W skrócie
Purée ziemniaczane przygotowuje się z obranych i ugotowanych ziemniaków, które są następnie rozgniatane lub zmiksowane z mlekiem albo śmietaną, masłem, a później całość odpowiednio doprawione. Prostota tego przepisu sprawia, że to danie można znaleźć na stołach wręcz całego świata. W sklepach purée można kupić w wersji w proszku do zalania wrzątkiem. My jednak polecamy samodzielne przygotowanie tego dania, bo nie jest ono skomplikowane i nie wymaga wiele czasu, a jest bardzo tanie!
Purée ziemniaczane – przepis na sycący dodatek
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków,
- 80 gramów masła,
- 70 mililitrów mleka,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Jak zrobić puree ziemniaczane?
- Obierz ziemniaki. Przekrój na ćwiartki, zalej wodą i wsyp szczyptę soli. Gotuj do miękkości.
- Ziemniaki potłucz tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę.
- Dodaj pozostałe składniki i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Jak podawać ziemniaczane purée? Można na wiele sposobów!
Sekretem idealnego purée jest jego gładkość, dlatego tak ważne jest, by ziemniaki po ugotowaniu dobrze potłuc lub dokładnie przecisnąć. Ziemniaki w takiej wersji można podawać z różnymi daniami mięsnymi jak pieczeń, kotlety mielone, kotlety schabowe, zrazy czy bitki. Puree idealnie pasuje do tłuszczów i sosów, komponuje się również z rybami, warzywami na ciepło i surówkami. Jeżeli jednak brakuje czasu i chęci na przygotowanie większego obiadu, można je jeść ze smażonym boczkiem i cebulką lub szarpaną wieprzowiną, a nawet podawać jako samodzielne danie.
Skąd pochodzi puree ziemniaczane?
Tłuczone ziemniaki najprawdopodobniej jadali już Inkowie, ale danie w obecnej wersji pochodzi z Europy. Skąd dokładnie? Spierają się o to Brytyjczycy i Francuzi. Przepis na puree ukazał się w książce kucharskiej Hannah Glasse The Art of Cookery Made Plain and Easy, z kolei Francuzi twierdzą, że wypromował go ich rodak Antoine Parmentier. Parmentier w czasie wojny siedmioletniej w pruskim więzieniu żywił się głównie ziemniakami, a po wojnie zachęcał do ich jedzenia.
Czytaj także: Kotlet pożarski na obiad. Przepis na soczyste mięso drobiowe. Jedna czynność dodaje im ekstra puszystości
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przy...
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?