Mielone inaczej, czyli kotlety po lwowsku raz, proszę! Gotowe w 30 minut, a smak niezapomniany. Idealne na rodzinny obiad

Gabriela Fedyk
Mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Kotlety po lwowsku to hit każdego domowego obiadu.
Mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Kotlety po lwowsku to hit każdego domowego obiadu. nadezhda0704/123rf
Szukasz pomysłu szybki i pożywny obiad, ale nie chcesz znów stać przy garach przez pół dnia? Zrób kotlety po lwowsku, a problem będziesz mieć z głowy. To idealne połączenie soczystego mięsa, ciągnącego się sera i złocistej panierki. Proste, szybkie i nieziemsko pyszne – zrobisz je w 30 minut i wszyscy poproszą o dokładkę.

Spis treści

Kotlety po lwowsku – przepis na mielone inaczej

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (z kurczaka lub z indyka),

  • 200 g startego żółtego sera,

  • 1 czerstwa bułka (namoczona w wodzie i odciśnięta),

  • 1 jajko,

  • bułka tarta do panierowania,

  • sól i pieprz do smaku,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić kotlety po lwowsku?

  1. Mięso mielone przełóż do dużej miski. Dodaj odciśniętą czerstwą bułkę, jajko i starty ser. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Wyrób masę rękami – powinna być zwarta, ale miękka.

  2. Z gotowej masy formuj kotlety. Każdy obtocz dokładnie w bułce tartej.

  3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety na średnim ogniu, po około 7-8 minut z każdej strony – aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  4. Kotlety po lwowsku podawaj na ciepło – z ziemniakami, surówką lub w bułce jako domowy burger – choć są równie smaczne zimne. Smacznego!

Z czym podawać kotlety po lwowsku?

Kotlety po lwowsku są tak uniwersalne, że pasują do wielu dodatków – zarówno klasycznych, jak i bardziej nowoczesnych. Możesz je zjeść klasycznie – z ziemniakami z koperkiem lub z purée ziemniaczanym, a do tego podać mizerię (klasyczną, po turecku lub po szwedzku), buraczki na ciepło, ćwikła lub surówka z marchewki i jabłka. Kotlety po lwowsku świetnie smakują też z kiszoną kapustą lub z ogórkami kiszonymi.

W lżejszej wersji do kotletów po lwowsku możesz podać sałatkę z rukoli, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli, mix sałat z lekkim winegretem albo sałatkę z grillowanych warzyw.

Najbardziej lubię w tych kotletach to, że są pyszne też na drugi dzień i smakują równie dobrze na zimno. Można je włożyć w bułkę, dodać ulubione dodatki i zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę czy w dłuższą podróż. Jeżeli zrobisz mniejsze kotleciki, z łatwością zawiniesz je w tortillę z warzywami i sosem, np. czosnkowym lub barbecue.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni