W skrócie
Co zrobić z mięsa z rosołu?
Domowy rosół to pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa. Zwykle przygotowujemy ją na dość dużej porcji mięsa lub z kilku rodzajów mięs. Może to być np. wołowina, cielęcina czy kurczak. Ugotowane w rosole mięso warto wykorzystać do przygotowania kolejnej potrawy. Dzięki temu zaoszczędzimy pieniądze i maksymalnie wykorzystamy nasze produkty, ograniczając ilości spożywczych odpadów.
11 sprawdzonych i łatwych przepisów z mięsem z rosołu
- hamburger z szarpanym mięsem,
- pasta kanapkowa z kurczaka,
- pizza z mięsem a'la gyros,
- drożdżowe paszteciki z mięsem,
- kotlety warzywne z włoszczyzny,
- zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią,
- risotto z kurczakiem,
- pyzy z mięsem
- pasztet,
- pierogi z mięsem,
- makaron z mięsnym sosem pomidorowym.
Kuchnia w stylu zero waste, czyli nie marnuj
Od jakiegoś czasu w kulinariach króluje trend zero waste, czyli gotowania, w którym wykorzystujemy jak najwięcej produktów, ograniczając kulinarne odpady. Główne zasady niemarnowania jedzenia to:
- planowanie posiłków,
- przygotowanie listy zakupów,
- niekupowanie "na zapas",
- odpowiednie przechowywanie żywności,
- częsty przegląd lodówki,
- wykorzystanie resztek ,
- przetwarzanie żywności, np. robienie konfitur,
- mrożenie, np. owoców, chleba.
Nikt nie lubi marnować jedzenia. Dlatego zawsze przed wyjściem na zakupy warto zastanowić się, co zamierzamy ugotować, a następnie sporządzić listę zakupów i się jej trzymać. Ważny jest także dobór przepisów kulinarnych, które pomogą w gotowaniu zero waste.
Sprawdź polecane przepisy ze Strony Kuchni: