Spis treści
Kotlety po lwowsku – przepis na mielone inaczej
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
500 g mięsa mielonego (z kurczaka lub z indyka),
200 g startego żółtego sera,
1 czerstwa bułka (namoczona w wodzie i odciśnięta),
1 jajko,
bułka tarta do panierowania,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia.
Jak zrobić kotlety po lwowsku?
Mięso mielone przełóż do dużej miski. Dodaj odciśniętą czerstwą bułkę, jajko i starty ser. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Wyrób masę rękami – powinna być zwarta, ale miękka.
Z gotowej masy formuj kotlety. Każdy obtocz dokładnie w bułce tartej.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety na średnim ogniu, po około 7-8 minut z każdej strony – aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kotlety po lwowsku podawaj na ciepło – z ziemniakami, surówką lub w bułce jako domowy burger – choć są równie smaczne zimne. Smacznego!
Z czym podawać kotlety po lwowsku?
Kotlety po lwowsku są tak uniwersalne, że pasują do wielu dodatków – zarówno klasycznych, jak i bardziej nowoczesnych. Możesz je zjeść klasycznie – z ziemniakami z koperkiem lub z purée ziemniaczanym, a do tego podać mizerię (klasyczną, po turecku lub po szwedzku), buraczki na ciepło, ćwikła lub surówka z marchewki i jabłka. Kotlety po lwowsku świetnie smakują też z kiszoną kapustą lub z ogórkami kiszonymi.
W lżejszej wersji do kotletów po lwowsku możesz podać sałatkę z rukoli, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli, mix sałat z lekkim winegretem albo sałatkę z grillowanych warzyw.
Najbardziej lubię w tych kotletach to, że są pyszne też na drugi dzień i smakują równie dobrze na zimno. Można je włożyć w bułkę, dodać ulubione dodatki i zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę czy w dłuższą podróż. Jeżeli zrobisz mniejsze kotleciki, z łatwością zawiniesz je w tortillę z warzywami i sosem, np. czosnkowym lub barbecue.
Kulinaria
