Smak tradycji w twojej kuchni. Wypróbuj przepis na pulpety w sosie koperkowym. Sposób na domowy obiad jak u mamy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjne pulpety w sosie koperkowym to klasyczne danie podawane na rodzinnym obiad.
Tradycyjne pulpety w sosie koperkowym to klasyczne danie podawane na rodzinnym obiad. Getty Images/sonatali/zdjęcie ilustracyjne
Pulpety w sosie koperkowym to danie, które wiele osób wspomina z rozrzewnieniem z czasów dzieciństwa. Najczęściej gotowano je z delikatnego mięsa cielęcego. W wersji budżetowej świetnie sprawdzi się mięso z szynki wieprzowej. Podpowiadamy przepis na klasyczne pulpety w sosie koperkowym.

W skrócie

Domowe pulpety w sosie koperkowym to klasyczne danie kuchni polskiej. Sekret smaku kryje się w esencjonalnym bulionie, który wykorzystywany jest do zrobienia kremowego sosu. Do doprawienia można skorzystać z zapasów suszonego lub mrożonego koperku. Dzięki temu danie można zrobić nawet poza sezonem na świeże zioła.

Pulpety w sosie koperkowym – przepis na domowy obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 100 ml mleka,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 g soli,
  • 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 40 ml oleju rzepakowego do smażenia.

Sos koperkowy:

Czytaj także:

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?

Przygotowanie:

  1. Na początku czerstwą kajzerkę trzeba zalać mlekiem i namoczyć przez około 10 minut. Ma być całkowicie miękka.
  2. W szerokiej misce trzeba połączyć mięso mielone z szynki, startą na tarce cebulę, jajko, sól, pieprz i odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę.
  3. Mięso należy uformować na równej wielkości kulki i obsmażyć na złoto na rozgrzanej patelni z olejem.
  4. Bulion warzywny należy zagotować, doprawić masłem i gotować w nim obsmażone wcześniej pulpety.
  5. Pulpety gotuje się na małym ogniu przez około 15 minut.
  6. Mąkę należy rozprowadzić w 50 ml gorącego bulionu. Gdy połączą się dokładnie, powstałą zawiesiną należy zagęścić sos.
  7. Do ugotowanych pulpetów należy dodać posiekany koperek i dokładnie wymieszać.
  8. Pulpety w sosie koperkowym są gotowe.

Sposób podania

Domowe pulpety w sosie koperkowym można zaprawić odrobiną śmietany, aby nadać aksamitną konsystencję. Gotowe pulpety w sosie świetnie smakują podane z ugotowaną kaszą pęczak, kaszą gryczaną lub purée ziemniaczanym.

Mięso na pulpety

W wersji dietetycznej można przygotować pulpety z indyka w sosie koperkowym. Postępuje się z nimi w taki sam sposób jak z mięsem na pulpety wieprzowe. Aby indykowi nadać wyrazistszy smak, cebulę przed dodaniem do mięsa można zeszklić na łyżce masła i dopiero po wystudzeniu połączyć z pozostałymi składnikami.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!