Ramen w domu, czyli przebój Youtube’a na obiad. Wypróbuj przepis na japońskie danie. Odkrywamy tajniki esencjonalnego wywaru

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjnie ramen w Japonii spożywany jest za pomocą drewnianych pałeczek. Na koniec płyn jest wypijany nabierany szeroką porcelanową łyżką.
Tradycyjnie ramen w Japonii spożywany jest za pomocą drewnianych pałeczek. Na koniec płyn jest wypijany nabierany szeroką porcelanową łyżką. 123rf.com/marucyan/zdjęcie ilustracyjne
Ramen to tradycyjne japońskie danie, które nazwę wzięło od charakterystycznego makaronu. Sposób na apetyczny ramen jak z restauracji pokazał Michael Greenfield, autor kanału Pro Home Cooks na Youtube. Tonkotsu ramen został uznany za najlepsza zupę na świecie według portalu Taste Atlas. Podpowiadamy przepis na domowy ramen, który zrobicie we własnej kuchni.

W skrócie

Ramen jest daniem, które łączy różne tekstury i konsystencje. Pozwala odkrywać wiele składników będących źródłem smaku umami, czyli głębokiego słonego smaku przypisywanego mięsu i grzybom. Najważniejszy jest długo gotowany wywar najlepiej na kościach. Następnie liczy się słony smak o kremowej konsystencji pozyskiwany z pasty miso. Tworzy się ją ze sfermentowanej soi. Wyjątkową metodę zrobienia ramenu pokazał amerykański Youtuber Michael Greenfield, autor kanału Pro Home Cooks.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki ramenu

Ramen – przepis na danie z Japonii

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kapusta pak choi,
  • 2 udka podudzia kurczaka z kością,
  • 5 g soli,
  • 2 łodyżki szczypiorku,
  • 100 g makaronu ramen,
  • 2 jajka,
  • 50 g świeżego korzenia imbiru,
  • 20 g pasty miso,
  • 1 l wody.

Jak zrobić ramen?

  1. Na początku należy oddzielić kości od podudzi i zostawić mięso ze skórą.
  2. Do garnka należy włożyć kości kurczaka, około 5 cm nieobranego imbiru pokrojonego w plastry wraz z końcówką kapusty pak choi i szczypiorkiem.
  3. Wszystkie składniki należy zalać 1 l wody i gotować na małym ogniu przez 30-40 minut.
  4. Następnie kurczaka ze skórą należy delikatnie oprószyć solą z obu stron i obsmażyć skórą do dołu w garnku z grubym dnie.
  5. Ma to na celu wytopienie esencjonalnego tłuszczu. Ten garnek będzie docelowym, gdzie połączy się składniki ramenu.
  6. Pozostały świeży imbir należy obrać i drobno posiekać.
  7. Oczyszczony należy dodać do kurczaka i smażyć imbir aż się skarmelizuje.
  8. Następnie należy wyjąć obsmażonego kurczaka, wybrać skarmelizowane cząstki imbiru i do aromatyzowanego tłuszczu z kurczaka dodać pastę miso.
  9. Pastę należy chwilę smażyć, aż nabierze aromatu.
  10. Następnie ugotowany wywar należy powoli dolewać do garnka z pastą miso.
  11. Smak miso należy rozprowadzać przy pomocy chochli, aż będzie dodany cały wywar.
  12. W wywarze można przez chwilę sparzyć liście kapusty pak choi, która będzie ciekawym akcentem kolorystycznym dania.
  13. Do składników z gotowania wywaru można dolać wodę zagotować i ugotować w nich makaron.
  14. W oddzielnym garnku należy ugotować przez 6 minut jajka na pół miękko.
  15. Na koniec składniki zupy ramen należy połączyć w jedno danie.
  16. Odcedzony makaron należy rozłożyć do dwóch misek. Zalać wywarem z pastą miso i imbirem.
  17. Usmażonego kurczaka trzeba pokroić w plastry i ułożyć na makaronie, a także ugotowane jajka.
  18. Ramen trzeba posypać karmelizowanym imbirem i posiekanym szczypiorkiem. Danie jest gotowe do podania.

Dodatki do ramenu

Domowy ramen nie musi być pracochłonny. Istnieje wiele metod zrobienia domowej zupy. W Japonii korzysta się z grzybów shiitake, w Polsce można użyć suszonych leśnych grzybów np.: aromatycznych borowików. Ważnym składnikiem, poza pastą miso, jest sos sojowy. Japońska potrawa często korzysta też z suszonych alg morskich, które nadają zupie wyrazistego rybnego smaku. Ramen to także obowiązkowe dodatki takie jak ugotowane na półmiękko jajko, posiekany szczypiorek lub kawałki ugotowanego albo upieczonego mięsa. Na koniec warto zwracać uwagę na specjalny makaron pszenny.

Zobacz także: Krewetki w tempurze. Przepis na chrupiącą przekąskę z kuchni japońskiej. Poznaj sekret pysznego dania

Azjatycki rosół

Niektórym osobom ramen kojarzy się z bogatszą wersją polskiego rosołu. To spore uproszczenie złożonego tematu. Wywar mięsny potrzebny do ramenu powstaje z długo gotowanych kości i mięsa wołowego, wieprzowego lub drobiowego. Ponadto smak ramenu budowany jest warstwowo przy użyciu wielu składników. Intensywny słony smak, łączy się z pikantnym szczypiorkiem i ostrym imbirem, lekko gorzką kapustą pak choi i miesza się z kremową konsystencją jajka ugotowanego na miękko. Każdy element buduje przyjemność jedzenia japońskiego ramenu.

Warto wiedzieć, że ramen w Japonii to danie instytucja. W Japonii pracują krytycy kulinarni specjalizujący się w ocenie przyrządzenia ramenu, a także wydawane jest czasopismo poświęcone tej zupie.

Zobacz także: Makaron ze smażonym tofu i kapustą pak choy. Przepis na postny obiad z tofu. Danie poleca blogerka Plate by Kate

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo