W skrócie
Szukasz pomysłu na zużycie białek jajek? Nie musi to być torcik bezowy, ani mniejsze beziki. Wśród proponowanych przeze mnie przepisów są pomysły na drobne kokosanki, omlety, a nawet delikatne kotlety drobiowe.
Większość receptur zachęca do ubicia białek na puszystą pianę, która zwiększa objętość i napowietrzy ciasta, desery i pasztety. Białka jajek można także zamrozić, a następnie zebraną większą ilość wykorzystać do pieczenia. Oto 5 pomysłów na niezawodne dania w stylu zero waste.
W galerii możesz zobaczyć 5 propozycji na wykorzystanie białek w kuchni
Najsmaczniejsze kotlety z kurczaka
Nadmiar białek w kuchni można z powodzeniem wykorzystać do dań wytrawnych. Puszyste kotlety pożarskie będą rozpływać się w ustach, gdy dodasz do nich ubitą pianę z białek. Wystarczy mięso mielone wymieszać z żółtkami, cebulą, przyprawami, a następnie powoli i równomiernie połączyć z białkami. Następnie wystarczy formować owalne kotlety, panierować je w bułce tartej i usmażyć na klarowanym maśle lub rozgrzanym oleju.
Omlet z białek w wersji fit
Do przyrządzenia dietetycznego omletu z białek wystarczy ubić na lekką pianę o podwojonej objętości. Połączone z mąką kokosową będą niskokalorycznym przysmakiem, który można podawać na drugie śniadanie lub deser. Zachęcam do serwowania go z owocami np.: bananem, brzoskwiniami i jagodami. Przełóż go twarożkiem lub serkiem wiejskim i ciesz się pożywnym daniem.
Krucha beza Pavlova
W zestawieniu nie może zabraknąć o klasycznej bezie wymyślonej na cześć baletnicy. Anna Pavlova była znaną tancerką baletową na początku XX wieku. Deser wymyślony w Australii lub Nowej Zelandii składał się z blatów wysuszonej bezy, przełożonych bitą śmietaną i udekorowanych ćwiartkami truskawek z listkami mięty. Gdy robisz bezę, zadbaj, aby naczynie, w którym ubijasz białka, było perfekcyjnie czyste oraz białka jajek miały temperaturę pokojową.
Poznaj przepis:
Domowy biszkopt z białek
Dla prawdziwych łasuchów polecam zrobić ciasto krówka na biszkopcie z białek. Ten wypiek przekładany jest pyszną masą kajmakową i ozdabiany orzechami i czekoladą. Takie ciasto robi się bardzo szybko i z powodzeniem można podać je na co dzień i na wiele specjalnych okoliczności.
Chrupiące kokosanki do kawy
Dla fanów egzotyki polecam sięgnąć po klasyczne kokosanki, które zrobisz z wiórków kokosowych i ubitego białka. Ważne, aby wiórki namoczyć w rozpuszczonym ciepłym maśle z cukrem. Dzięki temu wypiek będzie chrupiący na zewnątrz, a mięciutki w środku. Ten smak możesz znać z babcinych podwieczorków.
Mam nadzieję, że te 5 propozycji zmotywuje cię do wykorzystywania białek w całości.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?