W skrócie
Domowe pulpety w sosie koperkowym to klasyczne danie kuchni polskiej. Sekret smaku kryje się w esencjonalnym bulionie, który wykorzystywany jest do zrobienia kremowego sosu. Do doprawienia można skorzystać z zapasów suszonego lub mrożonego koperku. Dzięki temu danie można zrobić nawet poza sezonem na świeże zioła.
Pulpety w sosie koperkowym – przepis na domowy obiad
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
- 1 czerstwa kajzerka,
- 100 ml mleka,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 3 g soli,
- 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 50 g mąki pszennej,
- 40 ml oleju rzepakowego do smażenia.
Sos koperkowy:
- 400 ml bulionu warzywnego,
- 10 g masła,
- 10 g mąki pszennej,
- 20 g posiekanego koperku.
Czytaj także:
Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?
Przygotowanie:
- Na początku czerstwą kajzerkę trzeba zalać mlekiem i namoczyć przez około 10 minut. Ma być całkowicie miękka.
- W szerokiej misce trzeba połączyć mięso mielone z szynki, startą na tarce cebulę, jajko, sól, pieprz i odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę.
- Mięso należy uformować na równej wielkości kulki i obsmażyć na złoto na rozgrzanej patelni z olejem.
- Bulion warzywny należy zagotować, doprawić masłem i gotować w nim obsmażone wcześniej pulpety.
- Pulpety gotuje się na małym ogniu przez około 15 minut.
- Mąkę należy rozprowadzić w 50 ml gorącego bulionu. Gdy połączą się dokładnie, powstałą zawiesiną należy zagęścić sos.
- Do ugotowanych pulpetów należy dodać posiekany koperek i dokładnie wymieszać.
- Pulpety w sosie koperkowym są gotowe.
Sposób podania
Domowe pulpety w sosie koperkowym można zaprawić odrobiną śmietany, aby nadać aksamitną konsystencję. Gotowe pulpety w sosie świetnie smakują podane z ugotowaną kaszą pęczak, kaszą gryczaną lub purée ziemniaczanym.
Czytaj także: Delikatny kotlet pożarski. Przepis na soczyste mięso drobiowe. Dodaj ubite białko dla ekstra puszystości
Mięso na pulpety
W wersji dietetycznej można przygotować pulpety z indyka w sosie koperkowym. Postępuje się z nimi w taki sam sposób jak z mięsem na pulpety wieprzowe. Aby indykowi nadać wyrazistszy smak, cebulę przed dodaniem do mięsa można zeszklić na łyżce masła i dopiero po wystudzeniu połączyć z pozostałymi składnikami.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?