Pożywna zupa z młodego kurczaka po koreańsku. To danie zaskakuje formą podania. Zaspokoisz nim większy głód

Anna Daniluk
Domowa zupa z młodego kurczaka po koreańsku to pożywne, sycące i zaskakujący w formie podania domowy posiłek.
Domowa zupa z młodego kurczaka po koreańsku to pożywne, sycące i zaskakujący w formie podania domowy posiłek. materiały prasowe Wydawnictwo Znak/Akiko Ida
Koreański przepis na zupę z młodego kurczaka może zaskoczyć połączeniem składników, a także formą podania. Na jedną osobę przypada do zjedzenia jeden młody kurczak. Na pierwszy rzut oka może wydawać się to dużo, ale młode kurczaki nie są wielkie. Przepis pochodzi z książki „Domowa kuchnia koreańska” autorstwa Jiny Jung. Wypróbuj przepis na sycącą zupę o orzeźwiającym smaku!

W skrócie:

Jina Jung poleca ugotować zupę z młodego kurczaka z jagodami goji i świeżym imbirem. Jako niezawodną sztuczkę kucharka proponuje wykorzystać cały bulion, gdy skończy się mięso z ugotowanym wcześniej ryżem. Autorka „Domowej kuchni koreańskiej” zachęca, aby zajadać tę zupę z kimchi z białej rzodkwi lub kimchi ze szczypiorku.

Co więcej, kiedy połączysz ten posiłek ze świeżym lub sproszkowanym korzeniem żeń-szeniu (10 g), a powstanie kolejne, nowe danie. Będzie to zupa z całego kurczaka Samgyetang. Korzeń żeń-szeniu dorzuć w tym samym czasie, kiedy do garnka włożysz kurczaka. Poznaj smak oryginalnej koreańskiej zupy dla całej rodziny.

Zupa  z młodego kurczaka po koreańsku – przepis na domowy obiad

Liczba porcji: dla 3 osób.

Czas przygotowania: 25 minut + 1 godzina gotowania.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 3 młode kurczaki,

  • 2 główki czosnku,

  • 20 g jagód goji,

  • 1/2 cebuli,

  • 1/4 rzepy,

  • 10 g świeżego imbiru,

  • 3 zielone liście pora,

  • 5 cm białej części pora,

  • 20 dużych ziaren czarnego pieprzu,

  • 3 suszone owoce głożyny,

  • 60 gałązek szczypiorku,

  • 100 ml białego alkoholu (soju lub gin),

  • 2 l wody,

  • nasiona sezamu,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić zupę z młodego kurczaka?

Sposób przygotowania:

  1. Wypatrosz i oczyść kurczaki, usuwając pozostałości pierza. Za pomocą nożyczek usuń nadmiar skóry i tłuszczu.

  2. Pozostałe w górnej części pleców narządy dociśnij kciukiem, by usunąć nadmiar krwi, po czym dokładnie wyczyść. Odetnij i wyrzuć kupry.

  3. Obierz ząbki czosnku i usuń kiełki.

  4. Do muślinowego bawełnianego woreczka włóż rzepę, ziarna pieprzu, liście pora, cebulę, imbir i połowę czosnku.

  5. Do garnka wlej wodę i włóż woreczek z warzywami. Zagotuj.

  6. Do wrzątku włóż kurczaki i dodaj alkohol. Kiedy bulion zacznie ponownie wrzeć, zmniejsz płomień na średni i gotuj zupę jeszcze przez 20 minut.

  7. Dodaj pozostały czosnek, jagody goji i głożynę. Gotuj przez 20 minut.

  8. Zmniejsz płomień i gotuj zupę przez 10 minut. Łyżką zbierz tłuszcz z powierzchni bulionu. Każdego kurczaka przełóż do osobnej miski.

  9. Zalej go bulionem z czosnkiem, głożyną i goji. Do każdej miski nałóż 20 gałązek szczypiorku i białą część pora pokrojoną w cienkie plasterki.

  10. Podawaj z solą, pieprzem i szczyptą nasion sezamu wymieszanymi w małej miseczce osobno dla każdego biesiadnika.

  11. Odrywaj kawałki kurczaka i zanurzaj je w mieszance. Możesz nią przyprawić zupę.

Możesz także wypróbować inne dania kuchni koreańskiej. Szczególnie polecamy przepis na wołowinę bulgogi i kimchi z młodej kapusty.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Przepis z książki „Domowa kuchnia koreańska” udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak Koncept.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni