Marian, to ciasto jest jakby luksusowe! Ciasto anielskie siostry Anastazji to deser w wersji premium. Spróbuj i zakochaj się w tym smaku

Gabriela Fedyk
Ciasto anielskie to prawdziwy majstersztyk wśród domowych wypieków.
Ciasto anielskie to prawdziwy majstersztyk wśród domowych wypieków. AnSyvanych/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Chcesz podać deser, który zrobi wrażenie na gościach? Ciasto anielskie siostry Anastazji nie tylko wygląda elegancko, ale też smakuje jak z najlepszej cukierni. Choć jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, to efekt i zadowolenie na twarzach gości jest warte tego wysiłku. Zrób dzień wcześniej, żeby nabrało smaku, a wszyscy będą rozanieleni.

Spis treści

Ciasto anielskie siostry Anastazji – przepis

Czas przygotowania: ok. 2,5-3 godziny (w tym studzenie i składanie ciasta)

Liczba porcji: 16-20

Stopień trudności: średni/trudny

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jaj,

  • 1 szklanka białego cukru,

  • 1 szklanka mąki,

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa orzechowa:

  • 1 kostka masła,

  • 1/2 litra mleka,

  • 2 budynie waniliowe bez cukru,

  • 2-3 łyżki cukru kryształu,

  • 5-6 łyżek mielonych orzechów,

  • 2-3 łyżki spirytusu.

Masa kokosowa:

  • 2 kostki masła,

  • 2 jaja,

  • 1/2 szklanki słodkiego mleka,

  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu,

  • 20 dag wiórków kokosowych,

  • 1 szklanka mleka.

Poncz:

  • 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody,

  • sok z 3 cytryn,

  • 2 łyżki cukru kryształu.

Jak zrobić ciasto anielskie siostry Anastazji?

  1. Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, a następnie żółtka. Delikatnie połącz z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Surowe ciasto podziel na trzy równe części. Każdą z nich przełóż do formy i piecz oddzielnie w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza, aż biszkopt się zarumieni.

  2. Przygotuj masę orzechową. Ugotuj budyń na mleku z dodatkiem cukru. Masło utrzyj na puszysto, a następnie stopniowo dodawaj przestudzony budyń, mielone orzechy i spirytus. Gotową masę podziel na cztery części.

  3. Teraz czas na masę kokosową. Zagotuj 1 szklankę mleka i zalej nim wiórki kokosowe. W osobnej misce ubij na parze jaja z cukrem, stopniowo dolewając gorące słodkie mleko, ale nie zagotowuj. Ciągle ubijaj, aż masa zgęstnieje. Przestudź, nie przerywając ubijania. Masło utrzyj na puszysto, dodaj do niego wystudzoną masę jajeczną i zaparzony kokos. Masę podziel na dwie części.

  4. Wymieszaj wszystkie składniki na poncz.

  5. Przełóż ciasto. Na desce ułóż pierwszy blat biszkoptowy i nasącz go ponczem. Rozsmaruj na nim cienką warstwę masy orzechowej, a następnie wyłóż połowę masy kokosowej, równomiernie ją rozprowadzając.

  6. Na pierwszą warstwę połóż drugi blat biszkoptowy. Posmaruj go cienko masą orzechową z obu stron – zarówno od spodu, jak i na górze, pamiętając też o nasączeniu go ponczem. Wyłóż resztę masy kokosowej i delikatnie wyrównaj.

  7. Na koniec ułóż trzeci blat biszkoptowy – jego spodnią stronę również posmaruj masą orzechową, dzięki czemu dobrze połączy się z masą kokosową pod spodem. Nasącz go ponczem, a wierzch ciasta udekoruj polewą czekoladową i posyp obficie wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. Smacznego!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni