Tanie kotlety warzywne. Przepis na budżetowy obiad dla całej rodziny. Niezawodny patent na wykorzystanie warzyw z rosołu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe kotlety warzywne z włoszczyzny to pomysłowy sposób na wykorzystanie składników pozostałych z rosołu.
Domowe kotlety warzywne z włoszczyzny to pomysłowy sposób na wykorzystanie składników pozostałych z rosołu. Paweł Płaczek/materiały prasowe wydawnictwa Purple Book
Kotlety warzywne to znakomity sposób na wykorzystanie pozostałości warzyw z rosołu. Przepis pochodzi książki „Menu kryzysowe” Pawła Płaczka, w której dzieli się pomysłami na interesujące wykorzystanie resztek warzyw. Zobacz przepis na pyszne kotlety warzywne na tani obiad.

W skrócie

Paweł Płaczek to autor książek kucharskich i bloga Take My Cake. W najnowszej publikacji „Menu kryzysowe” podzielił się pomysłami na twórcze wykorzystanie warzyw z rosołu. Wśród nich są apetyczne i sycące kotlety warzywne. Autor przepisu deklaruje, że kotlety są delikatne w smaku i przepis można modyfikować według swoich gustów. Szczególnie pod względem zastosowanych przypraw. Bez względu na to, jaki zestaw przypraw zostanie wybrany, kucharz zachęca, aby stosować je hojnie i na nich nie oszczędzać.

Kotlety warzywne – przepis z włoszczyzną

Liczba porcji: 10 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • Ok. 650 g warzyw z rosołu – marchewka, pietruszka, seler,
  • 5–6 łyżek bułki tartej,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12–18% albo gęstego jogurtu,
  • 3–4 łyżki mąki pszennej,
  • jajko,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • po 1 płaskiej łyżeczce czerwonej papryki słodkiej i wędzonej, chili, tymianku, majeranku i lubczyku,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • pęczek świeżej natki pietruszki,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić kotlety warzywne?

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Dodajemy bułkę tartą, kwaśną śmietanę albo jogurt, mąkę pszenną, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Masę wyrabiamy. Następnie wsypujemy wszystkie przyprawy, dodatkowo doprawiamy sporą ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu oraz posiekaną natką pietruszki.
  4. Całość raz jeszcze mieszamy. Formujemy niewielkie okrągłe kotlety, które delikatnie spłaszczamy.
  5. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Aby kotlety lepiej się formowały, najlepiej zwilżać dłonie zimną wodą. Dzięki temu masa nie będzie się do nich przyklejała.

Przepisy na tanie posiłki

Paweł Płaczek w książce „Menu kryzysowe” zebrał przepisy na tanie posiłki, które nie nadszarpnął budżetu domowego, ale także postawił na przybliżenie sposobów na niemarnowanie żywności. W czasach PRL-u było to wyrazem gospodarności kucharki, współcześnie ruch zero waste ma także wymiar ekologiczny. Wśród przepisów według zasad kuchni antyinflacyjnej znalazły się takie specjały jak:

Ponadto Paweł Płaczek nawiązuje do dań kuchni regionalnych i potraw kojarzonych z dzieciństwa w PRL-u.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Purple Book.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!