W skrócie
Kluski lane są łatwym i szybkim dodatkiem do domowych zup. W dzieciństwie nasze mamy i babcie często robiły je do śniadaniowej zupy mlecznej, która była podawana z cukrem waniliowym lub cynamonem. Współcześnie kluski lane wracają do łask. Robi się je bez zagniatania ciasta i przede wszystkim można wylać bezpośrednio do wrzącej zupy bez straty czasu. Barbara Bytnerowiczowa zachęcała do zrobienia oszczędnej wersji klusek lanych na bazie samych białek. Z pewnością można go wykorzystać, aby nie marnować żywności i pieniędzy.
Kluski lane – przepis na domowy makaron do zupy
Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: Bardzo prosty.
Składniki:
- 3-4 łyżki mąki,
- 1 duże jajko lub samo białko,
- pół łyżeczki soli (3 g) soli.
Jak zrobić kluski lane?
Przygotowanie:
- Najpierw należy przesiać mąkę przez gęste sitko.
- Następnie należy ją wymieszać w misce z jajkiem i szczyptą soli. Zależnie od przeznaczenia ugotować je we wrzącej wodzie, mleku lub zupie.
- Aby zachowywać kształt cienkich pasemek, trzeba lać powoli po całej powierzchni płynu, który nie powinien przestać wrzeć.
- Pływające kluski należy odsuwać na bok, aby nie zlepiały się ze świeżo lanymi.
- Domowe kluski lane są gotowe, gdy wszystkie wypłyną na powierzchnię.
Zobacz także: Makaron domowy – przepis. Jak zrobić domowy makaron? Sposób na kluski jest bardzo prosty!
Metoda na miękkie kluseczki
Ciasto na kluski lane powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli będzie za gęste, kluski wyjdą zbite i niesmaczne. Barbara Bytnerowiczowa radziła, aby ugotować więcej klusek, to można do jaja dodać 1-2 łyżeczki wody lub mleka i zwiększyć ilość mąki. Jednak ta wskazówka przyda się również w przypadku zbyt gęstego ciasta. Wtedy należy kontrolować wsypywanie mąki pszennej. Z ciasta na kluski lane można też zrobić ich dużą wersję. Wystarczy nabierać ciasto łyżeczką i kłaść porcjami na wrzącą wodę.
Sposób podania
Tradycyjnie kluski lane podaje się ugotowane na rosole. Można też serwować je do zupy pomidorowej. Aby kluski lane miały równomierny kształt na zupie, można przetrzeć je przez sito. Wtedy uzyska się wiele drobnych kawałków.
Zobacz także inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?