Co zrobić z białek? Nie tylko beza jest rozwiązaniem. Wybierz spośród 5 pomysłów na niemarnowanie jajek

Anna Daniluk
Wideo
od 7 lat
Większość przepisów na ciasta na bazie sporej ilości żółtek, zaleca użycie pozostałych białek do torcika bezowego. Można powiedzieć, że intuicyjnie poleca się zrobienie z nich bezy Pavlovej. Jednak można zrobić z nimi znacznie więcej! Proponuję 5 przepisów na wykorzystanie białek w kuchni.

W skrócie

Szukasz pomysłu na zużycie białek jajek? Nie musi to być torcik bezowy, ani mniejsze beziki. Wśród proponowanych przeze mnie przepisów są pomysły na drobne kokosanki, omlety, a nawet delikatne kotlety drobiowe.

Widok od góry na ubite białka w szklanej misce
Podczas gotowania i pieczenia często sięga się po żółtka, a białka zostawia na później. Podpowiadamy 5 pomysłów na użycie białek w kuchni. 123rf.com/magone/zdjęcia ilustracyjne

Większość receptur zachęca do ubicia białek na puszystą pianę, która zwiększa objętość i napowietrzy ciasta, desery i pasztety. Białka jajek można także zamrozić, a następnie zebraną większą ilość wykorzystać do pieczenia. Oto 5 pomysłów na niezawodne dania w stylu zero waste.

W galerii możesz zobaczyć 5 propozycji na wykorzystanie białek w kuchni

Najsmaczniejsze kotlety z kurczaka

Nadmiar białek w kuchni można z powodzeniem wykorzystać do dań wytrawnych. Puszyste kotlety pożarskie będą rozpływać się w ustach, gdy dodasz do nich ubitą pianę z białek. Wystarczy mięso mielone wymieszać z żółtkami, cebulą, przyprawami, a następnie powoli i równomiernie połączyć z białkami. Następnie wystarczy formować owalne kotlety, panierować je w bułce tartej i usmażyć na klarowanym maśle lub rozgrzanym oleju.

Omlet z białek w wersji fit

Do przyrządzenia dietetycznego omletu z białek wystarczy ubić na lekką pianę o podwojonej objętości. Połączone z mąką kokosową będą niskokalorycznym przysmakiem, który można podawać na drugie śniadanie lub deser. Zachęcam do serwowania go z owocami np.: bananem, brzoskwiniami i jagodami. Przełóż go twarożkiem lub serkiem wiejskim i ciesz się pożywnym daniem.

Widok z góry na omlet z białek z owocami na talerzu
Domowy omlet z białek to wersja dietetyczna tradycyjnego dania. Getty Images/margouillatphotos/zdjęcie ilustracyjne

Krucha beza Pavlova

W zestawieniu nie może zabraknąć o klasycznej bezie wymyślonej na cześć baletnicy. Anna Pavlova była znaną tancerką baletową na początku XX wieku. Deser wymyślony w Australii lub Nowej Zelandii składał się z blatów wysuszonej bezy, przełożonych bitą śmietaną i udekorowanych ćwiartkami truskawek z listkami mięty. Gdy robisz bezę, zadbaj, aby naczynie, w którym ubijasz białka, było perfekcyjnie czyste oraz białka jajek miały temperaturę pokojową.

Poznaj przepis:

Domowy biszkopt z białek

Dla prawdziwych łasuchów polecam zrobić ciasto krówka na biszkopcie z białek. Ten wypiek przekładany jest pyszną masą kajmakową i ozdabiany orzechami i czekoladą. Takie ciasto robi się bardzo szybko i z powodzeniem można podać je na co dzień i na wiele specjalnych okoliczności.

Chrupiące kokosanki do kawy

Dla fanów egzotyki polecam sięgnąć po klasyczne kokosanki, które zrobisz z wiórków kokosowych i ubitego białka. Ważne, aby wiórki namoczyć w rozpuszczonym ciepłym maśle z cukrem. Dzięki temu wypiek będzie chrupiący na zewnątrz, a mięciutki w środku. Ten smak możesz znać z babcinych podwieczorków.

Widok z bliska na miskę wypełnioną upieczonymi kokosankami
Chrupiące kokosanki zrobisz z wiórków kokosowych i ubitych białek. Katarzyna Puczyńska

Mam nadzieję, że te 5 propozycji zmotywuje cię do wykorzystywania białek w całości.

Podczas gotowania i pieczenia często sięga się po żółtka, a białka zostawia na później. Podpowiadamy 5 pomysłów na użycie białek w kuchni.

Co zrobić z białek? Nie tylko beza jest rozwiązaniem. Wybier...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni