W skrócie
Domowa zupa serowa przygotowywana jest na bazie śmietankowych serków topionych, czosnku i domowego bulionu. Można wykorzystać także rosół z poprzedniego dnia. Zupa najlepiej smakuje ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Podpowiadamy, jak zrobić pożywną zupę serową z makaronem instant w 15 minut.
Błyskawiczna zupa serowa – przepis dla zabieganych
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
Jak zrobić szybką zupę serową?
Przygotowanie:
- Na początku trzeba posiekać drobno cebulę i czosnek.
- Warzywa należy przesmażyć na łyżce oleju, aż się zeszklą na gorącej patelni.
- Następnie warzywa trzeba przerzucić do garnka i zalać bulionem.
- Gdy zupa się zagotuje, należy dodać serek topiony, aż do rozpuszczenia i zagęszczenia zupy.
- W tym czasie makaron należy włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Należy odstawić go pod przykryciem na kilka minut do zmięknięcia. Następnie odcedzić.
- Makaron z zupki chińskiej należy rozłożyć na dwie miski i zalać powstałą zupą serową.
- Przed podaniem zupa serowa z makaronem powinna być posypana świeżym, posiekanym szczypiorkiem.
Zupa z makaronem chińskim
Jeżeli chcecie mieć gęstsze danie, to zachęcamy to zalania makaronu instant bezpośrednio zupą. Pominięcie etapu zalania wrzątkiem sprawi, że makaron wchłonie płyn z zupy, danie nabierze więcej smaku, a sam posiłek będzie treściwszy.
Dodatki do zupy serowej
Zupę serową można też wzbogacić o podsmażone na złoto pieczarki albo kawałki brokułu. Taka zupa serowa, zamiast cebuli może skorzystać z posiekanego pora lub czerwonej cebuli. Do zupy serowej można też dodać kawałki pieczonej wieprzowiny lub wołowiny. Zupa serowa idealnie smakuje doprawiona szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: