W skrócie
Paweł Płaczek to autor książek kucharskich i bloga Take My Cake. W najnowszej publikacji „Menu kryzysowe” podzielił się pomysłami na twórcze wykorzystanie warzyw z rosołu. Wśród nich są apetyczne i sycące kotlety warzywne. Autor przepisu deklaruje, że kotlety są delikatne w smaku i przepis można modyfikować według swoich gustów. Szczególnie pod względem zastosowanych przypraw. Bez względu na to, jaki zestaw przypraw zostanie wybrany, kucharz zachęca, aby stosować je hojnie i na nich nie oszczędzać.
Kotlety warzywne – przepis z włoszczyzną
Liczba porcji: 10 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- Ok. 650 g warzyw z rosołu – marchewka, pietruszka, seler,
- 5–6 łyżek bułki tartej,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12–18% albo gęstego jogurtu,
- 3–4 łyżki mąki pszennej,
- jajko,
- 2 duże ząbki czosnku,
- po 1 płaskiej łyżeczce czerwonej papryki słodkiej i wędzonej, chili, tymianku, majeranku i lubczyku,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- pęczek świeżej natki pietruszki,
- olej do smażenia.
Jak zrobić kotlety warzywne?
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodajemy bułkę tartą, kwaśną śmietanę albo jogurt, mąkę pszenną, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Masę wyrabiamy. Następnie wsypujemy wszystkie przyprawy, dodatkowo doprawiamy sporą ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu oraz posiekaną natką pietruszki.
- Całość raz jeszcze mieszamy. Formujemy niewielkie okrągłe kotlety, które delikatnie spłaszczamy.
- Smażymy z dwóch stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Aby kotlety lepiej się formowały, najlepiej zwilżać dłonie zimną wodą. Dzięki temu masa nie będzie się do nich przyklejała.
Kulinaria

Przepisy na tanie posiłki
Paweł Płaczek w książce „Menu kryzysowe” zebrał przepisy na tanie posiłki, które nie nadszarpnął budżetu domowego, ale także postawił na przybliżenie sposobów na niemarnowanie żywności. W czasach PRL-u było to wyrazem gospodarności kucharki, współcześnie ruch zero waste ma także wymiar ekologiczny. Wśród przepisów według zasad kuchni antyinflacyjnej znalazły się takie specjały jak:
Ponadto Paweł Płaczek nawiązuje do dań kuchni regionalnych i potraw kojarzonych z dzieciństwa w PRL-u.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Purple Book.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Tanie i smaczne kotlety z kaszą i pieczarkami. Nie oderwiesz się od talerza
- Proste kotlety z soczewicy z piekarnika. Odkryj przepis na aromatyczne danie
- Lubisz jagody? Zobacz prosty przepis Pawła Płaczka na drożdżówki z jagodami
- Jak zrobić chleb żytni mieszany na zakwasie? Najlepszy przepis z „Domowej piekarni”