaka.

Rozgrzewający i aromatyczny bulion warzywny. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Bulion warzywny. Przepis na najlepszy bulion warzywny. Jest ...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni