Pyzy na obiad. Przepis na kluski ziemniaczane. Zobacz patent naszych babć na oszczędne gotowanie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjne pyzy robi się z ugotowanych i surowych ziemniaków. Mamy przepis na pyzy z mięsem. Pomijając wykonanie farszu zrobicie czyste pyzy ziemniaczane.
Tradycyjne pyzy robi się z ugotowanych i surowych ziemniaków. Mamy przepis na pyzy z mięsem. Pomijając wykonanie farszu zrobicie czyste pyzy ziemniaczane. Getty Images/kabVisio
Tradycyjne pyzy to idealne danie dla oszczędnych gospodyń domowych. Łatwo dostępne składniki sprawiają, że potrawa może gościć w codziennym menu. Nasze mamy i babcie do zrobienia pyz wykorzystywały mięso z gotowania rosołu. Dzięki temu patentowi zaplanujesz obiad na dwa dni. Zobacz przepis na domowe pyzy.

W skrócie

Warto zapamiętać, że pyzy wykonane są z połączenia ziemniaków ugotowanych i świeżych. Dzięki temu zyskują delikatną konsystencję. Nie można też przesadzić z ilością mąki ziemniaczanej, aby pyzy nie były za bardzo kleiste. Polecamy sprawdzony przepis na sycące pyzy z mięsem.

Pyzy z mięsem - przepis

Liczba porcji: dla 3-4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków mączystych,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 500 g mięsa z rosołu,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 g suszonego majeranku,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 50 ml bulionu lub rosołu,
  • 10 ml olej.

Do podania:

  • 200 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula.

Zobacz także: przepis na kluski śląskie

Jak zrobić pyzy z mięsem?

Przygotowanie:

  1. Ugotowane mięso z rosołu należy przepuścić przez maszynkę. Powinna powstać jednolita mięsna masa.
  2. Cebulę należy posiekać i podsmażyć na oleju do momentu zeszklenia. Następnie do cebuli należy przecisnąć czosnek przez praskę lub drobno posiekać, a także zmielone mięso.
  3. Całość dopraw majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Następnie dolej powoli bulion lub rosół, aby powstała gładka masa.
  5. Kilogram ziemniaków należy obrać, ugotować w osolonej wodzie i następnie rozgnieść tłuczkiem.
  6. Pozostałe ziemniaki trzeba obrać, zetrzeć na tarce, a następnie odcisnąć z nadmiaru płynu i skrobi. W przeciwnym razie pyzy mogą się rozpaść w trakcie gotowania.
  7. Następnie ugotowane ziemniaki należy wymieszać ze startymi i zagęścić mąką ziemniaczaną.
  8. W dużym garnku zagotuj 3-4 l wody i posolić ją łyżką soli.
  9. Ciasto na pyzy ziemniaczane należy porcjować mokrymi rękoma, rozłożyć na płasko i nadziewać farszem przy pomocy łyżeczki.
  10. Następnie uformuj ciasto w kulkę i wrzucaj do wrzątku.
  11. Pyzy ziemniaczane należy gotować do momentu, aż wypłyną na wierzch. Potrwa to około 6 minut, choć może być dłużej w zależności od wielkości pyz.
  12. Gotowe pyzy wybieraj łyżką cedzakową.
  13. Następnie trzeba zrobić okrasę. Boczek powinien być pokrojony w kostkę i wrzucony na rozgrzaną patelnię. Gdy tłuszcz się wytopi, można dorzucić posiekaną drobno cebulę, aż do zarumieniania.
  14. Gotowe pyzy serwuj okraszone cebulą z boczkiem.

Przyprawy do farszu mięsnego

Mięso z rosołu można doprawić nie tylko majerankiem. Znakomitym dodatkiem będzie także tymianek lub oregano. Wyjątkowy aromat dodaje także suszony lubczyk, który podkreśli „rosołowy” smak nadzienia mięsnego.

Co zrobić z wodą po pyzach?

Woda z gotowania ziemniaków to źródło skrobi i składników mineralnych. W kuchni taki wywar może przydać się do zagęszczenia sosu mięsnego albo do zrobienia zupy. W domu taka woda przyda się do podlewania roślin doniczkowych. Taki domowy wywar sprawi, że rośliny zaczną bujnie rosnąć.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie